Τετάρτη 6 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τροπολογία για την προστασία των συγγενών των θυμάτων του μεγάλου σεισμού στην Κρήτη

Τροπολογία, που προβλέπει ότι οι συγγενείς των θυμάτων του μεγάλου σεισμού που έγινε στις 27 Σεπτέμβρη του 2021 στην περιφέρεια του Ηρακλείου της Κρήτης έχουν δικαίωμα διορισμού στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, έφερε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ.

Την τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Μανώλης Συντυχάκης και Χρήστος Κατσώτης και κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/788 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (...) Διατάξεις σχετικές με την εκλογική διαδικασία και τον έλεγχο εσόδων και δαπανών κομμάτων, συνασπισμών και υποψηφίων βουλευτών και αιρετών και άλλες διατάξεις», το οποίο εισάγεται για συζήτηση στην ολομέλεια αύριο, Πέμπτη.

«Με την παρούσα τροπολογία επιχειρείται να ρυθμιστούν με όποιο τρόπο οι συνέπειες σχετικά με την απώλεια ανθρώπινης ζωής ή την πρόκληση αναπηρίας από φυσικές καταστροφές ειδικά σε ό,τι αφορά τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου που έπληξε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Οσον αφορά το σχετικό άρθρο της τροπολογίας προβλέπει με σαφήνεια την τροποποίηση του σχετικού νόμου ώστε να συμπεριληφθούν και οι περιπτώσεις των συγγενών των προσώπων που απεβίωσαν λόγω του σεισμού στην Κρήτη.

Προβλέπεται ακόμα ότι με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών ορίζονται οι φορείς υποδοχής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ο τρόπος βεβαίωσης της αιτίας του θανάτου, η σειρά προτεραιότητας των δικαιούχων, η προθεσμία και η διαδικασία υποβολής των δικαιολογητικών, κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Οσον αφορά τα άτομα στα οποία προκλήθηκε αναπηρία από τον σεισμό στο άρθρο προβλέπεται ότι η ρύθμιση εφαρμόζεται αν προκύπτει ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67% εξαιτίας του σεισμού.

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατός ο διορισμός τους, για λόγους υγείας, το δικαίωμα διορισμού μεταβιβάζεται στον ή στη σύζυγό τους ή στο πρόσωπο με το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή σε ένα τέκνο τους. Προβλέπεται και εδώ ότι τα σχετικά δικαιολογητικά και οι αναγκαίες λεπτομέρειες ορίζονται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ