Τρίτη 27 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Από σήμερα η 5μερής Διάσκεψη στη Γενεύη

Οι ΗΠΑ προσδοκούν «πραγματισμό» και «ευελιξία», έσπευσε να σημειώσει η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία

Με φόντο την όξυνση σύνθετων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιφέρεια, σημαντικό μέρος των οποίων αφορά το σύνθετο παζάρι της Τουρκίας με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, ξεκινά σήμερα στη Γενεύη η άτυπη 5μερής Διάσκεψη για το Κυπριακό που οργανώνει ο ΟΗΕ και έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μεθαύριο 29 Απρίλη. Οπως διευκρίνισε κατά την πιο πρόσφατη ενημέρωση ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, Στέφαν Ντουζάρικ, στόχος είναι «τα μέρη να προσέλθουν με δημιουργικότητα σε αυτήν την πολύ ανεπίσημη συνάντηση», που αναμένεται «να προσδιορίσει αν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευθούν τα μέρη μία διαρκή λύση».

Κατά την πτήση του προς τη Γενεύη - όπου αργά χτες βράδυ αναμενόταν να συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή των επικεφαλής όλων των ελληνοκυπριακών κομμάτων - ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έκανε λόγο για «κρίσιμη για την Κύπρο συνάντηση» και δήλωσε ότι «μεταβαίνουμε με αποφασιστικότητα και με την πολιτική βούληση, προκειμένου να δημιουργήσουμε ή να συνδράμουμε να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις, ώστε επιτέλους να ξεκινήσει ή να επαναρχίσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση». Σε συνέντευξή του στον κυριακάτικο «Φιλελεύθερο» ο Κύπριος ηγέτης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «θα επιδιώξουμε με δημιουργικότητα, αλλά χωρίς να εκφεύγουμε των βασικών και γνωστών παραμέτρων λύσης του Κυπριακού, να κρατήσουμε το τρένο στις ράγες της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι πώς να βρεθεί κοινό έδαφος προκειμένου να συνεχίσουμε έναν δημιουργικό διάλογο που να μας οδηγεί σε λύση».

Από τη δική του μεριά, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, συνάντησε τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν, χτες στην Αγκυρα, από όπου αναμενόταν να μεταβεί απευθείας στη Γενεύη. Σε δηλώσεις του επέμεινε ότι «πλέον η Κύπρος μπήκε σε μια νέα εποχή, έχει εξαφανιστεί η διαδικασία συμφωνίας στη βάση ομοσπονδίας», αλλά και ότι ψευδοκράτος και Τουρκία στηρίζουν «δύο ίσα κυρίαρχα κράτη το ένα δίπλα στο άλλο, τα οποία να συνεργάζονται». Πρόσθεσε δε ότι «ολόκληρη η διεθνής κοινότητα έχει δει τις πραγματικότητες στο νησί, καθώς αν κοιτάξει κανείς στην Κύπρο άλλωστε, ντε φάκτο υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη (...) Δεν υπάρχει νόημα να χάσουμε άλλα 50 χρόνια να διαπραγματευόμαστε στο τραπέζι».

Παράλληλα, την ώρα που όλοι αναγνωρίζουν τη σημασία του Κυπριακού για την ευρωατλαντική συνοχή σε μια περιοχή κρίσιμη για την αναμέτρηση με Ρωσία και Κίνα, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία, Τζούντιθ Γκάρμπερ, έσπευσε ξανά να εκφράσει υποστήριξη για «την πρωτοβουλία του γγ του ΟΗΕ να φιλοξενήσει άτυπες συναντήσεις στη Γενεύη αυτήν την εβδομάδα για την εξεύρεση κοινού εδάφους (...) για επανέναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων» για «μια δίκαιη και διαρκή λύση», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «όλες οι πλευρές θα προσεγγίσουν τις συνομιλίες αυτήν την εβδομάδα εποικοδομητικά και με επαρκή πραγματισμό και ευελιξία για να καταστεί εφικτή η εξεύρεση κοινού εδάφους, να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μιλώντας χτες στο Ευρωκοινοβούλιο επανέλαβε ότι η ΕΕ «είναι έτοιμη να βάλει στο τραπέζι μια θετική ατζέντα» στις σχέσεις της με την Τουρκία «αλλά αναλογική και αναστρέψιμη», επισημαίνοντας ότι απαιτείται πρόοδος μεταξύ άλλων σε Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό.

Στο μεταξύ, ενδεικτική των πολύπλευρων διεργασιών είναι συνέντευξη που έδωσε ο Τατάρ στη βρετανική εφημερίδα «The Sunday Express», επαναλαμβάνοντας εκκλήσεις για αναγνώριση της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου» (όπως προς το παρόν μόνο η Τουρκία έχει αναγνωρίσει επίσημα το ψευδοκράτος) και αναφέροντας ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να βοηθήσει σε μια "ιστορική ευκαιρία" για να τερματιστεί ένα αδιέξοδο δεκαετιών στην Κύπρο». Ο ίδιος εκτίμησε ότι «μετά την απελευθέρωση της Βρετανίας από την ΕΕ, μπορεί τώρα να εκπληρώσει τον ρόλο της ως ουδέτερου εγγυητή για το νησί της Ανατολικής Μεσογείου, διασφαλίζοντας ότι τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι θα αντιμετωπίζονται ισότιμα (...) Με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η Κύπρος έχει γίνει ακόμη πιο πολύτιμη».

Σημειωτέον, η εφημερίδα «The Sunday Express», επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, μετέδωσε ότι Βρετανοί υπουργοί σκέφτονται να αναγνωρίσουν επίσημα τα Κατεχόμενα ως «ανεξάρτητη χώρα».

Θυμίζουμε ότι πριν από ένα μήνα ο πρώην Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Το μέλλον της Κύπρου» μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η αναζήτηση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδιακής λύσης δεν οδήγησε σε αποτέλεσμα επειδή «η νότια Κύπρος» θέλει να προσαρτήσει τον «βορρά» και πρόσθεσε ότι η λύση των δύο κρατών είναι αυτή που πρέπει «να υπάρχει πρωταρχικά στο μυαλό», για την οποία πρέπει να εργαστεί και η Βρετανία. Ο ίδιος πρότεινε μεταξύ άλλων να αρχίσουν απευθείας πτήσεις προς τα Κατεχόμενα, αναφέροντας ότι τα τελευταία χρόνια στο Λονδίνο είχε γίνει συγκεκριμένος προγραμματισμός σε αυτήν την κατεύθυνση, επιμένοντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελέσει «μέρος της ομαλοποίησης» αλλά και ότι η «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» πληροί όλα τα κριτήρια ως «κράτος»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ