Πέμπτη 16 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνεχίζει τα παζάρια και τις προκλήσεις με ΝΑΤΟικές πλάτες

Από τη χτεσινή συνάντηση Στόλτενμπεργκ - Ακάρ
Από τη χτεσινή συνάντηση Στόλτενμπεργκ - Ακάρ
«Η Αγκυρα δεν θα συμβιβαστεί σε ό,τι αφορά τα νόμιμα δικαιώματά της σε ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο (...) Θα συνεχίσει αποφασιστικά τις προσπάθειές της για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων σε περιφερειακές και παγκόσμιες κρίσεις». Αυτά αναφέρει ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας για τη συνάντηση που είχε προχτές στο Βερολίνο ο εκπρόσωπός της, Ιμπραχίμ Καλίν, με τον Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, τον Γενς Πλότνερ, εκπρόσωπο του Γερμανού καγκελάριου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, τον Στίβεν Λάβγκροβ, σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, και τον Φιλίπ Ερέρα, γενικό διευθυντή πολιτικών υποθέσεων και ασφάλειας στο γαλλικό υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν όλα τα ανοιχτά μέτωπα, από τη ρωσική εισβολή και το Αφγανιστάν μέχρι τη Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, και η επικείμενη Σύνοδος του ΝΑΤΟ, όπου η Αγκυρα παζαρεύει τον ρόλο της στα σχέδια της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας έναντι των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Και χτες, άλλωστε, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, ο γγ της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας είχε συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας.

Στο μεταξύ οι Ευρωατλαντικοί «σύμμαχοι» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σταθεροί στη γραμμή των «ίσων αποστάσεων» και των εκκλήσεων προς τις δύο πλευρές για «αυτοσυγκράτηση» και «διάλογο», συνέχισαν και χτες τις σχετικές υποδείξεις. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστιαν Βάγκνερ, ανέφερε ότι οι δηλώσεις που έγιναν τις τελευταίες μέρες και βδομάδες «δεν βοηθούν για τον εποικοδομητικό διάλογο και τη σταθερότητα στην περιοχή», καθώς επίσης ότι «η τουρκική παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου δίνει αφορμή για ανησυχία». Πρόσθεσε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση καταβάλλει εντατικά προσπάθειες μαζί με τους εταίρους για τον διάλογο και την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο» και παρέπεμψε στη δήλωση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, πριν την αναχώρησή της για την επίσκεψη στο Πακιστάν, στην Αθήνα και στην Αγκυρα, στην οποία η Μπέρμποκ έκανε ξανά λόγο περί «διαφορών».

Αποκαλυπτική ήταν και η απάντηση σε ερώτηση σχετικά με τη «γερμανική θέση για τη στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών», με τον Βάγκνερ να επαναλαμβάνει ότι «πρέπει τα προβλήματα να λύνονται με συζήτηση και όχι με κλιμάκωση εντάσεων».

Την ίδια ώρα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επανερχόταν με νέες δηλώσεις, χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα «κακομαθημένη» και αναφέροντας ότι «δεν αντιλαμβάνεται αυτό το παιχνίδι ή οικειοθελώς έχει αναλάβει τον ρόλο του κομπάρσου» για να καταλήξει ότι «στο παρελθόν αυτό συνέβη στην Ελλάδα και αν επιμείνει στο ίδιο λάθος θα συμβεί ακριβώς αυτό και πάλι», καθώς επίσης ότι η Τουρκία θα είναι πάντα «παγκόσμια πολιτική δύναμη» αλλά και στην περιοχή.

Στο μεταξύ ο Ομέρ Τσελίκ, αντιπρόεδρος της Τουρκίας και εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, είπε ότι «πάντα λέμε το εξής: Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας, έχουμε την ικανότητα και την ιστορική εμπειρία να λύσουμε στο τραπέζι τα προβλήματα με τη γείτονά μας και είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο, αλλά το γεγονός ότι η Ελλάδα εμπλέκει συνεχώς τρίτες χώρες στην υπόθεση και φέρνει στην επικαιρότητα τις παραβιάσεις νόμου ως ντε φάκτο κατάσταση, δυστυχώς εμποδίζει αυτήν τη διαδικασία να ακολουθήσει μια θετική πορεία». Επιμένοντας δε κι αυτός για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο, συμπλήρωσε: «Εμείς είμαστε εκείνοι που λέμε ελάτε να λύσουμε αυτήν την υπόθεση στο τραπέζι, διά της διπλωματικής οδού, μεταξύ των δύο χωρών, αλλά όταν εσείς αναβάλλετε στο τραπέζι κάθε πρότασή μας για λύση, όταν δημιουργείτε ντε φάκτο κατάσταση στο πεδίο και προχωράτε στο θέμα της παρανομίας, φυσικά και η χώρα μας θα δείξει με ανοιχτό και ξεκάθαρο τρόπο την ντε φάκτο παρουσία της στο πεδίο. Βασικά, η ουσία της συζήτησης εδώ είναι η ευαισθησία της Τουρκίας στο θέμα της Γαλάζιας Πατρίδας».

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ) Ντεβλέτ Μπαχτσελί ζήτησε την Τρίτη να κηρυχθεί μονομερώς τουρκική ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και να εκδοθεί ...NAVTEX διαρκείας στην περιοχή!

Σενάρια ναυτικού αποκλεισμού στα ελληνικά νησιά

Την ίδια ώρα ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία Τζιχάντ Γιαϊτζί (πρωτεργάτης του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας») είπε ότι «πρέπει να ενεργοποιήσουμε τους S-400. Εάν τους ενεργοποιήσουμε, κανένα ελληνικό αεροσκάφος δεν θα μπορεί να πλησιάσει την Τουρκία. Τα ελληνικά νησιά είναι σε απόσταση που μπορείς να τους ρίξεις πέτρα. Αν η Τουρκία τα θέσει σε πολιορκία, αν τα απομονώσει για μια βδομάδα, ένα στον βορρά, ένα στη μέση και ένα στον νότο, ο λαός εκεί δεν θα αντέξει ούτε μια βδομάδα. Η Τουρκία χωρίς να πολεμήσει μπορεί να γονατίσει την Ελλάδα».

Σημειωτέον, σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο του ναυτικού αποκλεισμού εξετάζεται και σε μια σειρά από στρατιωτικά και άλλα επιτελεία, που δεν αποκλείουν η Τουρκία να επιχειρήσει το επόμενο διάστημα κάτι τέτοιο, με πρόσχημα την «στρατιωτικοποίησή» τους και την παραβίαση - όπως ισχυρίζεται η τουρκική κυβέρνηση - εκ μέρους της Αθήνας της Συνθήκης της Λοζάνης.

Διαρρέεται μάλιστα ότι έναυσμα μπορεί να αποτελέσει και η έλευση εδώ των τεθωρακισμένων οχημάτων «Marder» από τη Γερμανία, προς αντικατάσταση των BMP-1 που θα στείλει η κυβέρνηση στην Ουκρανία, υπηρετώντας και σε αυτήν την περίπτωση ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς που μόνο διασφάλιση για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα δεν συνιστούν. Την ίδια ώρα άλλωστε δημοσιεύματα στον Τύπο σημειώνουν ότι η Τουρκία έχει ζητήσει από τη Γερμανία να θέσει όρο στην ελληνική κυβέρνηση τα «Marder» να μην αντικαταστήσουν τα BMP-1 που θα φύγουν από τα ελληνικά νησιά, προχωρώντας έτσι σε αποστρατιωτικοποίηση «διά της πλαγίας».

Στο μεταξύ, χτες σημειώθηκαν στο Αιγαίο τέσσερις εμπλοκές, καθώς ελληνικά μαχητικά σηκώθηκαν για αναγνώριση και αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών που παραβίασαν 14 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Τέλος, υπό «εξέταση» έχουν μπει και κινήσεις του τουρκικού προξενείου στη Θράκη, όπως και η ενίσχυση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στην Κύπρο, την οποία επισκέπτεται αύριο ο Κυρ. Μητσοτάκης για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ