Τετάρτη 6 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι «από κάτω»

Σωροί από χιλιάδες βαλίτσες περιμένουν στα διεθνή αεροδρόμια τη «διεκπεραίωσή» τους. Εκατοντάδες πτήσεις κάθε βδομάδα ακυρώνονται προς όλους τους προορισμούς. Για παράδειγμα, μέσα σε τρεις μήνες, πάνω από 15.000 ακυρώσεις έγιναν σε αεροδρόμια της Βρετανίας και άλλες τόσες στη Γερμανία και την Ολλανδία. Κοινός παρονομαστής σε όλο αυτό το ανακάτεμα είναι οι ελλείψεις προσωπικού, καθώς πλέον, ακόμα και μεγαλοστελέχη αερομεταφορέων ομολογούν ότι οι περικοπές κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν «υπερβολικές» (ενδεικτικά στη «Lufthansa», το εργατικό δυναμικό συρρικνώθηκε κατά το 1/3). Τότε που η συρρίκνωση του μεταφορικού έργου, εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας, φορτώθηκε στις πλάτες των εργαζομένων, με απολύσεις, εντατικοποίηση και αναστολή εργασίας. Την ίδια ώρα, χιλιάδες εργαζόμενοι των αεροπορικών εταιρειών κατεβαίνουν σε απεργίες σε όλη την Ευρώπη, ζητώντας αυξήσεις στους μισθούς. Κάθε ώρα καθυστέρησης, κάθε ακυρωμένη πτήση, κάθε βαλίτσα που περιμένει τα εργατικά χέρια για να φτάσει στον προορισμό της, κάθε ομολογία διευθυντικού στελέχους ότι «κάτι πρέπει να γίνει» για να βρεθεί εργατικό δυναμικό, βγάζει ξανά στην επιφάνεια τη μεγάλη αλήθεια. Δείχνει ποιοι έχουν πραγματικά τη δύναμη να μετατρέπουν τα κουφάρια σε κολοκουρδισμένες μηχανές. Δείχνει - όπως έγινε και στη διάρκεια της πανδημίας - ότι χωρίς τους «από κάτω» δεν κινείται τίποτα, δεν μπορεί να πετάξει ούτε αεροπλάνο, δεν μπορεί να γυρίσει ούτε προπέλα στα βαπόρια. Είτε απέναντί της έχει την «κολακεία» και τα «καλοπιάσματα» είτε την εργοδοτική αυθαιρεσία και την καταστολή, η εργατική τάξη, όταν αγωνίζεται για το δίκιο της, δείχνει τη δύναμή της, τις δυνατότητες που έχει να αναμετρηθεί και με τον πιο σκληρό αντίπαλο!

Τα ρέστα τους

Σύμφωνα με πίνακα που δημοσίευσε το BBC, επικαλούμενο στοιχεία από το Ινστιτούτο του Κίελου, η ελληνική κυβέρνηση έχει αποστείλει στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια ύψους 260 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, το υλικό αυτό είναι μεγαλύτερο σε αξία απ' αυτό που έχουν στείλει η Γαλλία, η Ιταλία και πολλοί ακόμη. Είναι φανερό ότι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί και ...ινστιτούτα έχουν την πλήρη λίστα με το πολεμικό υλικό που στέλνεται στην Ουκρανία από τους ΝΑΤΟικούς εταίρους, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ενοχοποιήσει τους στρατιωτικούς για «διαρροές», πετώντας την μπάλα στην εξέδρα, για να μην αποκαλυφθεί το μέγεθος των κινδύνων από τη βαθύτερη εμπλοκή στον πόλεμο. Αν σ' αυτά προστεθεί και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι για άλλη μια φορά πρωταθλήτρια σε ΝΑΤΟικές δαπάνες (ως ποσοστό του ΑΕΠ) με πάνω από 7,5 δισ. ευρώ, γίνεται φανερό ότι η αστική τάξη «παίζει τα ρέστα της» για την αναβάθμιση των συμφερόντων της στην περιοχή, με την υπογραφή και όλων των υπόλοιπων αστικών κομμάτων. Η άλλη όψη του νομίσματος είναι βέβαια οι «απαραίτητες» θυσίες του λαού για τις κόντρες των ιμπεριαλιστών, με εκτίναξη της ενεργειακής φτώχειας και λεηλασία του εισοδήματος. Αλλά και οι πολύ μεγάλοι κίνδυνοι για τον λαό εξαιτίας της στοχοποίησης της χώρας από τα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας. Να γιατί ο λαός χρειάζεται να κάνει το δικό του «ταμείο», δυναμώνοντας την πάλη ενάντια στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και την εμπλοκή της χώρας σ' αυτά.

Αστεγες...

Σαν ανέκδοτο ακούγονται οι χτεσινές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη στέγη, «τάλε κουάλε» με όσα διαφημίζει για το ίδιο θέμα η κυβέρνηση της ΝΔ. Οπως, για παράδειγμα, οι προσωρινές επιδοτήσεις και οι «τράπεζες στέγης», που ανακυκλώνουν τη φτώχεια και ταυτόχρονα οδηγούν σε φέσωμα τα νέα κυρίως ζευγάρια. Αλλά και οι «δημόσιες παρεμβάσεις για απόθεμα κατοικιών», όπου στο πλαίσιο της «πράσινης ανάπτυξης», της «ενεργειακής αναβάθμισης» των κτιρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και των αναπλάσεων για το «καλό» του τουρισμού, το κράτος αναλαμβάνει ρόλο «μεσίτη» για την αναβάθμιση και την εμπορική διαχείριση ανεκμετάλλευτων σπιτιών, προς όφελος μεγάλων κατασκευαστικών και τουριστικών ομίλων, στέλνοντας ξανά τον λογαριασμό στον λαό. Στο πλαίσιο εξάλλου της «πράσινης» στρατηγικής, που στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της ετοιμάζονται να επιβάλουν νέα χαράτσια στην κατοικία, επεκτείνοντας κι εκεί το λεγόμενο «εμπόριο ρύπων». Οσο κι αν προσπαθεί λοιπόν να παρουσιαστεί ως ο «προστάτης» της λαϊκής κατοικίας, η πραγματικότητα τον εκθέτει.

... αυταπάτες

Οπως τον εκθέτει και το κυβερνητικό του παρελθόν. Κανείς δεν ξεχνάει τους νόμους που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση των «κόκκινων» τραπεζικών δανείων και τη στήριξη που έδωσε απλόχερα στους χρηματοπιστωτικούς ομίλους, για να εκβιάζουν μαζικά τα λαϊκά νοικοκυριά και να κάνουν χιλιάδες πλειστηριασμούς. Ούτε ξεχνάει κανείς το «αγκωνάρι» που έβαλε, ώστε χιλιάδες οικογένειες να γίνουν νοικάρηδες στα σπίτια τους, με όσα νομοθέτησε στη συνέχεια η κυβέρνηση της ΝΔ. Ούτε ξεχνιούνται τα «πεπραγμένα» του στον ΕΝΦΙΑ - που τάχα θα καταργούσε - και όλους τους υπόλοιπους φόρους, με τους οποίους έγδαρε τις λαϊκές οικογένειες, για να δημιουργήσει τα «μαξιλάρια ασφαλείας» για το κεφάλαιο. Ακόμα και το πώς καθήλωσε και μείωσε παραπέρα τον μέσο μισθό, για να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, κάνοντας ακόμα περισσότερους να βλέπουν «με το κιάλι» ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους. Ας αφήσουν λοιπόν τα πολυφορεμένα παραμύθια: Οι ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και τα συμφέροντα του κεφαλαίου που όλοι τους υπηρετούν δεν χωράνε κάτω απ' την ίδια στέγη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ