Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Ιούλη 2022 - αριθ. φύλλου: 14044

«Κλειστοί ορίζοντες» στη μόρφωση, «ανοιχτοί» στην επιχειρηματική δράση
  • Δημήτρης Κουτσούμπας: Ελευθερία για τις σπουδές είναι όλη η απαραίτητη γνώση να προσφέρεται στα πτυχία! Τα μόνα προβλήματα που θέλει να λύσει η κυβέρνηση είναι αυτά που αφορούν τις μεγάλες επιχειρήσεις. Δεν την ενδιαφέρουν τα προβλήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των φοιτητών. Η πολιτική αυτή για το πανεπιστήμιο είναι ξένη με τις ανάγκες της κοινωνίας. Είμαστε με το πανεπιστήμιο της επιστήμης και της έρευνας προς όφελος των πολλών.
  • «Θετικά σημεία» βλέπει το ΠΑΣΟΚ, πανεπιστήμιο που θα «διαβάζει την αγορά» θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ.
  • Σήμερα, στις 7 μ.μ. στα Προπύλαια στην Αθήνα το συλλαλητήριο από φοιτητικούς συλλόγους, πανεπιστημιακούς και εργαζόμενους ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου. Συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Απεργούν πανεπιστημιακοί και εργαζόμενοι.

ΣΕΛ.  9   -   14

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συνένοχοι στο έγκλημα

Την ώρα που ο λαός «λιποθυμάει» ανοίγοντας τους λογαριασμούς ρεύματος και τα αστικά επιτελεία κάνουν «προετοιμασία εδάφους» για να μάθει να ζει με δελτίο στην Ενέργεια, μόλις προχτές στη Βουλή ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν Οδηγία της ΕΕ για τη μονιμοποίηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στην Ενέργεια. Των χαρατσιών δηλαδή που αποτελούν έναν από τους βασικούς παράγοντες της ενεργειακής φτώχειας, για την οποία κατά τ' άλλα «σκοτώνονται» ποιος θα την πρωτοαντιμετωπίσει...

Το έγκλημα αυτό λοιπόν έχει την υπογραφή όλων τους, και όχι τυχαία: Είναι ο τελευταίος κρίκος στη μακρά αλυσίδα της στρατηγικής της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, στη βάση των κατευθύνσεων της ΕΕ, που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.

Επόμενοι κρίκοι αυτής της ίδιας αλυσίδας που δεσμεύονται ότι θα υλοποιήσουν όλοι τους είναι και το Ταμείο Ανάκαμψης. Το «υπερμνημόνιο» για τα επόμενα χρόνια, που προβλέπει δισ. για τις «πράσινες» και «ψηφιακές» μπίζνες, συνδέοντας τις εκταμιεύσεις που θα πληρώνουν οι λαοί της ΕΕ με την προώθηση σειράς από αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις», που επίσης θα φορτώνονται στον λαό.

Κομμάτι αυτής της πολιτικής είναι και οι άδικοι ειδικοί φόροι σε Ενέργεια και καύσιμα που φορτώνονται μαζί με τα υπόλοιπα στον λαό, λειτουργούν ως «μοχλός» για την προώθηση των στόχων της «πράσινης» καπιταλιστικής ανάπτυξης, γεμίζουν τα κρατικά ταμεία που στη συνέχεια γίνονται «πακέτα» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, σαν αυτά που «αμπαλάρονται» στην ΕΕ, για να θωρακίσουν την κερδοφορία τους από τον «ενεργειακό Αρμαγεδδώνα» που επίκειται.

Καθόλου τυχαία, άλλωστε, οι φόροι αυτοί με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις της Κομισιόν προβλέπεται να γενικευτούν παντού, από την ακτοπλοΐα και τις μεταφορές μέχρι την κατοικία, με στόχο να προωθήσουν τις «πράσινες» μπίζνες που θα μετατρέψουν σε «είδος πολυτελείας» για τον λαό και τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες του.

Η ψήφιση των νέων αυτών χαρατσιών από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δείχνει και τι ακριβώς εννοούν όταν μιλάνε για «περιορισμό της ενεργειακής φτώχειας», εκείνοι που με την πολιτική τους τη γιγαντώνουν: Να παίρνουν εκατό από τη μία τσέπη του λαού, για να επιστρέφουν ένα στους πιο εξαθλιωμένους, κι αυτό για να μη διαταραχτεί η «κοινωνική συνοχή», η υποταγή των εργαζομένων στους στόχους του κεφαλαίου. Αποκαλυπτικά άλλωστε είναι τα όσα αποφάσισε το Γιούρογκρουπ της περασμένης Δευτέρας, λέγοντας ότι οι όποιες μειώσεις ειδικών φόρων «θα πρέπει να είναι προσωρινές και να προσαρμόζονται (...) σε πιο ευάλωτους» και κυρίως «να διατηρούν τα κίνητρα για την ενεργειακή μετάβαση», την πολιτική δηλαδή που εγγυάται βαρυχειμωνιά για τον λαό.

Μια ακόμα «εμβληματική» σύμπραξη των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, δείχνει τι έχει να περιμένει ο λαός από σημερινούς και επίδοξους κυβερνητικούς «σωτήρες».

Στα αδιέξοδα του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που υπηρετούν, απάντηση δίνει μόνο το ΚΚΕ, με την πρόταση εξουσίας του, που φωτίζει τον δρόμο της πάλης για τις σύγχρονες ανάγκες, της αμφισβήτησης των «ιερών και οσίων» του σάπιου συστήματος. Μόνο έτσι, με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ και ακόμα περισσότερες δυνάμεις στον οργανωμένο αγώνα, μπορεί ο λαός να δυναμώσει ακόμα περισσότερο την πάλη του για κατάργηση και όλων των άδικων φόρων σε Ενέργεια και καύσιμα.


RIZOSPASTIS

ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΕ ΑΤΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΕΡΚΥΡΑ
Μήνυμα διεκδίκησης αυξήσεων οι χτεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις

ΣΕΛ.  15


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ
«Στο πόδι» για τη μεγάλη σύσκεψη αγώνα στις 21 Ιούλη

Οργανώνονται στα χωριά γύρω από τη Λάρυμνα ενάντια στο έγκλημα του λουκέτου που προωθεί η κυβέρνηση


ΣΕΛ.  17
Ο ΛΑΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ
Αυξήσεις δίχως τέλος στην «απελευθερωμένη» αγορά Ενέργειας

Πάνω από 340% οι αυξήσεις στην χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας


ΣΕΛ.  6
Εμπρηστική επίθεση στις εγκαταστάσεις του «Real»

Αμέριστη στήριξη και αλληλεγγύη στους εργαζόμενους από το ΚΚΕ


ΣΕΛ.  22
ΑΡΤΑ - ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ «ΗΠΕΙΡΟΣ»
Ενοχη κρίθηκε η εργοδοσία, δικαίωση για τον αδικοχαμένο εργάτη

ΣΕΛ.  24
ΣΟΒΑΡΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΣΑΜΟ
Δύο νεκροί από πτώση πυροσβεστικού ελικοπτέρου

Ξανά στο προσκήνιο οι δύσκολες συνθήκες της πυρόσβεσης, τονίζει το ΚΚΕ


ΣΕΛ.  19
ΕΕΔΥΕ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Να παρθεί άμεσα πίσω η απαράδεκτη ποινή στον στρατευμένο

ΣΕΛ.  3
ΚΑΤΑΔΙΚΟΣ Ο ΒΙΑΣΤΗΣ Δ. ΛΙΓΝΑΔΗΣ ΑΛΛΑ ΕΚΤΟΣ ΦΥΛΑΚΗΣ
ΚΚΕ: «Απόφαση σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα και τη βαρύτητα των πράξεων»

ΣΕΛ.  22

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ