Πέμπτη 16 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαλέγει

«Φιλότουρκος Στόλτενμπεργκ» ή «δεδομένη και ανίκανη κυβέρνηση»; Απ' όλα έχει ο ...μπαχτσές της πολιτικής αντιπαράθεσης, μετά τις νέες δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ, που κάλεσε Ελλάδα και Τουρκία σε «διάλογο με συμμαχικό πνεύμα» για την «επίλυση των διαφορών», την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση κλιμακώνει τις αμφισβητήσεις. Ο λαός «διαλέγει και παίρνει», αρκεί να κρύβεται πάση θυσία το βασικό: Οτι η εμπλοκή της χώρας στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ είναι αυτή που υπονομεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα βάζει στο τραπέζι του ιμπεριαλιστικού παζαριού. Ομως, τίποτα δεν έχει να κερδίσει ο λαός, είτε ακούει την κυβέρνηση να του λέει ότι χρειάζεται «υπομονή» και ΝΑΤΟική «αφοσίωση» για να «αναβαθμιστεί» ο ρόλος της χώρας και να θωρακιστούν τάχα τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Είτε πιστέψει τον ΣΥΡΙΖΑ, που δίνει «φιλικές συμβουλές» στην κυβέρνηση «να απαιτήσει τη στήριξη που δικαιούται ως κράτος - μέλος της ΕΕ και να θέσει τις κόκκινες γραμμές της στο ΝΑΤΟ», επειδή «μόνο κάτω από τέτοιες προϋποθέσεις θα μπορέσει να κάνει αποτελεσματικό διάλογο με την Τουρκία». Καθιστά δηλαδή κι αυτός την ΕΕ και το ΝΑΤΟ «εγγυητές» στο παζάρι για διευθετήσεις, που μόνο στόχο έχουν τη θωράκιση της ατλαντικής συνοχής. Ενάντια σε όλους αυτούς, ο λαός μπορεί να απορρίψει τους εκβιασμούς, να σταθεί μαχητικά απέναντι στις εξελίξεις που δρομολογούνται με το πιστόλι στον κρόταφό του και με την πάλη του να χαράξει τον δικό του δρόμο: Σε σύγκρουση με την αστική τάξη και τα κόμματά της, την πολιτική της εμπλοκής, ανοίγοντας τον ελπιδοφόρο δρόμο της αποδέσμευσης από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις με την εξουσία στα δικά του χέρια.

... του κεφαλαίου

Η έκθεση της Κομισιόν δεν αφήνει άλλωστε κανένα περιθώριο παρερμηνείας για το τι ετοιμάζουν στον λαό, αφού καλεί την κυβέρνηση να συνεχίσει και να αυξήσει «τις προσπάθειες, ιδίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοοικονομικό τομέα, στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (...) στην κωδικοποίηση της εργασίας». Να επιταχύνει δηλαδή το «πογκρόμ» των πλειστηριασμών και εκβιασμών στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στην Υγεία, τη θωράκιση και επέκταση της αντεργατικής νομοθεσίας όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων. Αυτά, μαζί και οι τεράστιες συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου για τους λαούς, είναι η «κανονικότητα» του κεφαλαίου για την οποία μιλάνε, αυτό και το κοινό πρόγραμμα της όποιας επόμενης κυβέρνησης. Μόνο ο λαός, με την οργάνωση και την πάλη του σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, μπορεί να τους χαλάσει τα σχέδια, να διαταράξει την αντιλαϊκή «κανονικότητα», να περάσει στην αντεπίθεση για τις δικές του ανάγκες.

Στο περίμενε

Σε ένα ακόμα «φιάσκο», που πληρώνουν οι ασφαλισμένοι, εξελίσσεται η πολυδιαφημισμένη fast track διαδικασία έκδοσης των λεγόμενων «συντάξεων εμπιστοσύνης», που νομοθέτησε πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας. Την προηγούμενη βδομάδα κατατέθηκε νέα τροπολογία, με στόχο - όπως λένε στο υπουργείο - να παρακαμφθούν επιμέρους εμπόδια και να επιτευχθεί η εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης μέχρι τέλη Αυγούστου, ενώ οι υπάλληλοι στις περιφερειακές υπηρεσίες καταγγέλλουν ότι δεν υπάρχει καν το αναγκαίο λογισμικό! Μ' αυτά και με τ' άλλα, και παρά τις μονότονα επαναλαμβανόμενες διαβεβαιώσεις του υπουργείου Εργασίας περί επιτάχυνσης των ρυθμών έκδοσης των συντάξεων, εκατοντάδες χιλιάδες ληξιπρόθεσμες συντάξεις συνεχίζουν να αραχνιάζουν στα ράφια δύο και τρία χρόνια και οι συνταξιούχοι να υφίστανται απίστευτη ταλαιπωρία, για να πάρουν μια σύνταξη που δεν φτάνει ούτε για να επιβιώσουν. Αν ήταν το κράτος να αδειοδοτήσει μια επένδυση ΑΠΕ, ή να εγκρίνει τη χρηματοδότηση μιας «πράσινης» επένδυσης, όλα θα λύνονταν στο «πιτς φιτίλι», με τους νόμους που έχουν ψηφίσει η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Για να πάρει όμως ένας ταλαίπωρος βιοπαλαιστής την πενιχρή του σύνταξη, θα πρέπει να περιμένει χρόνια. Τόσα που πρέπει να εύχεται μην του συμβεί τίποτα χειρότερο και μείνει τελικά «στο περίμενε»...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1723 Γεννιέται ο Βρετανός οικονομολόγος Ανταμ Σμιθ, ένας από τους βασικότερους εκπροσώπους της αστικής πολιτικής οικονομίας.

1836 Συγκροτείται ο «Σύνδεσμος των εργατών του Λονδίνου», ο οποίος αρχίζει να επεξεργάζεται το πολιτικό πρόγραμμα του βρετανικού εργατικού κινήματος.

1917 Ξεκινά τις εργασίες του το Α' Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ των αντιπροσώπων των εργατών και στρατιωτών (16/6 - 7/7/1917). Από τους 777 αντιπροσώπους που δήλωσαν την κομματική τους προέλευση (στους 1.000 περίπου συνολικά), οι 105 ήταν μπολσεβίκοι, οι 285 εσέροι και οι 248 μενσεβίκοι. Εσέροι και μενσεβίκοι επέμειναν στη διατήρηση του συνασπισμού με την αστική τάξη, μετά την επανάσταση του Φλεβάρη, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως στη Ρωσία δεν υπήρχε πολιτικό κόμμα το οποίο μπορούσε να πάρει στα χέρια του όλη την εξουσία. «Υπάρχει τέτοιο κόμμα!» ακούστηκε μια δυνατή φωνή από τις θέσεις των μπολσεβίκων. Ηταν η φωνή του Λένιν!

1920 Ιδρύεται με απόφαση της Κοινωνίας των Εθνών στη Χάγη το Διαρκές Δικαστήριο Διεθνούς Δικαιοσύνης - πρόδρομος του Διεθνούς Δικαστηρίου της που ιδρύθηκε το 1945, επίσης στη Χάγη.

1944 Στα Χανιά της Κρήτης οι δυνάμεις κατοχής εκτελούν τον Γραμματέα της Περιοχής Κρήτης και αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Βαγγέλη Κτιστάκη.

1945 Ο Αρης Βελουχιώτης, καταδιωκόμενος από τον αστικό στρατό, βάζει τέλος στη ζωή του με το ατομικό του περίστροφο, περικυκλωμένος έξω από τη Μεσούντα. Την ίδια μέρα δημοσιευόταν στον «Ριζοσπάστη» η διαγραφή του από μέλος του ΚΚΕ (απόφαση που πάρθηκε κατά την 11η Ολομέλεια της ΚΕ τον Απρίλη). Ο Αρης, ο ρόλος και η συμβολή του στο ένοπλο λαϊκό κίνημα, αποκαταστάθηκε αργότερα ηθικά και πολιτικά. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ (16 Ιούλη 2011) αποφάσισε την επίσημη πολιτική αποκατάστασή του. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κόμματος (23 Ιούνη 2018) αποφάσισε και την κομματική αποκατάσταση του Αρη Βελουχιώτη.

1949 Αρχίζει στο Εκτακτο Στρατοδικείο Πειραιά η δίκη των 16 ΕΠΟΝιτών. Την 1/7 εκδόθηκε απόφαση με την οποία καταδικάστηκαν σε θάνατο οι Δημήτρης Αυγερινός, Αγγελική (Κική) Βουδούρη, Θανάσης Γκανάς, Γιώργος Γιωτόπουλος, Μπάμπης Ευσταθιάδης, Νίκος Καρράς, Αχιλλέας Λαγουρός, Νικήτας Μαραγκός, Τάκης Μπενάς, Ανδρέας Ξυφτίλης, Χρήστος Παπαγιαννάκης, Φάνης Πασπαλιάρης, Αννα Τεριάκη, Μάνθος Τσιμπουκίδης, Βέρα Τσιμπουκίδου και Πάτρα Χατζησάββα.

1963 Η πρώτη γυναίκα κοσμοναύτης, η 26χρονη Σοβιετική Βαλεντίνα Τερεσκόβα, πραγματοποιεί 48 περιστροφές γύρω από τη Γη με το διαστημόπλοιο «Βοστόκ 6».

1963 Κάτω από το βάρος της κατακραυγής που προκάλεσε η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υποβάλλει στον βασιλιά Παύλο την παραίτηση της κυβέρνησής του.

1977 Ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ εκλέγεται Πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.

1977 Πεθαίνει ο Γερμανός μηχανικός Βέρνερ Φον Μπράουν, «πατέρας» του διαστημικού προγράμματος των ΗΠΑ. Ο Μπράουν υπήρξε ένας από τους δεκάδες επιστήμονες της ναζιστικής Γερμανίας, που μετά τον πόλεμο μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ, για να θέσουν την τεχνογνωσία τους στην υπηρεσία του ιμπεριαλισμού. Μεταξύ άλλων, ο Μπράουν είχε κατασκευάσει τους πυραύλους V-2, που χρησιμοποιήθηκαν κυρίως κατά του Λονδίνου και της Αντβέρπ (Βέλγιο), σκορπώντας τον θάνατο σε πάνω από 9.000 ανθρώπους.

1983 Ο Γιούρι Αντρόποφ εκλέγεται Πρόεδρος του Ανωτάτου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ