Τετάρτη 6 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΚΟ
Σταμάτημα λειτουργίας από 1η Αυγούστου επιδιώκει η κυβέρνηση!

Συνεδριάζει το ΔΣ του Σωματείου της Λάρυμνας, τη συνέχεια της δράσης για τις θέσεις εργασίας τους αποφασίζουν οι εργαζόμενοι

RIZOSPASTIS

Για την πρόθεση της κυβέρνησης να σταματήσει τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ την 1η Αυγούστου ενημέρωσε ο ειδικός εκκαθαριστής τους διευθυντές των εργοταξίων της εταιρείας, σε μια ακόμα εξέλιξη στο πλαίσιο του εγκλήματος που ετοιμάζεται. Σ' αυτό το φόντο, συνεδριάζει σήμερα, Τετάρτη, το ΔΣ του Σωματείου της Λάρυμνας, σε μια κρίσιμη φάση του αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι για το δικαίωμα στην εργασία και για να κρατήσουν τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκκαθαριστής εκτός από την παραπάνω ενημέρωση στους διευθυντές των εργοταξίων, γνωστοποίησε ότι ως αποτέλεσμα της παύσης της λειτουργίας, οι εργαζόμενοι θα σταματήσουν να δουλεύουν σε νυχτερινή βάρδια και τα Σαββατοκύριακα. Μάλιστα, φέρεται να έχει καλέσει αύριο Πέμπτη όλους τους διευθυντές στην έδρα προκειμένου να ενημερωθούν και να συζητήσουν γύρω απ' αυτήν την εξέλιξη.

Πρόκειται για εξέλιξη που είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής τροπολογίας που ψήφισε η κυβέρνηση, ανοίγοντας τον δρόμο για το λουκέτο στη ΛΑΡΚΟ, τις απολύσεις 1.300 εργαζομένων και το ξεσπίτωμα των οικογενειών που μένουν στους οικισμούς. Μια πολιτική απόφαση που αποτελεί προαπαιτούμενο για να προχωρήσουν οι διαγωνισμοί εκποίησης της ΛΑΡΚΟ, με στόχο να καταλήξει σε κάποιο μονοπωλιακό όμιλο χωρίς το «βαρίδι» των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους. Η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση του εγκλήματος, σταματώντας την παραγωγική δραστηριότητα στη ΛΑΡΚΟ και διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για οριστικό κλείσιμο.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η κυβέρνηση προχωρά τα διαλυτικά της σχέδια για τη ΛΑΡΚΟ σε μία περίοδο που οι τιμές του νικελίου είναι στα ύψη. Το νικέλιο και το κοβάλτιο αποτελούν μέταλλα ιδιαίτερης αξίας για την εφαρμογή τους στις νέες τεχνολογίες, και γενικότερα τα προϊόντα που παράγει η ΛΑΡΚΟ βρίσκονται σε μεγάλη ζήτηση, η οποία αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα. Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να κρατήσει ζωντανή τη ΛΑΡΚΟ και να στηρίξει την αύξηση της παραγωγής, λαμβάνοντας παράλληλα μέτρα ασφάλειας για τους εργαζόμενους, προχωρά στο σταμάτημα της παραγωγής, στην απόλυση όλων των εργαζομένων και στον μαρασμό ολόκληρων περιοχών.

Εμπόδιο στα εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησης έχουν σταθεί οι εργαζόμενοι και ο αγώνας που δίνουν εδώ και 30 μήνες. Ενας δίκαιος και μεγαλειώδης αγώνας που έδωσε πολλές νίκες στους εργαζόμενους και πάνω από όλα κράτησε μέχρι τώρα τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή και όλους στην εργασία τους.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ τα έβαλαν με πολύ ισχυρούς αντιπάλους. Την κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τους επιχειρηματικούς ομίλους, τους μηχανισμούς τους μέσα και έξω από το εργοστάσιο και έχουν παραμείνει όρθιοι. Αντεξαν μέχρι τελευταία στιγμή στους εκβιασμούς και τα ψεύτικα διλήμματα. Αντιστάθηκαν στην ωμή παρέμβαση των συνδικαλιστών της κυβέρνησης που θέλησαν να αποσπάσουν τη συναίνεση και την αποδοχή τους στο έγκλημα.

Μπροστά στην εξέλιξη αυτή οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ μαζί με τα Σωματεία τους καλούνται να πάρουν καθοριστικές αποφάσεις για τη συνέχιση του αγώνα τους. Να πάρουν πρωτοβουλίες συντονισμού και οργάνωσης της πάλης, μαζί με την τοπική κοινωνία και με την αλληλεγγύη όλης της εργατικής τάξης της χώρας. Να προχωρήσουν στην υλοποίηση μιας σειράς πολύμορφων δράσεων και κινητοποιήσεων, όπως η πλατιά σύσκεψη συνδικάτων, συλλόγων και φορέων που προγραμματίζεται για τις επόμενες μέρες, για την οποία οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ δεν ήθελαν «ούτε να ακούσουν».

«Οπως καταλαβαίνουμε πλέον τα ψέματα τελείωσαν και ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις καταστροφικές συνέπειες του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα. Δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για εφησυχασμό και κωλυσιεργία, πρέπει να σημάνει συναγερμός σε όλη την περιοχή. Θα πρέπει να παρθούν οι πιο κρίσιμες αποφάσεις στην ιστορία της ΛΑΡΚΟ», αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» ο Παναγιώτης Πολίτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του Σωματείου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ