Τρίτη 27 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Πολύπλευρο παζάρι πίσω από την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Τη Γενοκτονία που υπέστη ο αρμενικός λαός το 1915 αναγνώρισε για πρώτη φορά σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος, με τις ΗΠΑ να κλιμακώνουν μέσα και από αυτόν τον τρόπο το σκληρό και πολυεπίπεδο παζάρι τους με την Τουρκία και όχι μόνο, σε συνθήκες που οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται και στην περιοχή του Καυκάσου και την κεντρική Ασία, όπου διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο και η Ρωσία.

Σε μήνυμά του, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ανέφερε ότι «θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων της οθωμανικής εποχής» και πρόσθεσε: «Τιμούμε τα θύματα των Meds Yeghern (σ.σ. η γενοκτονία των Αρμενίων στα αρμένικα), έτσι ώστε οι φρικαλεότητες που συνέβησαν τότε να μη χαθούν ποτέ στην Ιστορία».

Εντονη ήταν η αντίδραση της Τουρκίας. Χτες, ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του για τον «καταστροφικό αντίκτυπο» της αμερικανικής απόφασης, σχολιάζοντας ότι «αυτά τα ζητήματα αποφασίζονται από ιστορικούς, όχι από πολιτικούς». Κάλεσε την Ουάσιγκτον να πάρει πίσω την ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντάς την «λάθος βήμα». Είχε προηγηθεί μήνυμα του Τούρκου Προέδρου στον Αρμένιο πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο σημείωσε ότι «συζητήσεις - οι οποίες θα έπρεπε να διεξάγονται από ιστορικούς - πολιτικοποιούνται από τρίτους και γίνονται ένα μέσο παρέμβασης στη χώρα μας».

Νωρίτερα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε πει ότι «δεν θα δεχτούμε μαθήματα από κανέναν για την ιστορία μας». Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, χαρακτηρίζοντας την αμερικανική τοποθέτηση «απλά εξωφρενική» προειδοποίησε ότι «θα υπάρξει αντίδραση διαφορετικής μορφής και είδους και βαθμού τις επόμενες ημέρες και μήνες».

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ, όπου διαβιβάστηκε έντονη διαμαρτυρία και του επισημάνθηκε ότι η αμερικανική ανακοίνωση δεν έχει καμία νομική βάση, όπως και ότι η Αγκυρα «την απορρίπτει, την βρίσκει απαράδεκτη και την καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο», κάνοντας λόγο για «πλήγμα στις σχέσεις που θα είναι δύσκολο να επιδιορθωθεί».

«Εποικοδομητική και διευρυμένη συνεργασία παρά τις διαφωνίες»

Τα παραπάνω βέβαια σε καμία περίπτωση δεν αναιρούν το γεγονός ότι η διατήρηση της Τουρκίας στο δυτικό στρατόπεδο παραμένει στρατηγικής σημασίας στόχος για την Ουάσιγκτον.

Καθόλου τυχαία, την Παρασκευή, στην τηλεφωνική συνομιλία Μπάιντεν - Ερντογάν, κατά την οποία ο πρώτος ενημέρωσε τον δεύτερο για τα σχέδια αναγνώρισης της γενοκτονίας, συζητήθηκε επίσης το ενδιαφέρον των ΗΠΑ «για μια εποικοδομητική διμερή σχέση με διευρυμένους τομείς συνεργασίας και αποτελεσματική διαχείριση των διαφωνιών», όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, συμπληρώνοντας ότι συμφώνησαν να συναντηθούν κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνη. Η δε τουρκική προεδρία υπογράμμισε σε δική της ανακοίνωση ότι «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επί του στρατηγικού χαρακτήρα της διμερούς σχέσης και ότι είναι σημαντικό να εργαστούν από κοινού ώστε να οικοδομηθεί μεγαλύτερη συνεργασία σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Χαρακτηριστικές είναι και οι εκτιμήσεις που διατυπώνονται για το θέμα και από τη ρωσική πλευρά. Το τουρκικό (αντιπολιτευόμενο) πρακτορείο «Ahval News» μετέδωσε χτες δηλώσεις του συνεργάτη του Κέντρου Αραβικών και Ισλαμικών Μελετών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Μπ. Ντολγκόφ, σύμφωνα με τις οποίες στην καλύτερη περίπτωση η Τουρκία «θα τείνει προσωρινά να συνεργαστεί με τη Ρωσία μετά την ανακοίνωση Μπάιντεν». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει λόγος να υποθέσουμε ότι η Τουρκία θα γίνει εταίρος ή σύμμαχος στον οποίο θα μπορεί να βασιστεί η Ρωσία. Θα συνεχίσει την πολιτική των ελιγμών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας...».

Νέες μαζικές συλλήψεις στην Τουρκία

Στο μεταξύ, καθώς καταγράφονται νέες τριβές στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, αναζωπυρώνεται η «κινητικότητα» και στο εσωτερικό της Τουρκίας. Χτες οι εισαγγελικές αρχές διέταξαν τη σύλληψη άλλων 532 ατόμων (οι περισσότεροι στρατιωτικοί) που κατηγορούνται για σχέσεις με την «τρομοκρατική» οργάνωση του Φετ. Γκιουλέν, η οποία θεωρείται πρωτεργάτης στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Επίσης, χτες, άρχισε η δίκη μελών του σοσιαλδημοκρατικού φιλοκουρδικού κόμματος HDP για διαδηλώσεις που έγιναν μετά από επιθέσεις στη συριακή πόλη Κομπανί, το 2014. Στους 108 κατηγορουμένους περιλαμβάνονται και ηγετικά στελέχη, όπως ο πρώην συμπρόεδρος του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς (που έχει ήδη καταδικαστεί για «απόπειρες συνωμοσίας κατά του κράτους»), ενώ οι κατηγορίες αφορούν μεταξύ άλλων και διατάραξη της ενότητας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους. Δικηγόροι υπεράσπισης αποχώρησαν από την αίθουσα καταγγέλλοντας την παρεμπόδιση της εισόδου συναδέλφων τους στο δικαστήριο για «αυθαίρετους, παράνομους» λόγους.

Την ίδια ώρα, λίγες βδομάδες μετά την επίσκεψή του μαζί με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Αγκυρα και τις δηλώσεις του για τη «μεγάλη και επωφελή γεωπολιτική δουλειά που κάναμε», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, είπε χτες μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η εμβάθυνση της σχέσης ΕΕ - Τουρκίας θα είναι δύσκολη όσο συνεχίζεται ο αυταρχισμός υπό τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν, κάνοντας μεταξύ άλλων αναφορές στο «κράτος δικαίου», στην ελευθερία έκφρασης, στη στοχοποίηση πολιτικών κομμάτων και ΜΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ