Παρασκευή 8 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΑΚΑΘΕΚΤΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Η ουσιαστική προστασία της ζωής του λαού «περισσεύει» στα εμπορευματοποιημένα συστήματα Υγείας

Παγκόσμια Μέρα Υγείας η χτεσινή, στη σκιά των καταστροφικών επιπτώσεων της επιχειρηματικής δράσης στις υγειονομικές υπηρεσίες

Παγκόσμια Μέρα Υγείας ήταν η χτεσινή, 7η Απρίλη, και απ' άκρη σ' άκρη του πλανήτη εκατομμύρια άνθρωποι δίνουν μάχη για να σταθούν όρθιοι απέναντι σε πολέμους, φτώχεια, στην πλήρη απουσία πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης, στο πλαίσιο της πολιτικής που θεωρεί κόστος την υγεία τους.

Τα στοιχεία είναι συντριπτικά: 97 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Τα μισά κράτη του πλανήτη δαπανούν για την Υγεία λιγότερο από 366 δολάρια τον χρόνο ανά κάτοικο. Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ωθούνται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (δηλαδή ζουν με λιγότερο από 1,90 δολάρια) και πρέπει να πληρώσουν για την υγειονομική περίθαλψή τους.

Η Παγκόσμια Μέρα Υγείας βρίσκει και τον λαό της Ελλάδας να συνθλίβεται στις μυλόπετρες της ακρίβειας, στην ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, στη μετατροπή των νοσοκομείων σε ΑΕ, στην παράδοση υπηρεσιών σε επιχειρηματικούς ομίλους.

Με τα λαϊκά νοικοκυριά να δίνουν πάνω από το 35% του οικογενειακού προϋπολογισμού τους για τη συμμετοχή σε φάρμακα και άμεσες πληρωμές σε ιδιώτες για νοσηλευτική και οδοντιατρική περίθαλψη.

Στους πρώτους 12 μήνες της πανδημίας COVID-19, το 24% των Ελλήνων ανέφεραν μη καλυπτόμενες ανάγκες ιατρικής περίθαλψης, 21% ήταν σε ολόκληρη την ΕΕ.

Η μείωση των μισθών, η ένταση της εκμετάλλευσης, η πιο φθηνή εργατική δύναμη, με λίγα λόγια οι προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου βλάπτουν σοβαρά την υγεία και τη ζωή των λαών.

Σαρώνει τον λαό η πανδημία

Την ίδια στιγμή η πανδημία συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα και η κυβέρνηση πότε ιεραρχεί τα «πρωτόκολλα - λάστιχο», πότε σφυρίζει τη λήξη της πανδημίας προς όφελος της καπιταλιστικής οικονομίας, με τους νεκρούς να συνεχίζουν στις αρκετές δεκάδες καθημερινά.

Από την αρχή του χρόνου - όταν η κυβέρνηση διατυμπάνιζε τα ήπια συμπτώματα της μετάλλαξης «Ομικρον» ως άλλοθι για να μην πάρει μέτρα προστασίας του λαού - έχουν χάσει τη ζωή τους 7.178 άνθρωποι, χτες οι νεκροί ήταν 76, ενώ ο τραγικός απολογισμός από την έναρξη της πανδημίας πλησιάζει τις 28.000 θανάτους (27.968).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 359, λόγω της εκτεταμένης διασποράς στην κοινότητα που προκλήθηκε από την ανυπαρξία μέτρων, ενώ το 42,34% από αυτούς είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα δημόσια νοσοκομεία της επικράτειας χτες ήταν 382 και ο μέσος όρος εισαγωγών του 7ημέρου είναι 404 ασθενείς.

Επιβεβαιώθηκαν άλλα 11.058 κρούσματα, εκ των οποίων τα 200 αφορούν επαναλοιμώξεις, σχεδόν τα μισά, 4.372, εντοπίστηκαν στην Αττική και 1.074 στη Θεσσαλονίκη. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν νοσήσει ανέρχεται σε 3.137.714 και ο συνολικός αριθμός των επαναμολύνσεων εκτιμάται σε 118.270 (3,6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι εκπτώσεις στα υγειονομικά πρωτόκολλα συνεχίζονται...

Κι ενώ ο ιός σαρώνει, συνεχίζονται οι εκπτώσεις στα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμού», στις 5 Απρίλη, και μόλις 2 ώρες πριν από την έναρξη της γενικής εφημερίας «πληροφορηθήκαμε από τη διοίκηση του Νοσοκομείου ότι ανοίγουν "εκτάκτως" δύο θάλαμοι για ασθενείς με Covid, κυριολεκτικά μέσα στη μέση της Γ' Παθολογικής κλινικής.

Μάλιστα, η Επιτροπή Λοιμώξεων προσπαθούσε να εκπαιδεύσει "ταχύρρυθμα" τις νοσηλεύτριες του τμήματος για τον τρόπο διαχείρισης των ασθενών με λοίμωξη Covid και εφαρμογής των μέσων ατομικής προστασίας που είναι απαραίτητα κατά τη νοσηλευτική φροντίδα των ασθενών αυτών. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ύποπτα περιστατικά που νοσηλεύονταν σε διαφορετικούς θαλάμους ώστε να μην υπάρξει ανάμειξη όσων παραμείνουν αρνητικοί με όσους θετικοποιηθούν, συμπτύχθηκαν σε κοινούς θαλάμους, ώστε να εξασφαλιστούν περισσότερες κλίνες ενόψει της εφημερίας».

Σε άμεση συνάντηση που έγινε με τη διοίκηση του Νοσοκομείου, έγινε σαφές στο Σωματείο ότι είναι ενήμερα και η 1η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας γι' αυτήν τη λύση «έκτακτης ανάγκης», καθώς το Νοσοκομείο ξεκινούσε εφημερία με μόλις 20 κλίνες κενές στην κλινική Covid και ενώ τις τελευταίες εφημερίες πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο 30 εισαγωγές, με την ενδονοσοκομειακή διασπορά να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Το Σωματείο Εργαζομένων θέτει τα εξής εύλογα ερωτήματα, καλώντας σε συνέχιση του αγώνα για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας:

1) Πώς γίνεται μετά από 26 μήνες πανδημίας να παραμένουμε σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης»;

2) Γιατί παραμένουν 26 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας κλειστά τα νοσοκομεία που έκλεισαν επί κυβέρνησης ΝΔ και δεν άνοιξαν ούτε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ούτε βέβαια και με την τωρινή κυβέρνηση;

3) Πώς γίνεται ακόμα μια φορά να κάνουμε έκπτωση στα υγειονομικά πρωτόκολλα στο όνομα της έλλειψης κλινών και προσωπικού, αυξάνοντας κατακόρυφα τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς, αναμειγνύοντας ύποπτα και θετικά περιστατικά και θέτοντας σε κίνδυνο έκθεσης ακόμα και τους συνοδούς των ασθενών;

4) Γιατί θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με προχειρότητα η κάλυψη των εφημεριακών αναγκών του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, όταν μέρες τώρα παρατηρείται αύξηση στα περιστατικά Covid που εισάγονται στο Νοσοκομείο (και ομοίως κατακόρυφη αύξηση στους υγειονομικούς), μάλιστα την προηγούμενη κιόλας μέρα η κλινική Covid είχε 14 εισαγωγές;


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ