Τετάρτη 6 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Εξοντωτικές συνθήκες δουλειάς για το προσωπικό στο αεροδρόμιο

Σπαστά ωράρια, δουλειά σε συνθήκες «κλίβανου» και υπέρογκα ποσά ακόμα και για τη στάθμευση, στο τρίτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας

Τις συνθήκες εργασίας για το προσωπικό στο τρίτο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας (security, handling, καθαριότητα, duty free κ.α.) αναδεικνύει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.«Η αυξημένη τουριστική κίνηση σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού έχει μετατρέψει τον αερολιμένα σε μια εργασιακή αρένα όπου οι εργαζόμενοι παλεύουν καθημερινά για την επιβίωση. Από τις καταγγελίες των εργαζομένων που φτάνουν καθημερινά στο σωματείο μας, αλλά και από αυτά που έχουμε διαπιστώσει ιδίοις όμμασι από τις περιοδείες της Ενωσης, δεν είναι να απορεί κανείς γιατί υπάρχουν άδειες θέσεις εργασίας», αναφέρει η Ενωση σε ανακοίνωσή της.

Ο κλιματισμός του αεροδρομίου είτε υπολειτουργεί είτε δεν λειτουργεί καθόλου για ώρες, με αποτέλεσμα τις μέρες που το θερμόμετρο ανεβαίνει να δημιουργείται «αποπνικτική ατμόσφαιρα στους ενιαίους χώρους του αερολιμένα, και μάλιστα σε συνθήκες έντονου συνωστισμού έως και χιλιάδων ανθρώπων». Εκτός από την καταπόνηση λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, οι εργαζόμενοι δουλεύουν και σε συνθήκες ελλιπών μέτρων προστασίας και πλημμελούς συντήρησης του εξοπλισμού του αεροδρομίου. Πρόσφατα το σωματείο δέχτηκε καταγγελία από εργαζόμενους που χτυπήθηκαν από ρεύμα «από τους ιμάντες που μεταφέρουν τις βαλίτσες στον χώρο του διαχωρισμού των αποσκευών». Το «τοπίο» συμπληρώνει η μεγάλη εντατικοποίηση, καθώς κάθε εργαζόμενος καλύπτει «δυο και τρία πόστα», ενώ το «σπαστό» και «τρίσπαστο» ωράριο τους αναγκάζει να πηγαινοέρχονται στη δουλειά δυο και τρεις φορές τη μέρα, με αποτέλεσμα να βρίσκονται συνεχώς «στο πόδι».

«Κερασάκι στην τούρτα η αύξηση στο κόμιστρο της στάθμευσης», καταγγέλλει το σωματείο. Οπως εξηγεί, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται «να δίνουν το 1/10 του μισθού τους στη Δημοτική Επιχείρηση ΔΕΠΑΝΑΛ» προκειμένου να σταθμεύουν τα οχήματά τους στον χώρο που αυτή διαχειρίζεται.

Η Ενωση υπογραμμίζει τις ευθύνες των μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην επίγεια εξυπηρέτηση και σε άλλες λειτουργίες του αεροδρομίου, της κυβέρνησης αλλά του αερολιμενάρχη Ηρακλείου, για τις παραπάνω συνθήκες. Καλεί τους εργαζόμενους να μη συμβιβαστούν με αυτήν την κατάσταση, να έρθουν σε επαφή με το σωματείο και να παλέψουν για τα αιτήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ