Παρασκευή 8 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΑΕΔ
Και με τη «βούλα» η μετατροπή του Οργανισμού σε «σύγχρονο δουλεμπορικό γραφείο»

Την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητάει το ΚΚΕ, αποκαλύπτοντας το αντιδραστικό περιεχόμενό του

«Δεν αποτελεί βάση για συζήτηση το νομοσχέδιο, με το οποίο η κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή στον ΟΑΕΔ γι΄ αυτό πρέπει να αποσυρθεί τώρα!»: Την απαίτηση αυτή, μεταφέροντας τη φωνή των εργαζομένων και των συνδικάτων τους στη Βουλή, εξέφρασε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, χτες, πρώτη μέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει την ψήφιση του νομοσχεδίου την Τετάρτη 14 Απρίλη.

Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο θέλει να τελειώνει ακόμα και με τις στοιχειώδεις παροχές για την προστασία των ανέργων. Μετατρέπει τον ΟΑΕΔ σε έναν dealer κατάρτισης, με προγράμματα εργασίας, βραχύβιας διάρκειας, μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων και την προστασία των ανέργων. Βαθαίνει και επισημοποιείται η πλήρης μεταμόρφωση του ΟΑΕΔ από φορέα προστασίας των ανέργων, που χρηματοδοτείται από το υστέρημα των εργαζομένων, σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, που θα χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις (η λεγόμενη ενεργή επιδότηση) για την απόκτηση φτηνής εργατικής δύναμης.

Εισάγονται και ενεργοποιούνται ασφυχτικοί όροι και ποινολόγιο για τους ανέργους, με διαγραφές από τα μητρώα, αλλοιώνοντας τα πραγματικά ποσοστά ανεργίας. Με τους τιμωρητικούς όρους για τους ανέργους ενισχύεται η λειτουργία του ΟΑΕΔ ως σύγχρονου «δουλεμπορικού» γραφείου, που θα συντονίζει όλα τα «παράσιτα» και τους μεσάζοντες που εμπορεύονται την ανάγκη για εργασία, με ενεργό ρόλο - στυλοβάτη στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, πολλαπλασιάζοντας τις εργασιακές σχέσεις γαλέρας μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κουκουλώσει το έγκλημα, προσδίδοντας στο νομοσχέδιο τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Δουλειές ξανά», με τερατώδη ψέματα, συκοφαντίες και τόνους λάσπης σε βάρος των ανέργων.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να προχωρήσει με ένα πνεύμα δικαιοσύνης, στηρίζοντας τους πραγματικούς ανέργους και κάνοντας διάκριση, μεταξύ των αληθινών ανέργων και των καταχραστών στην πραγματικότητα του δημόσιου χρήματος», ανέφερε ξανά χωρίς ντροπή χτες ο υπουργός Εργασίας, Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας για το νομοσχέδιο στην Επιτροπή, παρουσιάζοντας τις επαίσχυντες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου όπως ήθελε.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, η βουλευτής του Μ. Ξενογιαννακοπούλου διαπίστωσε ότι το νομοσχέδιο είναι αποτέλεσμα «νεοφιλελεύθερης αντίληψης», ενώ εξέφρασε τις γνωστές ανησυχίες του ΣΥΡΙΖΑ για το πώς θα αξιοποιηθεί καλύτερα το Ταμείο Ανάκαμψης, «για την αναπτυξιακή και οικονομική πολιτική της χώρας», δηλαδή πώς θα γίνει η μοιρασιά των δισεκατομμυρίων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους με το λογαριασμό να πέφτει βαρύς στον λαό.

Απαντώντας ο υπουργός Εργασίας έκανε σαφές ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πιστά τις «καλές ευρωπαϊκές πρακτικές», ξεκαθαρίζοντας με κάθε ειλικρίνεια ότι «δεν πρωτοτυπούμε, ακολουθούμε τι γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Συνέχεια των αντιδραστικών ανατροπών των προηγούμενων κυβερνήσεων

Ο Χρήστος Κατσώτης επισήμανε ότι το νομοσχέδιο έρχεται σε συνέχεια προηγούμενων νόμων που διαμόρφωσαν τον ΟΑΕΔ όπως είναι σήμερα. «Από το 1990 και μετά οι ανατροπές δεν σταμάτησαν. Στον στόχο σας μπαίνουν οι άνεργοι. Επιτίθεστε ακόμη και σε στοιχειώδεις παροχές για την προστασία των ανέργων» επισήμανε και πρόσθεσε για το νομοσχέδιο πως «περιλαμβάνει προβλέψεις για ενεργοποίηση του ποινολογίου για τους ανέργους, στενότερη σύνδεση στις υπηρεσίες με τις επιχειρήσεις, παραπέρα ανακύκλωση της ανεργίας, διαρκή κατάρτιση, επανακατάρτιση και μετακίνηση των ανέργων από τη μία ληξιπρόθεσμη θέση εργασίας στην άλλη», καταγγέλλοντας παράλληλα ότι «η προώθηση των ρυθμίσεων αυτών συνοδεύεται από συκοφαντίες της κυβέρνησης για "ανέργους ρετιρέ" που υποτίθεται ότι καταχρώνται τις παροχές του οργανισμού».

Επισήμανε ακόμα ότι η κυβέρνηση χρεώνει «την ευθύνη της ανεργίας στον ίδιο τον άνεργο», με τον ισχυρισμό ότι αυτός που είναι άνεργος, «ελλιπώς καταρτισμένος», φταίει που «δεν ικανοποιείται με τους όρους εργασίας της όποιας δουλειάς του προσφερθεί και φυσικά τιμωρείται και με διαγραφή από το μητρώο των ανέργων για έξι μήνες αν παραλείψει τη σύνταξη ατομικού σχεδίου δράσης αν αρνηθεί ή δεν ολοκληρώσει επιτυχώς προγράμματα κατάρτισης και για δύο χρόνια εάν αρνηθεί να τοποθετηθεί σε υποδεικνυόμενη σε αυτόν εργασία από τη ΔΥΠΑ, όπως μετονομάζετε τον ΟΑΕΔ».

Απαντώντας στο σλόγκαν της κυβέρνησης για «δουλειές ξανά», ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι οι δουλειάς «ανοίγουν», όχι όμως για τους ανέργους. «Αυτές θα ανοίξουν για όλα τα παράσιτα που εμπορεύονται την ανάγκη για εργασία, που σαν τα κοράκια και με το αζημίωτο θα παρέχουν βραχύβιες υπηρεσίες αμφιβόλου και ανύπαρκτης ποιότητας. Θα αυξήσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, αφού θα εξασφαλίζουν τζάμπα εργασία».

Ξεκαθάρισε ότι και οι παροχές του υπάρχοντος Οργανισμού δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ανέργων. «Δεν στηρίζουμε την υπάρχουσα κατάσταση», γι΄ αυτό «αγωνιζόμαστε και στηρίζουμε τα αιτήματα των συνδικάτων που παλεύουν για τη διεύρυνση των κοινωνικών παροχών, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας, των επιδομάτων προστασίας, τις παροχές κοινωνικού τουρισμού και άλλων προγραμμάτων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Στηρίζουμε, επίσης, την επανασύσταση των Οργανισμών, του ΟΕΚ και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας ή του έργου τους, που η κατάργησή τους έχει την υπογραφή και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια, που αρνήθηκε να τους επανασυστήσει».

«Το παρόν νομοσχέδιο, τόνισε, όχι μόνο δεν έρχεται να αντιμετωπίσει την αξιοπρεπή διαβίωση του ανέργου, αλλά έρχεται να καταργήσει και αυτά που είχε κατακτήσει με αγώνες τα προηγούμενα χρόνια».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ καλεί τις εργατικές λαϊκές οικογένειες να γυρίσουν την πλάτη σε αυτούς που ευθύνονται για την ανεργία, την υποαπασχόληση, τη φτώχεια, την εξαθλίωση. Σε αυτούς που εμπλέκουν τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ