Παρασκευή 8 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Λευτέρης ΜΑΜΑΤΑΣ

Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Ακουγα από παιδί το σύνθημα στις πορείες «ένας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός», χωρίς να πολυκαταλαβαίνω τι σημαίνει.

Ιμπεριαλισμός είναι το σύστημα που ζούμε, η μήτρα των πολέμων, ο τρόπος που το αστικό κράτος επεκτείνει ή υπερασπίζεται τα κέρδη του «ντόπιου» κεφαλαίου του, όταν οι «ειρηνικοί» τρόποι αποτυγχάνουν. Οταν το πέπλο του θανάτου από τις εχθροπραξίες συμπληρώνει τις απολύσεις, το ξεσπίτωμα, τη βία του κεφαλαίου στο μεσοδιάστημα ανάμεσα στους πολέμους.

Η αστική τάξη της Ελλάδας έχει επιλέξει στρατόπεδο στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ / ΝΑΤΟ / ΕΕ και τη Ρωσία, ο οποίος σήμερα διεξάγεται στο έδαφος της Ουκρανίας. Εχει ταχθεί με τις «ειρηνικές» επεμβάσεις σε Γιουγκοσλαβία, Συρία, Αφγανιστάν και αλλού. Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζουν μονόπλευρα την αντιπαράθεση, επέλεξαν ιμπεριαλιστή και ξεχωρίζουν τους πρόσφυγες, ξεχωρίζουν τους θανάτους, διαλέγοντας αυτούς που «συμφέρει» να επικεντρωθούν, για τα κέρδη των αφεντικών. Προσπαθούν να «μασκαρέψουν» τη συμμετοχή στον πόλεμο σε αντιπολεμική δραστηριότητα. Η κυβέρνηση ξεχωρίζει τον πολιτισμό ανάλογα με την καταγωγή του καλλιτέχνη, καλλιεργώντας τον σκοταδισμό, και υποβιβάζει την ενημέρωση σε προπαγάνδα εμπόλεμης χώρας.

Η αστική τάξη της Ελλάδας ενισχύει συνεχώς την εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, όχι επειδή φοβάται τον ιμπεριαλιστή που επέλεξε ή τον αντίπαλό του, αλλά επειδή προσδοκά κέρδη από τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, π.χ. από τους νέους ενεργειακούς δρόμους. Η κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της επειδή νιώθει την καυτή ανάσα του λαού, ειδικά όταν ο τελευταίος απαιτεί «άμεση απεμπλοκή από τον πόλεμο», ειδικά όταν στοχεύει ξεκάθαρα τα αίτια της ακρίβειας, τα αίτια του πολέμου, δηλαδή τον μοναδικό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό. Οι σημερινές συλλήψεις ήταν ένδειξη πανικού, μετά τις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις. Να απελευθερωθούν άμεσα όλοι οι συλληφθέντες! Να σταματήσει τώρα η εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο, με οποιονδήποτε τρόπο αυτή εκφράζεται!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ