Πέμπτη 9 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΑΕΙ
Μαζικά απορρίπτεται ο νόμος - πλαίσιο
  • Συγκεντρώσεις σήμερα στην Αθήνα, στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη, στις 7 μ.μ. στην Καμάρα
  • Νέες αποφάσεις Συλλόγων ΔΕΠ που απορρίπτουν τον νόμο

Με νέες διαδηλώσεις σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, φοιτητές, πανεπιστημιακοί και εργαζόμενοι στα ΑΕΙ απαντούν στον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο που θέλει να φέρει η κυβέρνηση και στην ένταση της καταστολής στα ιδρύματα.

Στην Αθήνα, το αγωνιστικό ραντεβού σήμερα δίνεται στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια και θα ακολουθήσει συντονισμός των φοιτητικών συλλόγων μετά την κινητοποίηση (στις 8 μ.μ.) στη Νομική. Στην κινητοποίηση καλούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι: Τοπογράφων και Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Κοινωνιολογίας, Τουρκικών Σπουδών, Δασκάλων, Νηπιαγωγών και Οδοντιατρικής ΕΚΠΑ, Πανεπιστημίου Πειραιά, Σχολής Μηχανικών, Σχολής Επιστήμης Τροφίμων και Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών & Πολιτισμού ΠΑΔΑ, Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ. Επίσης ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών ΕΜΠ και ο Σύλλογος Υποψηφίων Διδακτόρων ΕΜΠ, η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΜΠ, ο Σύλλογος εργαζομένων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Επίσης, αύριο Παρασκευή, Φοιτητικοί Σύλλογοι δίνουν αγωνιστικό ραντεβού νωρίς το πρωί, στις πύλες των ιδρυμάτων που ετοιμάζονται να υποδεχτούν την πανεπιστημιακή αστυνομία, στην Πανεπιστημιούπολη, στην Πολυτεχνειούπολη και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

Στη Θεσσαλονίκη το αγωνιστικό ραντεβού των Φοιτητικών Συλλόγων μαζί με τους πανεπιστημιακούς και εργαζόμενους του ΑΠΘ έχει δοθεί σήμερα, στις 7 μ.μ. στην Καμάρα. Επίσης, στο πλαίσιο των κοινών τους δράσεων ενάντια στον νόμο, προγραμματίζουν για αύριο Παρασκευή, στις 8 μ.μ., συναυλία στα γρασίδια της Φιλοσοφικής.

Πληθαίνουν οι αποφάσεις από Συλλόγους ΔΕΠ

Παράλληλα συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των πανεπιστημιακών για το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση.

«Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ απορρίπτεται», δηλώνει ο ΕΣΔΕΠ του ΑΠΘ, που καλεί σε συμπόρευση με το φοιτητικό κίνημα, τους ερευνητές και διδάσκοντες με ελαστικές σχέσεις εργασίας και με όλους τους εργαζόμενους στα ΑΕΙ, ώστε να μείνει στα χαρτιά. Στην απόφασή του για το νομοσχέδιο σημειώνει μεταξύ άλλων ότι έχει «στόχο τη θωράκιση και ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ σε όλα τα επίπεδα. Δεν απαντά στα προβλήματα των διδασκόντων, των φοιτητών και των εργαζομένων στα ιδρύματα. Δεν ενισχύει τη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας μας. Αντιθέτως, την υπονομεύει. Αποδομεί την επιστημονική συγκρότηση των προγραμμάτων σπουδών, μετατρέπει τα πανεπιστήμια σε υπεραγορές προγραμμάτων και τίτλων σπουδών, αλλοιώνει τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα των γνωστικών αντικειμένων Τμημάτων - Σχολών - Πανεπιστημίων και των μελών ΔΕΠ, εισάγει νέες ελαστικές και εργολαβικού τύπου σχέσεις (διαλύοντας περαιτέρω τις υφιστάμενες, ιδίως για τα μέλη ΔΕΠ), ενισχύει δραστικά τα εμπορικά χαρακτηριστικά των ιδρυμάτων και υπονομεύει τους φοιτητικούς συλλόγους ως όργανα εκπροσώπησης των φοιτητών». Ο ΕΣΔΕΠ του ΑΠΘ καλεί τη Σύγκλητο να ζητήσει απόσυρση του νομοσχεδίου, συμμετέχει στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται μαζί με τους φοιτητές και προχωρά σε έκτακτη Γενική Συνέλευση για το θέμα στις 21 Ιούνη.

Απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά και ο Σύλλογος ΔΕΠ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, εκτιμώντας μεταξύ άλλων ότι «καθιστά τις σπουδές πρακτικά αδύνατες για τις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες. Η γενική κατεύθυνση του νομοσχεδίου βρίσκεται στον αντίποδα της σύγχρονης και υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που έχει ανάγκη η νεολαία και η χώρα μας. Τα ΑΕΙ καλούνται να ανταπεξέλθουν σε ένα διαρκές κυνήγι πόρων, ενώ το κράτος αποσύρεται σταδιακά από τη στήριξη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης». Προσθέτει ακόμα για το νομοσχέδιο ότι «επιχειρεί να θεσμοθετήσει την υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων, την ισοτίμηση των πτυχίων τους με αυτά των κολεγίων, τη νομοθετική κατασκευή μεθόδων αποκλεισμού των νέων από τα δημόσια Πανεπιστήμια, την ίδρυση μηχανισμών καταστολής και αυταρχισμού σε βάρος της φοιτητικής νεολαίας, καθώς και τη θεσμοθέτηση της κατηγοριοποίησης των Πανεπιστημιακών Τμημάτων και Σχολών (με τη δημιουργία τριετών προγραμμάτων σπουδών επιπέδου 6 με αμφίβολα επαγγελματικά δικαιώματα)».

Σε αγωνιστική συμπόρευση με φοιτητές και εργαζόμενους «ώστε αυτός ο νόμος να μείνει στα χαρτιά» καλεί και ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που εκτιμά για το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων ότι «αποδομεί την επιστημονική συγκρότηση των γνωστικών αντικειμένων και των Τμημάτων ως ακαδημαϊκών οντοτήτων, εισάγοντας προγράμματα και τίτλους σπουδών αγοραίας διακίνησης και συναλλαγής».

«Εχθρικό» για πανεπιστημιακούς, εργαζόμενους και φοιτητές χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που συνήλθε εκτάκτως την περασμένη βδομάδα με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Συλλόγων ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ και καλεί τη Σύγκλητο να τοποθετηθεί «έμπρακτα αρνητικά απέναντι στο σχέδιο νόμου με συγκεκριμένες ενέργειες που να διευκολύνουν τις δράσεις και κινητοποιήσεις της ακαδημαϊκής κοινότητας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ