Τετάρτη 6 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - «ΣΚΟΥΠΑ» ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Με «ελιγμούς» προσπαθεί να παραπλανήσει η κυβέρνηση

Με νομοτεχνική ...«βελτίωση» - εμπαιγμό προσπαθεί τώρα η κυβέρνηση να «παγιδεύσει» τις αντιδράσεις που έχει ξεσηκώσει η διάταξη (άρθρο 44) η οποία αφαιρεί από την αντιπολίτευση το δικαίωμα να θέτει θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης στα Δημοτικά Συμβούλια. Η νομοτεχνική κατατέθηκε χτες, στην τελευταία συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής επί του πολυνομοσχεδίου - «σκούπα» του υπουργείου Εσωτερικών, από τον αρμόδιο υπουργό Μ. Βορίδη.

Προβλέπει ότι 48 ώρες πριν την πρόσκληση για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, οι επικεφαλής των παρατάξεων θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα να συμπεριληφθεί κάποιο θέμα στην ημερήσια διάταξη και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου θα αποφασίζει αν αυτό θα συμπεριληφθεί ή όχι. Αν γίνει αποδεκτό από τον πρόεδρο, θα συζητείται κανονικά. Αν όχι, θα αποφασίζει το Δημοτικό Συμβούλιο αν θα συζητήσει τα θέματα αυτά, αλλά στο τέλος της συνεδρίασης, ή αν θα τα αναβάλει και θα γίνει ειδική έκτακτη συνεδρίαση σε 15 μέρες.

Οπως σχολίασε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, η κυβέρνηση με την τροποποίηση του άρθρου θέλει να παραπλανήσει, αφού η βασική της επιδίωξη, να φιμώσει τη φωνή των τοπικών κοινωνιών, δεν αλλάζει. Οχι μόνο υποβιβάζεται η αξία της συζήτησης των προ ημερησίας διάταξης θεμάτων, αλλά οι φορείς και με την τροποποίηση αυτή πάλι δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνουν στα Δημοτικά Συμβούλια.

«Αυτό που σας ενοχλεί», ανέδειξε, «είναι ότι αυτές οι παρεμβάσεις προ ημερησίας είχαν αποτέλεσμα, γιατί αποκάλυπταν ανεπάρκειες, αντιλαϊκές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις είτε της κυβέρνησης είτε δημοτικών αρχών που μπορεί να ανήκουν στη ΝΔ ή σε άλλα κόμματα της αστικής εξουσίας, και έτσι στην πράξη με αυτό τον τρόπο αφαιρείται το δικαίωμα των φορέων - όχι απλά των επικεφαλής των παρατάξεων, αλλά των φορέων και των τοπικών κοινωνιών - να έχουν φωνή στα Δημοτικά Συμβούλια», από τα πιο απλά προβλήματα μέχρι ενίσχυση των σχολικών υποδομών, τα κτιριακά για τους βρεφικούς σταθμούς «ή τις απολύσεις των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, τις κινητοποιήσεις για αγροτικά προβλήματα».

Επεσήμανε ακόμα ο Μ. Συντυχάκης ότι «αυτή η "τρικλοποδιά", που οδηγεί στην αποστείρωση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει και τις ευλογίες της ΚΕΔΕ, γιατί πρέπει να περάσουν ανεμπόδιστα οι αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης και, φυσικά, να βρουν ελεύθερο πεδίο τα επιχειρηματικά συμφέροντα και στις τοπικές κοινωνίες».

Αναφέρθηκε ακόμα στις διατάξεις του 5ου μέρους του νομοσχεδίου, που αφορά τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) και όπου ανάμεσα στα άλλα προβλέπονται ΦΟΔΣΑ - όλοι ανώνυμες εταιρείες - σε νησιά του Νότιου και του Βόρειου Αιγαίου, του Ιονίου και στην Κρήτη. Οπως τόνισε ο Μ. Συντυχάκης, συνολικά οι διατάξεις για τους ΦΟΔΣΑ είναι επανάληψη διατάξεων του αντιδραστικού νόμου 4555/2018 του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας ότι «οι αντιλαϊκές πολιτικές των κομμάτων σας, στην προκειμένη περίπτωση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, μοιάζουν σαν ...την ίδια όψη του ίδιου νομίσματος. Με την ίδια θρησκευτική ευλάβεια υπερασπίζεστε και ενσωματώνετε στην εθνική νομοθεσία τις σχετικές Οδηγίες και κατευθύνσεις της ΕΕ, κομμένες και ραμμένες πάνω στις απαιτήσεις των μονοπωλιακών ομίλων. Και, μάλιστα, όταν υποχρεώνετε τους δήμους σε ένταξη σε Νομικό Πρόσωπο, όπου στην πραγματικότητα την επιλογή θα την έχουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ