Παρασκευή 8 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ηλίας ΚΟΝΔΥΛΗΣ

Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας, Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ

Τη στιγμή που η ακρίβεια καλπάζει, λεηλατώντας το εργατικό - λαϊκό εισόδημα, τη στιγμή που η Θεσσαλονίκη (και όλη η Βόρεια Ελλάδα) έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο ΝΑΤΟικό ορμητήριο, εμπλέκοντας όλο και περισσότερο τη χώρα στους τυχοδιωκτικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και τον εν εξελίξει ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η κυβέρνηση στρέφεται εκ νέου ενάντια στον «εχθρό - λαό» επιτιθέμενη απρόκλητα σε εργάτες συνδικαλιστές και δημοσιογράφους, γιατί οι τελευταίοι τόλμησαν να διαδηλώσουν το αίτημά τους για μετατροπή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε λιμάνι συναδέλφωσης και ειρήνης και όχι σε πολεμικό ορμητήριο.

Η εμπλοκή της πόλης της Θεσσαλονίκης στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο βαθαίνει καθημερινά. Ακόμη και το πανεπιστήμιο της πόλης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κατ' εντολήν της κυβέρνησης και διά των Πρυτανικών του Αρχών συμμετέχει καθημερινά στην όξυνση του πολεμικού κλίματος, καλώντας μας να σταθούμε στη «σωστή πλευρά της Ιστορίας». Θεσμοθετεί για παράδειγμα μέτρα στήριξης και αλληλεγγύης για τους 80 Ουκρανούς φοιτητές στο ΑΠΘ, αλλά αρνείται να επεκτείνει τα ίδια μέτρα στήριξης και στους 160 Ρώσους φοιτητές και ερευνητές του ιδρύματος, οι οποίοι εξίσου πλήττονται από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Εγκρίνει νέα πρωτόκολλα συνεργασίας με Πανεπιστήμια της Ουκρανίας και την ίδια ώρα ακυρώνει ή αναβάλλει πρωτόκολλα συνεργασίας με Πανεπιστήμια της Ρωσίας, πρωταγωνιστώντας σε ένα ανεξέλεγκτο κυνήγι μαγισσών στον ακαδημαϊκό κόσμο. Σιωπά και αποκρύπτει στοιχεία σχετικά με τα εν εξελίξει ΝΑΤΟικά ερευνητικά προγράμματα στο ΑΠΘ και τη μετατροπή της ακαδημαϊκής έρευνας σε εργαλείο των ιμπεριαλιστών.

Το αίτημα να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και να απεμπλακεί πλήρως η χώρα από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, είναι αίτημα δίκαιο και αυταπατάται όποιος νομίζει ότι μπορεί το αίτημα αυτό να σιγάσει με προσαγωγές και αστυνομική καταστολή.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ