Παρασκευή 8 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΟΡΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ
Η τρομοκρατία δεν θα περάσει! Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών!

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 8 αγωνιστές που δέχτηκαν απρόκλητη επίθεση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης | Στις 15 Ιούνη η τακτική δικάσιμος | Ανυπόστατες κατηγορίες με φανερό στόχο να τρομοκρατηθεί ο λαός, να «θωρακίσουν» την πολιτική της εμπλοκής

MotionTeam

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 8 αγωνιστές που συνελήφθησαν την Τετάρτη στη διάρκεια της μεγάλης απεργιακής κινητοποίησης, επειδή προσέγγισαν τα ΝΑΤΟικά οχήματα που είχαν ξεφορτωθεί νωρίτερα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και έγραψαν πάνω τους «ΝΑΤΟ go home», απαιτώντας «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ΝΑΤΟικών». Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, του ΚΣ της ΚΝΕ, συνδικαλιστές εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και φοιτητές.

Χτες το πρωί οι 7 οδηγήθηκαν σιδηροδέσμιοι στον εισαγγελέα, ο οποίος όρισε τακτική δικάσιμο για τις 15 Ιούνη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Διώκονται με τις ανυπόστατες και προβοκατόρικες κατηγορίες της απείθειας, της ελευθέρωσης φυλακισμένου, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, της βίας κατά υπαλλήλων και της παράβασης του νόμου περί όπλων. Αποσύρθηκαν οι επιπλέον κατηγορίες της οπλοχρησίας και της παράβασης του νόμου περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων. Ο Ευθύμης Δημάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο και δεν πέρασε την πόρτα του εισαγγελέα χτες. Αφέθηκε ελεύθερος νωρίτερα, αφού προηγουμένως του απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες.

Οι συνήγοροί τους κατέθεσαν μηνύσεις για εξύβριση - απειλή, φθορές, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, καθώς οι συλληφθέντες δέχθηκαν απρόκλητη και βάναυση επίθεση από τους αστυνομικούς στη διάρκεια της σύλληψής τους. Σύμφωνα με τα όσα κατήγγειλαν οι δικηγόροι, οι συλληφθέντες δέχτηκαν ξυλοδαρμό και προπηλακισμούς σε όλα τα μέρη του σώματος, με αποτέλεσμα ένας να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο με αιμάτωμα στο πρόσωπο και ράμματα στα ούλα. Χαρακτηριστικό δείγμα των σύγχρονων βάναυσων μεθόδων της αστυνομίας είναι η περίπτωση του νεαρού φοιτητή που ενώ τον είχαν ακινητοποιήσει στο έδαφος, έπεσαν πάνω του και τον πίεζαν με τα γόνατα στην πλάτη και στο ύψος του αυχένα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναπνεύσει. Εθεσαν έτσι σε κίνδυνο τη ζωή του, παρά τις διαμαρτυρίες των συναγωνιστών του, που καλούσαν τους αστυνομικούς να σταματήσουν.

Αθλιες οι συνθήκες κράτησης και μεταγωγής


MotionTeam

Το σκηνικό της βίαιης επίθεσης συμπληρώνουν οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησης στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης και μεταφοράς τους στα δικαστήρια. Στα κρατητήρια οι συνθήκες είναι απάνθρωπες, αφού παντού γύρω αναδίδεται βρωμιά και δυσωδία από ανθρώπινες ακαθαρσίες (εμετούς, κόπρανα, ούρα), σάπιες και βρώμικες κουβέρτες. Επίσης, η πολύωρη καθυστέρηση στην παροχή ιατρικής φροντίδας στους χτυπημένους, παρότι επίμονα ζητήθηκε από μέρους τους, προφανώς «κουμπώνει» στις σύγχρονες πρακτικές της αστυνομίας, του ...σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οπως και η σίτισή τους, μια φορά το μεσημέρι της Τετάρτης με ένα σάντουιτς, μετά στη 1 τα ξημερώματα με άθλιο φαγητό που τους προκάλεσε ενοχλήσεις στο στομάχι και στη συνέχεια ασιτία μέχρι και τις 11.30 το επόμενο πρωί, οπότε και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην Αστυνομική Διεύθυνση, με εξαίρεση ελάχιστες ώρες ύπνου και μέχρι την απελευθέρωσή τους, ήταν δεμένοι με χειροπέδες, λες και ήταν εγκληματίες. Ακόμα και μέσα στη δικαστική αίθουσα όπου περίμεναν να οδηγηθούν ενώπιον του εισαγγελέα, τους είχαν δεμένους με χειροπέδες στις καρέκλες.

Η δε μεταφορά τους από τη ΓΑΔΘ έγινε με 7 περιπολικά, ένα για τη μεταφορά του καθενός, και με ισχυρή αστυνομική συνοδεία, σαν να πρόκειται για επικίνδυνους κακοποιούς.

Ανυπόστατες κατηγορίες, ενταγμένες στην προσπάθεια να τρομοκρατηθεί ο λαός


MotionTeam

Οι συνήγοροι των συλληφθέντων, κατά την έξοδό τους από τα δικαστήρια, μίλησαν για κατηγορίες που θα καταπέσουν στο ακροατήριο και δήλωσαν ότι με την πράξη τους οι συλληφθέντες δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά μόνο να υπερασπίσουν την αξιοπρέπεια και την τιμή του ελληνικού λαού.

Ο Μ. Κωνσταντινίδης ανέφερε ότι «διώκονται για μια σειρά αδικήματα τα οποία εκτιμάμε ότι θα καταπέσουν στο ακροατήριο. Διότι αυτό που στην πραγματικότητα συνέβη στο λιμάνι ήταν μια αντιιμπεριαλιστική λαϊκή κινητοποίηση, μια εκδήλωση της αντίθεσης του λαού και των φορέων του ενάντια στην εμπλοκή της χώρας και ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό ασφαλώς δεν είναι παράνομο, και ασφαλώς η δίωξη η οποία ασκήθηκε είναι ενταγμένη στην προσπάθεια να τρομοκρατηθεί ο λαός της Θεσσαλονίκης και να σταλεί το μήνυμα ότι ο λαός της Ελλάδας πρέπει να μείνει σιωπηλός. Δεν θα μείνει».

Η Σ. Μελανεφίδου είπε ότι «αυτό που ζήσαμε χτες (σ.σ. προχτές) ήταν η απίστευτη βιαιότητα που έδειξαν οι αστυνομικές δυνάμεις απέναντι σε διαδηλωτές που το μόνο που έκαναν ήταν να απαιτούν η χώρα μας να μην αποτελεί ορμητήριο ξένων στρατευμάτων. Κατά παρέκκλιση κάθε είδους αρμοδιότητάς τους, κατά παράβαση των καθηκόντων τους, με υπερβάλλοντα ζήλο κυνήγησαν τους διαδηλωτές, για να προστατεύσουν τα ξένα στρατεύματα που περνούν μέσα από τη χώρα μας».

Ούτε στιγμή δεν βγήκαν οι χειροπέδες, σαν οι απεργοί να ήταν εγκληματίες...
Ούτε στιγμή δεν βγήκαν οι χειροπέδες, σαν οι απεργοί να ήταν εγκληματίες...
Ο Δ. Νταφόπουλος, μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, εκλεγμένος με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», ανέφερε ότι οι αβάσιμες κατηγορίες που διαμορφώθηκαν αποτελούν «την απάντηση που προσπαθούν να δώσουν όσοι ενοχλήθηκαν από τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση. Αποδείχθηκε για άλλη μια φορά ότι το κράτος δεν έχει άλλη λύση από το να δυσφημεί τους διαδηλωτές και να εφαρμόζει την καταστολή σε βάρος τους».

Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών, όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών

Με συνθήματα και χειροκροτήματα υποδέχτηκαν τους 7 συναγωνιστές τους, που βγήκαν από τα δικαστήρια με υψωμένες τις γροθιές, οι εργαζόμενοι και οι φοιτητές που από νωρίς το πρωί χτες διαδήλωναν έξω από το δικαστικό μέγαρο, απαιτώντας να απελευθερωθούν και να μη διωχθούν δικαστικά, και παράλληλα δηλώντας ότι «η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα τη σπάσει».

Τα συνθήματα έπεφταν βροχή: «Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο των ιμπεριαλιστών», «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Εξω το ΝΑΤΟ, να φύγουνε οι βάσεις, καμιά συμμετοχή στις επεμβάσεις», «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει».

Από την ντουντούκα ο Π. Σημάδης, γραμματέας της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε: «Υποδεχόμαστε τους συναδέλφους. Με τη δική μας πάλη, με τη δύναμη της αλληλεγγύης, οι συνάδελφοί μας βγαίνουν έξω. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Εξω οι φονιάδες από τη Θεσσαλονίκη.

Τώρα είναι η κρίσιμη ώρα. Να συνεδριάσουν τα ΔΣ, να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, να πάμε παντού, σε χώρους δουλειάς, σε εργοτάξια, σε σχολεία και σχολές, ώστε όλη η πόλη να μάθει για τη νίκη των εργαζομένων. Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε. Δεν θα μείνει αναπάντητο αυτό που έγινε».

«Συναγωνιστές και συναγωνίστριες, όλες αυτές τις ώρες ήμασταν μαζί. Εσείς μέσα από τη συγκέντρωση και εμείς μέσα στο λιμάνι, με τα χρώματα, με τα συνθήματα, στείλαμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει προγεφύρωμα πολέμου. Το λαϊκό κίνημα, η νεολαία απέδειξε ότι δεν τρομοκρατούμαστε. Δεν σκύβουμε το κεφάλι, συνεχίζουμε. Ψηλά το κεφάλι για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας. Θα νικήσουμε», είπε μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Ανδρέας Κοράκης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, ένας από τους διωκόμενους.

Ο Γρηγόρης Κλιγκόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επίσης διωκόμενος, σε δήλωσή του στα ΜΜΕ ανέφερε: «Ο λαός της Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες, μετά τη χτεσινή (σ.σ. προχτεσινή) μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση, και σήμερα (σ.σ. χτες) έδωσαν ακόμα μια απάντηση: Η Θεσσαλονίκη είναι λιμάνι των λαών και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει ορμητήριο ιμπεριαλιστών. Απαιτούμε να σταματήσει εδώ και τώρα η εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να κλείσουν οι βάσεις, να φύγουν οι ξένοι στρατοί. Καλούμε τον λαό, τους εργαζόμενους, τη νεολαία σε ξεσηκωμό».

Νωρίτερα, στη διάρκεια της κινητοποίησης αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια, μέλη εργατικών σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και άλλων μαζικών φορέων ανακοίνωναν τις αποφάσεις συμπαράστασης των σωματείων και των συλλόγων τους. Και παράλληλα καταδίκαζαν την αστυνομική αυθαιρεσία.

Ο Γιώργος Μπρανίκας, πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ, διάβασε την ανακοίνωση των εργατικών σωματείων της Θεσσαλονίκης, που καταγγέλλει την πρωτοφανή αγριότητα που επέδειξαν οι δυνάμεις καταστολής και δηλώνει την απόφαση του εργαζόμενου λαού να δώσει συνέχεια στον αγώνα του ενάντια στην πολιτική της ακρίβειας και της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με ακόμη πιο μαζική κινητοποίηση για τον γιορτασμό της Πρωτομαγιάς: «Η χτεσινή (σ.σ. προχτεσινή) μέρα έδειξε για άλλη μια φορά ότι ο οργανωμένος λαός, αποφασισμένος, είναι πράγματι ανίκητος. Μπορεί να βάλει φρένο στα σχέδια κράτους και εργοδοσίας, όσο δυνατοί και αν φαίνονται αυτοί».

Και τονίζει ότι «με αποφασιστικότητα δόθηκε η σκληρή μάχη για να ακουστεί παντού η επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, ότι δεν θέλουμε καμία εμπλοκή της χώρας μας στη σύγκρουση μεταξύ δολοφόνων λαών, ότι δεν διαλέγουμε ληστή. (...) Αυτό ενόχλησε, προκάλεσε την κυβέρνηση, που με ευθύνη της οι δυνάμεις καταστολής έδειξαν πρωτοφανή αγριότητα ενάντια στους εργαζόμενους. Στην απρόκλητη βία των δυνάμεων καταστολής, στις συλλήψεις και τον ξυλοδαρμό αγωνιστών εργατών, η απάντηση ήταν ότι δεν κάνουμε βήμα πίσω, είμαστε πολύ πιο αποφασισμένοι από τους ΝΑΤΟικούς της κυβέρνησης και της εργοδοσίας».

Επίσης διαβάστηκε το ψήφισμα των Φοιτητικών Συλλόγων Νομικής, Πολιτικών Επιστημών, Οικονομικού, Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΤΕΦΑΑ, Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών και ΣΟΦΕΘ, που αναδεικνύει μεταξύ άλλων τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, «η οποία την ώρα που τσακίζει τις σπουδές μας, που ροκανίζεται το εισόδημα των οικογενειών μας, που η χώρα μας εμπλέκεται σε επικίνδυνους σχεδιασμούς στην περιοχή, εντείνει την καταστολή και την τρομοκρατία».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταδικάζουν την άγρια καταστολή στο λιμάνι(2022-04-07 00:00:00.0)
Τραυματίας με χειροπέδες στο καροτσάκι! Αίσχος!(2022-04-07 00:00:00.0)
Μετατρέπεται σε βάση υποδοχής στρατιωτικού υλικού των ΗΠΑ(2019-02-12 00:00:00.0)
Μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο η οργή...(1999-03-27 00:00:00.0)
Απρόκλητες συλλήψεις γιατρών(1999-02-16 00:00:00.0)
ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΣΥΛΛΗΨΕΩΝ ΧΘΕΣ ***(1998-08-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ