Πέμπτη 16 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΕΕ και ΗΠΑ προωθούν σχέδιο για εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών

Την ώρα που η Ρωσία ανακοινώνει πως εξάγει σιτηρά από την Ουκρανία μέσω λιμανιών και χερσαίων δρόμων σε περιοχές που ελέγχει, κράτη - μέλη της ΕΕ και οι ΗΠΑ εξετάζουν την παροχή προσωρινών σιταποθηκών στην Ουκρανία, καθώς όταν ολοκληρωθεί η συγκομιδή καλαμποκιού το φθινόπωρο, έως και 15 εκατ. τόνοι μπορεί να μη βρίσκουν χώρο αποθήκευσης.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε χτες ότι προσωρινά σιλό αποθήκευσης σιτηρών θα κατασκευαστούν κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία, σε μια προσπάθεια αύξησης των εξαγωγικών ποσοτήτων.

Η Ρωσία καταγγέλλει την Ουκρανία ότι δεν προχωράει στην αποναρκοθέτηση της Μαύρης Θάλασσας καθώς και τις δυτικές κυρώσεις που εμποδίζουν τις ρωσικές εξαγωγές. Περίπου 84 ξένα πλοία παραμένουν αποκλεισμένα σε ουκρανικά λιμάνια, με αρκετά από αυτά να είναι φορτωμένα με σιτηρά.

«Συνεργάζομαι στενά με τους εταίρους στην ΕΕ προκειμένου να εξαχθούν στις αγορές 20 εκατ. τόνοι σιτηρών που έχουν εγκλωβιστεί στην Ουκρανία, ώστε να μειωθούν οι σημερινές τιμές», ανέφερε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι «δεν μπορούν να εξαχθούν από τη Μαύρη Θάλασσα επειδή θα καταλήξουν στον βυθό».

Ο ίδιος δήλωσε ότι η χώρα του καταρτίζει ένα σχέδιο εξαγωγής σιτηρών μέσω σιδηροδρόμων. Οι υπολογισμοί φορτίου στην Ουκρανία γίνονται με διαφορετικό τρόπο από τους αντίστοιχους υπολογισμούς στην Ευρώπη, καθώς τα φορτία των σιτηρών θα πρέπει να μεταφερθούν σε διαφορετικά τρένα στα σύνορα.

«Ετσι, θα κατασκευάσουμε σιλό, προσωρινά σιλό αποθήκευσης στα σύνορα με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης και της Πολωνίας», δήλωσε ο Μπάιντεν. Τα σιτηρά θα είναι δυνατό να μεταφερθούν από τα ουκρανικά τρένα στα νέα σιλό και μετά σε ευρωπαϊκά τρένα μεταφοράς «για να βγουν στον ωκεανό και να εξαχθούν στον υπόλοιπο κόσμο», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η υλοποίηση αυτού του σχεδίου απαιτεί χρόνο.

«Αυτό είναι ένα από τα πιθανά βήματα για τη διασφάλιση της διατροφικής ασφάλειας. Αλλά χρειαζόμαστε επίσης έναν "πράσινο" διάδρομο για τα λιμάνια μας», δήλωσε ο Α. Γέρμακ, προσωπάρχης του Ουκρανού Προέδρου.

Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ με τη Ρωσία και την Ουκρανία, με διαμεσολάβηση της Τουρκίας, για να ανοίξει διάδρομος στη Μαύρη Θάλασσα. Ο μηχανισμός δημιουργίας του λεγόμενου διαδρόμου σιτηρών μπορεί να συζητηθεί στην Κωνσταντινούπολη σε συνάντηση των εκπροσώπων Τουρκίας, Ρωσίας, Ουκρανίας και του ΟΗΕ, δήλωσε χτες ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου.

«Εάν η Ρωσία δώσει θετική απάντηση στο θέμα των ασφαλών περιοχών (...) η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί», είπε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ