Τετάρτη 6 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Εντείνονται διεργασίες για συμβιβασμό Βόρειας Μακεδονίας - Βουλγαρίας με βούλα ΕΕ

Στη πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας βρέθηκε πάλι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, μόλις τρεις βδομάδες μετά την προηγούμενη επίσκεψή του, επισημαίνοντας ξανά πόσο «κρίσιμη» για τη χώρα αλλά και την ΕΕ είναι η περίοδος που διανύεται. Κάλεσε σε αποδοχή της πρότασης που κατέθεσε η γαλλική προεδρία της ΕΕ (η προεδρία της Γαλλίας έληξε στις 30 Ιούνη) για το συμβιβασμό Βουλγαρίας - Βόρειας Μακεδονίας, ώστε να ξεκινήσει και επίσημα η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων (αλλά και των Τιράνων, αφού είναι διαδικασίες αλληλένδετες).

Ο Μισέλ έφτασε στα Σκόπια ενώ η κυβέρνηση του Ντ. Κοβάτσεφσκι συνεχίζει διαβουλεύσεις πάνω στη γαλλική πρόταση, που ο ίδιος ο επικεφαλής της κυβέρνησης χαρακτήρισε μια «σταθερή βάση για την οικοδόμηση μιας υπεύθυνης κρατικής στάσης για το ενδεχόμενο που ανοίγει για τη χώρα μας».

Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση (με πρώτο το κόμμα VMRO-DPMNE) συνεχίζει να πρωτοστατεί σε διαδηλώσεις ενάντια στη συγκεκριμένη πρόταση συμβιβασμού, με το επιχείρημα ότι αυτή «βουλγαροποιεί» τη χώρα. Σημειώνουμε ότι μεταξύ άλλων η πρόταση προβλέπει αλλαγές στο σύνταγμα ώστε να αναγνωριστεί βουλγαρική μειονότητα, που θα αντιμετωπίζεται ισότιμα με τις άλλες μειονότητες στη Βόρεια Μακεδονία κτλ.

Θυμίζουμε ότι τη γαλλική πρόταση έκανε δεχτή ως βάση για διαπραγματεύσεις η βουλή της Βουλγαρίας, στα τέλη Ιούνη, λίγα 24ωρα ωστόσο μετά την υπερψήφιση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης Πετκόφ, από την οποία υπήρξαν αποχωρήσεις με κριτική για συμβιβασμούς «επώδυνους για τη χώρα» που προωθεί, περιλαμβανομένης της συμφωνίας για την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας.

Η ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Βαλκανίων θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιρροής, καθώς φουντώνει η αναμέτρηση Ρωσίας - Δύσης και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Μόσχα θα απαντήσει στις απελάσεις από τη Σόφια

Αυτό άλλωστε επιβεβαίωσε και η νέα «κρίση» στις σχέσεις Ρωσίας με τη Βουλγαρία, μετά την απέλαση 70 Ρώσων διπλωματών που αποφάσισε η (υπηρεσιακή πλέον) κυβέρνηση Πετκόφ (κατηγορώντας τους για δράση ενάντια στην «εθνική ασφάλειά» της), με τη Μόσχα να εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο να κλείσει οριστικά τη πρεσβεία της στη Σόφια.

Την Δευτέρα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε πως «η πολιτικοποιημένη απόφαση της Σόφιας να μειώσει αδικαιολόγητα το ρωσικό διπλωματικό προσωπικό στη Βουλγαρία σίγουρα δεν θα μείνει αναπάντητη». Πρόσθεσε ότι πρόκειται για εξέλιξη που «ξεπερνά κάθε διπλωματική πρακτική» και κάλεσε τη Βουλγαρία αλλά και την ΕΕ «να αντιληφθούν ότι η αρρωστημένη στήριξη αντι-ρωσικών ενεργειών από διάφορα κράτη - μέλη καθιστά υπεύθυνη συνεπειών όλη την ΕΕ, περιλαμβανομένων των όρων αντιποίνων από τη πλευρά μας».

Στο μεταξύ, η Μόσχα έπαψε να εκδίδει βίζα για Βούλγαρους που θέλουν να ταξιδέψουν στη Ρωσία.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα εξέφρασε πάλι απογοήτευση για την καθυστέρηση στην ένταξη της χώρας του στην ΕΕ και είπε ότι «ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η ΕΕ είναι ξεπερασμένος. Πρέπει να αλλάξει, είναι ξεπερασμένος», δήλωσε σχετικά με το θέμα της Βουλγαρίας που «κρατά σε ομηρία δύο άλλες χώρες».

Φόβοι για «σοβαρή σύγκρουση» Σερβίας - Κοσόβου

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο διευθυντής του σερβικού γραφείου για το Κόσοβο, Π. Πέτκοβιτς, υποστήριξε ότι «οδηγούμαστε σε μια σοβαρή σύγκρουση», επικρίνοντας τις οδηγίες που έδωσε ο Κοσοβάρος Πρόεδρος Αλμπιν Κούρτι για τους νέους όρους κυκλοφορίας των σερβικών αυτοκινήτων στο Κόσσοβο.

Σύμφωνα με αυτές, ως τις 30 Σεπτέμβρη οι Σέρβοι του Κοσόβου καλούνται να αντικαταστήσουν τις πινακίδες με άλλες, κοσοβάρικες. Ο Πέτκοβιτς έκανε λόγο για «μεγάλη επίθεση» που ουσιαστικά αναγγέλθηκε και κάλεσε «την διεθνή κοινότητα να ασκήσει στη Πρίστινα την κατάλληλη πίεση». Υποστήριξε ότι έτσι ο διάλογος των δύο πλευρών «κάνει τρία βήματα πίσω». Για το ίδιο θέμα είχε προκληθεί μεγάλη όξυνση μεταξύ των δύο πλευρών πριν μερικούς μήνες.

Στο μεταξύ ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός Αλμπιν Κούρτι, μιλώντας σε συνέδριο του «Economist», χαρακτήρισε «ρωσικό φασισμό» την εισβολή στην Ουκρανία και σχολίασε ότι «δεn μπορούμε να είμαστε αμέτοχοι μεταξύ της φωτιάς και του πυροσβέστη (...) Δεν υπάρχει περιθώριο για ουδετερότητα. Η ελπίδα, το πάθος πρέπει να υπερνικήσουν την κυνικότητα», καταλήγοντας ότι «η λύση για τα Δυτικά Βαλκάνια είναι η ΕΕ. Θα εξασφαλίσουμε ότι κανείς αυταρχικός ηγέτης δε θα επικρατήσει».

Στο ίδιο συνέδριο μίλησε και ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Dritan Abazovic, που είπε ότι «ο μόνος τρόπος ενάντια στην επιρροή της Ρωσίας, ή άλλης υπερδύναμης στην περιοχή μας, είναι να αυξηθεί η επιρροή της Ευρώπης (...) Γνωρίζετε, ότι έχουμε ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, όμως ακολουθούμε την εξωτερική πολιτική της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ