Τετάρτη 13 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κοινή αντίθεση στο σύνολο του νομοσχεδίου

Εκφράστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν χτες οι Σύλλογοι ΔΕΠ του ΑΠΘ και του ΔΙΠΑΕ μαζί με τους Συλλόγους Διοικητικού, Εργαστηριακού Διδακτικού και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΑΠΘ

Την κοινή τους αντίθεση στο σύνολο του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση εξέφρασαν οι φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας, στην εκδήλωση που οργάνωσαν στο ΑΠΘ οι Ενιαίοι Σύλλογοι Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΕΣΔΕΠ) του ΑΠΘ και του ΔΙΠΑΕ σε συνεργασία με τον Σύλλογο Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ, τον Σύλλογο Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΑΠΘ (ΣΕΔΙΠ ΑΠΘ) και τον Σύλλογο Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΑΠΘ (ΣΕΕΠ ΑΠΘ).

Στην εκδήλωση έγιναν παρεμβάσεις από εκπροσώπους των φορέων των διδασκόντων, του ερευνητικού και διοικητικού προσωπικού, των φοιτητικών συλλόγων και σωματείων, στις οποίες εκφράστηκε το αίτημα συνολικής απόσυρσης του νομοσχεδίου.

Την εισηγητική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Ραπτάκης, αντιπρόεδρος του ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το νομοσχέδιο στο σύνολό του βρίσκεται στον αντίποδα της σύγχρονης, δωρεάν και υψηλού επιπέδου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης που έχει ανάγκη η νεολαία και η χώρα μας» και πρόσθεσε: «Ερχεται να εφαρμοστεί σε ένα πανεπιστήμιο στο οποίο εδώ και καιρό έχει συρρικνωθεί η δημοκρατική αντιπροσώπευση, με τα διοικητικά όργανα σε εκτελεστικό ρόλο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και επιτάχυνσης της προσαρμογής στη Διαδικασία της Μπολόνια».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στις πολλαπλές συνέπειες του νομοσχεδίου σε όλο το φάσμα λειτουργιών των ΑΕΙ και τόνισε: «Η δύναμή μας βρίσκεται στον Σύλλογο μας, στη συμπόρευσή μας με το φοιτητικό κίνημα, με τους ερευνητές και διδάσκοντες με ελαστικές σχέσεις εργασίας, και με όλους τους εργαζόμενους». Κλείνοντας κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση που έχει προγραμματίσει ο ΕΣΔΕΠ, στο πλαίσιο 48ωρης απεργίας, αύριο Πέμπτη στις 12 μ. στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, και το απόγευμα στη συγκέντρωση μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους.

Μια εικόνα από το μέλλον

Στην εκδήλωση έκανε παρέμβαση διαδικτυακά και η Νίκα Μπαλωμένου, μέλος του ΔΣ του University and College Union of East Anglia University, η οποία περιέγραψε την κατάσταση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στη Μεγάλη Βρετανία, τονίζοντας πως αυτή αποτελεί εικόνα από το μέλλον που ετοιμάζει στα πανεπιστήμια της Ελλάδας η κυβέρνηση με τον νέο νόμο - πλαίσιο. Συνοπτικά, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της αξιολόγησης των διδασκόντων, που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι φοιτητές έχουν μετατραπεί σε πελάτες δεν γίνεται με ακαδημαϊκά κριτήρια, θέτοντας εμπόδια στο έργο των πανεπιστημιακών. Αναφέρθηκε επίσης στο φαινόμενο των «πτυχίων Μίκι Μάους», δηλαδή πτυχίων που θεωρούνται άχρηστα με τα κριτήρια της αγοράς, όπως της Φιλοσοφίας, της Ιστορίας και της Φιλολογίας. Στάθηκε τέλος στο χτύπημα των συνδικαλιστικών ελευθεριών αλλά και των αποδοχών του προσωπικού των πανεπιστημίων, όπου παράλληλα με τη μείωση κατά 40% των συντάξιμων αποδοχών πέρασε και νόμος για τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ