Τετάρτη 6 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Οχι στα σχέδια για ανεμογεννήτριες στο Λασίθι

Τα επικίνδυνα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Κρήτη και ιδιαίτερα στην περιοχή του Λασιθίου ήταν το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκης στη Βουλή, ζητώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των κατοίκων για προστασία της περιοχής του Λασιθίου και να απαγορευτεί η κατασκευή αιολικού πάρκου σε Σητεία, Ιεράπετρα, Οροπέδιο Λασιθίου και σε όσα άλλα προγραμματίζονται στην περιοχή.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ στο κείμενο της Ερώτησής του σημείωσε ότι το έργο έχει προκαλέσει αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής εξαιτίας των αλλαγών χρήσεων γης και της αλλοίωσης της «ιστορικής, πολιτιστικής και περιβαλλοντικής φυσιογνωμίας της περιοχής, με επιπρόσθετες σοβαρές επιπτώσεις σε αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, λόγω των ανεμογεννητριών». Τόνισε επίσης ότι «ο ενεργειακός σχεδιασμός του κεφαλαίου προβλέπει εκατοντάδες ανεμογεννήτριες, ηλιοθερμικούς σταθμούς, φωτοβολταϊκά και αποθηκευτικά πάρκα χιλιάδων στρεμμάτων, ακόμα και σε περιοχές υποτίθεται προστατευόμενες, τις ΝATURA, αλλά και σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, καθιστώντας την Κρήτη πρωταθλήτρια εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ ανάμεσα στα μη διασυνδεδεμένα με το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας νησιά. Πρόκειται για ένα ''τείχος'' ανεμογεννητριών και άλλων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, με τη Σητεία να αποτελεί τον πρώτο δήμο σε εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ στην Κρήτη. Στην Ιεράπετρα υλοποιούνται τεράστια πρότζεκτ ΑΠΕ ακόμα και σε αρχαιολογικό χώρο, συγκεκριμένα στην Επισκοπή, ενώ στο Οροπέδιο Λασιθίου οι ''πράσινοι'' επιχειρηματικοί όμιλοι σχεδιάζουν να εγκαταστήσουν 75 ανεμογεννήτριες στις κορυφογραμμές της Δίκτης».

Πρόσθεσε ότι η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000 της Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης που κατατέθηκε δίνει άλλοθι σε αδειοδοτήσεις για εγκαταστάσεις ΑΠΕ και άλλες δραστηριότητες ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και, τέλος, ότι οι κάτοικοι διεκδικούν να μην παραδοθούν τα βουνά και συνολικά το φυσικό περιβάλλον της περιοχής του Λασιθίου σε επιχειρηματικούς ομίλους, να απορριφθούν οι ΜΠΕ, οι αιτήσεις εγκατάστασης και τα συμφωνητικά μίσθωσης των δήμων με τις εταιρείες.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, αν και αρχικά ανέφερε ότι ο σχεδιασμός για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και ότι η αδειοδοτική διαδικασία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, στη συνέχεια ουσιαστικά έσπευσε να προκαταβάλει τη διαδικασία λέγοντας ότι οι ανεμογεννήτριες δεν θα εγκατασταθούν σε σημείο που θα ενοχλούν και θα δημιουργούν προβλήματα στους κατοίκους. Επανέλαβε τα γνωστά επιχειρήματα περί «ανταποδοτικών οφελών» των τοπικών κοινωνιών και μείωσης του κόστους ρεύματος, ζήτησε να υπάρξει σωστή ενημέρωση των κατοίκων, οι οποίοι τάχα «πέφτουν θύματα παραπληροφόρησης» και υποστήριξε ότι εάν η Κρήτη γίνει ένα «πράσινο» νησί αυτό θα βοηθήσει και το τουριστικό προϊόν.

Ο Μ. Συντυχάκης στη δευτερολογία του ανέφερε ότι η εμπειρία έχει δείξει πως τα όποια ανταποδοτικά οφέλη είναι το τυράκι στη φάκα και πως η πολιτική της «πράσινης μετάβασης» και της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας έφερε την ενεργειακή φτώχεια στον λαό. Ειδικά για το συγκεκριμένο έργο είπε ότι αλλάζει όλη τη φυσιογνωμία της περιοχής, με αποψίλωση δασών, μπάζωμα ρεμάτων, διάνοιξη δρόμων κ.ά., και τόνισε ότι το ΚΚΕ αν και δεν δαιμονοποιεί καμία μορφή παραγωγής Ενέργειας, στέκεται στο πλευρό των κατοίκων που κινητοποιούνται στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αφού ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσονται σήμερα οι ΑΠΕ στρέφεται ενάντια στα συμφέροντά τους ευρύτερα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ