Τρίτη 27 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις ενάντια στις φυλακές της ΕΕ στα νησιά

Από τη συμβολική περικύκλωση του λιμανιού της Χίου το περασμένο Σάββατο
Από τη συμβολική περικύκλωση του λιμανιού της Χίου το περασμένο Σάββατο
Σε συμβολική περικύκλωση του λιμανιού, τηρώντας όλα τα υγειονομικά μέτρα προστασίας απέναντι στον κορονοϊό, προχώρησαν το πρωί του Σαββάτου σωματεία, φορείς και κάτοικοι της Χίου, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα Αιρετών και Κατοίκων Χίου και των τοπικών συμβουλίων Λαγκάδας, Συκιάδας και Βροντάδου, για να ξεκαθαρίσουν την αντίθεσή τους στη δημιουργία νέας κλειστής δομής για τους ξεριζωμένους στο Θόλος, στο νέο Σύμφωνο της ΕΕ για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, αλλά και στη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας.

Στην κινητοποίηση καλούσαν με αποφάσεις τους ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών υπαλλήλων Χίου, το Εργατικό Κέντρο Χίου, το ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ, ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χίου, το ΤΕΕ, ο Εμπορικός Σύλλογος Χίου, η ΟΕΒΕ, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χίου, ο Σύνδεσμος Κληρικών Χίου, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ, ο Σύλλογος Γυναικών Χίου και η ΕΛΜΕ Χίου.

Δεν θα γίνουμε δεσμοφύλακες ξεριζωμένων

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης χαιρετισμό απηύθυνε ο Μάρκος Κούνουπας, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λαγκάδας. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως «επιμένουν όλα αυτά τα χρόνια να θέλουν εμάς για δεσμοφύλακες αυτών των ανθρώπων, όλα στο νησί μας και στα νησιά μας να περιστρέφονται γύρω από τις φυλακές της ΕΕ. Εκατομμύρια για φυλακές προσφύγων, στην ανεργία τα παιδιά μας, κλειστά τα μικρομάγαζα, υποχρηματοδότηση για τα σχολειά μας, για το νοσοκομείο μας, για μια ανάσα στα περήφανα γηρατειά με τις συντάξεις πείνας».

«Πουθενά φυλακή πάνω στα νησιά μας, ούτε στο Θόλος ούτε στη ΒΙΑΛ! Οχι στον εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά μας, άσυλο στην Τουρκία και στις χώρες προορισμού σύμφωνα με τα διεθνή και ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν θα γίνουμε το Γκουαντάναμο της Ευρώπης επειδή το θέλει η κυβέρνηση και ο υπουργός της», κατέληξε. Στους συγκεντρωμένους μίλησε και ο Νίκος Χουλής, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Αιρετών και Κατοίκων Χίου.

Χαιρετίζει τη λαϊκή κινητοποίηση η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ

Η Τομεακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ, χαιρετίζοντας τη μαζική και μαχητική κινητοποίηση των Χιωτών στο λιμάνι, υπογραμμίζει: «Η συγκέντρωση, που αποτέλεσε συνέχεια και κλιμάκωση προηγούμενων κινητοποιήσεων, είναι ταυτόχρονα και μια καθαρή απάντηση στα σχέδια των κυβερνήσεων, που προχωρούν διαχρονικά μαζί με την ΕΕ την πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά. Την πολιτική που εγκαινίασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας - Ελλάδας, δημιουργώντας φυλακές κατατρεγμένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που γίνονται για τα κέρδη. Εδωσε επίσης απάντηση στα διάφορα κυβερνητικά παπαγαλάκια και στις γνωστές θεωρίες περί υποκινούμενων διαδηλώσεων. Μόνος υποκινητής είναι η ίδια η κυβερνητική πολιτική, που με ανερυθρίαστο τρόπο μέσα από διάφορα μέσα προσπαθεί να προβοκάρει και να κατευνάσει τη λαϊκή κατακραυγή των νησιωτών μας, υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας.

Η εμπλοκή της αστικής τάξης της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, στα σχέδια συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου και της μοιρασιάς του πλούτου της Ανατ. Μεσογείου, διαμορφώνουν το έδαφος για πιο γενικευμένους πολέμους και νέες προσφυγικές ροές. Οι κίνδυνοι για το λαό μας είναι τεράστιοι.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να δίνει όλες του τις δυνάμεις ώστε να κλιμακωθεί ο αγώνας του λαού ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, που γεννά την προσφυγιά, για να μη δημιουργηθεί καμία νέα δομή στα νησιά, να κλείσει η ΒΙΑΛ και να αναπτυχθεί η αλληλεγγύη στα θύματα - λαούς. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις με το λαό ώστε πρόσφυγες και μετανάστες να απεγκλωβιστούν και να μετακινηθούν με ασφάλεια και σε ανθρώπινες συνθήκες προς τις χώρες προορισμού τους. Για να οργανωθεί η διαδικασία υποβολής ασύλου με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ, μέσα στην Τουρκία στα σύνορα με την Ελλάδα και στα σύνορα με τη Συρία, με απευθείας μετακίνηση στις χώρες προορισμού τους, με πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, χωρίς την επικίνδυνη διέλευσή τους από το Αιγαίο».

«Λουκέτο» σε δομή

Οριστικό «λουκέτο» βάζει η κυβέρνηση σε λίγες μέρες σε ακόμα έναν προσφυγικό καταυλισμό, το δημοτικό κέντρο φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ στη Λέσβο, δομή όπου φιλοξενούνται σε ανεκτές συνθήκες ευάλωτες ομάδες, όπως οικογένειες με μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, χρόνια πάσχοντες, άτομα με αναπηρίες, για να τους μεταφέρει στο λεγόμενο προσωρινό ΚΥΤ στο Μαυροβούνι, όπου επικρατούν απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης. Η εκκένωσή του ξεκίνησε με την αναχώρηση, το περασμένο Σάββατο, των πρώτων 54 ανθρώπων, μέλη οικογενειών, από τους περίπου 600 φιλοξενουμένους.

Μέχρι τη Μ. Τετάρτη θα μεταφερθούν άλλοι 350 αιτούντες άσυλο κατά ομάδες των 50 ατόμων. Τέλος, 200 άτομα θα μεταφερθούν κατά ομάδες στην ενδοχώρα. Είχε προηγηθεί, το φθινόπωρο, το κλείσιμο των ανοιχτών δομών ΠΙΚΠΑ Μυτιλήνης και ΠΙΚΠΑ Λέρου, ενώ μέχρι το τέλος της χρονιάς αναμένεται η παύση λειτουργίας και των υπόλοιπων χώρων φιλοξενίας στη Λέσβο και στη Χίο (διαμερίσματα «Estia»).

Ενδεικτικό πάντως των προθέσεων της κυβέρνησης να συνεχίσει στην κατεύθυνση της συγκρότησης των νέων κλειστών κέντρων είναι και το ότι προκήρυξε διαγωνισμό για την ηλεκτρονική ασφάλειά τους από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ