Πέμπτη 16 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Διακόπηκε για τις 6 Ιούλη

Για τις 6 Ιούλη διακόπηκε η δίκη της ναζιστικής - εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων που ξεκίνησε χτες, μετά τα αιτήματα του αρχηγού Νίκου Μιχαλολιάκου για λόγους υγείας και της αναστολής εκτέλεσης ποινής που υπέβαλαν τέσσερις χρυσαυγίτες, μεταξύ αυτών ο Ι. Λαγός, διευθυντικό στέλεχος της οργάνωσης. Ο εν λόγω ισχυρίστηκε όχι μόνο ότι είναι αθώος, αλλά και πως έχει αποδείξει ότι δεν είναι ύποπτος φυγής. Ζήτησε να αποφυλακιστεί, για να μπορεί όπως είπε να ασκήσει τα δικαιώματά του ως ευρωβουλευτή, και επικαλέστηκε ότι εμφανιζόταν αδιαλείπτως στα αστυνομικά τμήματα και στην Ελλάδα και στις Βρυξέλλες, όσο ήταν ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Μάλιστα δήλωσε και πολιτικός κρατούμενος!

Το δικαστήριο, μετά από πρόταση της εισαγγελέα, που ζήτησε την απόρριψη των αιτημάτων, θα αποφανθεί στην ερχόμενη συνεδρίαση. Επίσης θα ασχοληθεί με τον αυτεπάγγελτο διορισμό συνηγόρων για τους κατηγορούμενους, τη νομιμοποίηση της Πολιτικής Αγωγής και την εξέταση του αιτήματος του αρχηγού της ναζιστικής οργάνωσης, που ζήτησε διά εκπροσώπου την αναβολή. Ο συνήγορος Δ. Παπαδέλης ανέφερε ότι ο Μιχαλολιάκος απουσιάζει για λόγους υγείας, καθώς είχε νοσηλευτεί με COVID-19 επί δύο μήνες στην εντατική και πλέον βρίσκεται σε κέντρο αποκατάστασης. «Θεωρητικά εκλητεύθη από το δικαστήριο, ενώ ήταν στη ΜΕΘ και είχε απώλεια συνείδησης, οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις. Δεν έχει καν την απόφαση, δεν ξέρει γιατί δικάζεται!», είπε χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρωτόδικα και ο Μιχαλολιάκος εμφανίστηκε στο δικαστήριο μόνο για την απολογία του... Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γ. Ρουπακιάς, επίσης δεν εμφανίστηκε χτες στο δικαστήριο, ενώ απών ήταν και ο Ηλ. Κασιδιάρης. Υπενθυμίζεται ότι θα δικαστούν σε δεύτερο βαθμό 54, με τους 50 να δικάζονται ξανά για εγκληματική οργάνωση. Από τους 26 καταδικασθέντες στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, μόλις 16 έδωσαν χτες το «παρών».

Από τους κρατούμενους σε φυλακές παρουσιάστηκαν 7, ανάμεσά τους οι Π. Ηλιόπουλος, Ι. Λαγός, Χρ. Παππάς και Α. Γρέγος. 5 κατηγορούμενοι δεν είχαν δικηγόρο και κάποιοι εξ αυτών ζήτησαν από το δικαστήριο να τους διορίσει.

Αίσθηση πάντως έχει προκαλέσει η στάση της έδρας, όχι μόνο για την παρουσία φωτορεπόρτερ στην αίθουσα, στους οποίους ανακοίνωσε ότι στις επόμενες συνεδριάσεις δεν θα επιτρέψει να βρίσκονται μέσα και να βγάζουν φωτογραφίες, αλλά και για την παρουσία δημοσιογράφων, τους οποίους έχει «εξοβελίσει» στον εξώστη, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ακούνε για να κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Στις διαμαρτυρίες των δημοσιογράφων η πρόεδρος παρέπεμψε στην κακή ακουστική της αίθουσας. Υπενθυμίζεται ότι στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ ήταν στην κύρια αίθουσα. Οι δικαστές που έχουν κληρωθεί να δικάσουν σε δεύτερο βαθμό την εγκληματική οργάνωση της ΧΑ είναι οι εξής: Πρόεδρος: Σοφία Πανουτσακοπούλου, πρόεδρος εφετών. Μέλη: Φωτεινή Παπαντωνοπούλου, Στέφανος - Γρηγόριος Φετζιάν, Μυρτώ Τσεφεράκου, Χριστίνα Ρωμέση, εφέτες. Εισαγγελέας: Κυριακή Στεφανάτου, εισαγγελέας εφετών. Αναπληρώτρια πρόεδρος: Φωτεινή Αθανασίου, πρόεδρος εφετών. Αναπληρώτρια εφέτης: Παγώνα Παναγιώτου. Αναπληρώτρια εισαγγελέας: Σοφία Πετράκη.

Στην αίθουσα τελετών του Εφετείου ήταν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Λιάνα Κανέλη (είναι και μάρτυρες Πολιτικής Αγωγής) και Διαμάντω Μανωλάκου, που συμπαραστάθηκαν στην μητέρα του δολοφονημένου αντιφασίστα καλλιτέχνη Παύλου Φύσσα, Μάγδα, και στον πατέρα του, Παναγιώτη, οι οποίοι έδωσαν το «παρών» στη δίκη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ