Τρίτη 27 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Τώρα πιο μαζική οργάνωση της πάλης γιατί η υγεία και η ζωή του λαού δεν μπορεί να περιμένουν

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη διαδικτυακή εκδήλωση για την Υγεία

Για μάχη που είναι σε εξέλιξη έκανε λόγο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, ξεκινώντας την ομιλία του, προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε όπλα, χρειαζόσαστε όπλα γι' αυτήν τη μάχη» και τέτοια, όπως σημείωσε, είναι «η θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις υγειονομικών, είναι η επίταξη του ιδιωτικού τομέα, είναι οι μαζικοί εμβολιασμοί με πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια διεθνώς, είναι τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Για όλα αυτά η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην κάνει τίποτα, πρόσθεσε, αντιθέτως μόνη της αγωνία είναι να ανοίξει ο Τουρισμός και συνολικά η καπιταλιστική οικονομία.

Ταυτόχρονα, «ανακοινώνει την επανέναρξη των σχολείων, με μοναδικό μέτρο προστασίας τα self tests, ανάγει την ατομική ευθύνη σε πανάκεια, ενώ ο καθένας καταλαβαίνει πως καμιά πανδημία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς κρατική καταγραφή και επίβλεψη. Την ίδια ώρα, για πάνω από ένα χρόνο, κρατάει τα πανεπιστήμια κλειστά...».

Κι ενώ τα δημόσια νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει, οι υγειονομικοί δεν έχουν άλλες αντοχές, τα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν τα ακουμπάει κανείς, συνεχίζουν ανενόχλητα να θησαυρίζουν, στους χώρους δουλειάς δεν γίνεται κανένας έλεγχος, τα μέσα μαζικής μεταφοράς μεταφέρουν τους εργαζόμενους σαν σαρδέλες...

Ο «ρεαλισμός» του κεφαλαίου


Συνεχίζοντας τόνισε ότι ο λαός παραμένει εκτεθειμένος, απροστάτευτος, όχι κυρίως απ' αυτόν καθαυτόν τον κορονοϊό, αλλά από τα αθωράκιστα δημόσια συστήματα Υγείας, στην Ελλάδα αλλά και στα κράτη με τις πιο ισχυρές καπιταλιστικές οικονομίες.

«Τα χάλια των δημόσιων μονάδων Υγείας δεν αποτελούν "φυσικό" φαινόμενο, δεν τα προκάλεσε ο κορονοϊός, προϋπήρχαν της πανδημίας. Είναι το αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής και των μέτρων που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις», σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο του «ρεαλισμού» του κεφαλαίου και εξαιτίας του, σημείωσε, «σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη, σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν εκατομμύρια θύματα, καταγράφηκαν ελλείψεις σε στοιχειώδεις υποδομές, όπως απλές και κλίνες ΜΕΘ, ελλείψεις σε αναπνευστήρες, ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό. Σε αυτόν τον "ρεαλισμό" οφείλονται:

-- Ο αποκλεισμός των μη COVID ασθενών από διαγνωστικές εξετάσεις, θεραπείες, χειρουργεία

-- Η μείωση κατά 70% που καταγράφεται ακόμα και στους τυπικούς εμβολιασμούς του παιδικού πληθυσμού

-- Το ότι ο μαζικός εμβολιασμός κατά του κορονοϊού απέχει πολύ ακόμα από το να γίνει μαζικός

-- αλλά και οι χρυσές δουλειές που κάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Υγεία».

«Τα παραπάνω ενδεικτικά παραδείγματα, τα οποία εμφανίστηκαν, απ' όπου πέρασε ο κορονοϊός, είναι τα "συμπτώματα" και όχι η αιτία του προβλήματος. Αυτά τα "συμπτώματα" έχουν αποδεδειγμένη "αιτιακή" σχέση με την καπιταλιστική ανάπτυξη, στην οποία βασιλεύει το κριτήριο του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας, όπου η λαϊκή ανάγκη και το δικαίωμα στην προστασία της υγείας και της ζωής αντιμετωπίζεται σαν ανεπίτρεπτο "κόστος"», υπογράμμισε και τόνισε πως «αυτή είναι η στρατηγική της ΕΕ με την οποία συμφωνούν και εξειδικεύουν όλες οι κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη, με τα τραγικά αποτελέσματα για την υγεία και τη ζωή των λαών».


Ο Δ. Κουτσούμπας υπογράμμισε πως όλες ανεξαιρέτως οι πολιτικές δυνάμεις, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, διαδοχικά έβαλαν το «χέρι τους» για τη διαμόρφωση αυτού του άθλιου συστήματος Υγείας και σήμερα διαγωνίζονται ποιος είναι πιο ικανός να υλοποιήσει αυτές τις κατευθύνσεις, υπογραμμίζοντας:

«Ολοι τους, με πρώτο και καλύτερο τον ΣΥΡΙΖΑ, υπηρέτησαν τη δήθεν αρμονική συνύπαρξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Αυτή η "συνύπαρξη" είναι που:

-- Απαξίωσε κι έκλεισε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας.

-- Τα άφησε χωρίς προσωπικό.

-- Εκτόξευσε τις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας για τη λαϊκή οικογένεια.

-- Δημιούργησε μεγαθήρια στην ιδιωτική Υγεία.

(...) Μικρές και ανούσιες οι διαφορές της κυβέρνησης της ΝΔ με τα άλλα αστικά κόμματα. Το λένε άλλωστε και οι ίδιοι, από μόνοι τους. Οπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσε σινιάλο στη ΝΔ να συνεχίσει την αντιλαϊκή της πολιτική στην Υγεία, με το "θα λογαριαστούμε μετά" και με τις προτάσεις του για υπουργό Υγείας "κοινής αποδοχής" και έτσι συνέβαλε πιο αποτελεσματικά στην υλοποίησή της. Ουσιαστικά κάνουν ό,τι μπορούν για να κρύψουν την αιτία που γεννά τα προβλήματα».

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό τόνισε πως «έχει σκοντάψει η ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, εξαιτίας των δεσμεύσεων της ΕΕ, εξαιτίας των παζαριών και των ανταγωνισμών, ανάμεσα στους φαρμακευτικούς ομίλους και τα διάφορα καπιταλιστικά κράτη».

Το ίδιο με την τεχνολογία, που τη στιγμή που ο λαός ενημερώνεται για τα θαύματα της ρομποτικής χειρουργικής και των καινοτόμων γονιδιακών θεραπειών, ψάχνει με το κιάλι για ένα ραντεβού με γιατρό.

«Αλλά αυτό είναι το εκμεταλλευτικό σύστημα. Με ταχύτητα φωτός, σε ό,τι σχετίζεται με τη μεγιστοποίηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων μέσω της νέας τεχνολογίας και με ταχύτητα "αραμπά", για ό,τι σχετίζεται με τις κοινωνικές - λαϊκές ανάγκες, ακόμα και στην Υγεία», υπογράμμισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ασύμβατα πρόληψη και καπιταλισμός

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στην επιδείνωση των όρων δουλειάς των εργαζομένων και στο επικείμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την κατάργηση του 8ωρου και την επιβολή της απλήρωτης υπερωριακής απασχόλησης των εργαζομένων.

«Είναι ένα ουσιαστικό αντεργατικό άλμα - όχι απλά βήμα - συνέχεια όλων των προηγούμενων που προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις», σημείωσε, καταγγέλλοντας πως θα υπάρξει άμεση αρνητική επίδραση, με την παραπέρα υπονόμευση της υγείας του εργαζόμενου, συνολικά στους όρους και το επίπεδο της ζωής του.

«Κατά τ' άλλα η ίδια η ΕΕ, η κυβέρνηση και όλοι οι άλλοι υποστηριχτές των επιχειρηματικών ομίλων, κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την ανάγκη λήψης μέτρων για την πρόληψη», τόνισε προσθέτοντας: «Για ποια πρόληψη μπορούν να μιλάνε όλοι αυτοί οι υποστηριχτές αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος; Πρόληψη και καπιταλισμός ουσιαστικά είναι ασύμβατα πράγματα. Γιατί πρόληψη πριν απ' όλα σημαίνει συνθήκες δουλειάς, κατοικίας, σίτιση, ελεύθερο χρόνο, διακοπές, περιβάλλον κ.λπ., όλα αυτά δηλαδή που υπονομεύονται και περιορίζονται».

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και στο χώρο της Υγείας σε αγωνιστική συμπόρευση

Καταλήγοντας ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στη συμβολή των γιατρών, των νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων στα νοσοκομεία και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού.

«Η "φωνή κάτω από τις μάσκες" ανέδειξε, διεκδίκησε και απέσπασε λύσεις προς όφελος των ασθενών και του λαού. Αν δεν υπήρχαν οι αγώνες των υγειονομικών και των άλλων εργαζομένων, η κυβέρνηση δεν θα εξαναγκαζόταν να πάρει ούτε αυτά τα ελάχιστα και ανεπαρκή μέτρα, για τα μάτια του κόσμου», σημείωσε.

Επισήμανε την ανάγκη για ακόμα πιο μαζική οργάνωση της πάλης, χωρίς καθυστέρηση, γιατί η υγεία και η ζωή του λαού δεν μπορεί να περιμένουν, για να διεκδικηθούν μεταξύ άλλων μέτρα για να ενισχυθούν τα δημόσια νοσοκομεία και η ΠΦΥ, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με επαρκή, σύγχρονο εξοπλισμό και υποδομές, για επίταξη των μεγάλων νοσοκομείων και διαγνωστικών αλυσίδων του ιδιωτικού τομέα - χωρίς αποζημίωση, την ένταξη όλων των ιδιωτών γιατρών και άλλων υγειονομικών σε ενιαίο κρατικό σχεδιασμό για την περίθαλψη όλων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, κυρίως στην ΠΦΥ. Επίσης, την εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας από τη μετάδοση της πανδημίας ιδιαίτερα σε χώρους δουλειάς, την επιδημιολογική επιτήρηση με συχνά και αξιόπιστα τεστ με ευθύνη εκπαιδευμένων υγειονομικών και σε αντιπαράθεση με τη λογική της «αυτοδιάγνωσης» με τα ατομικά τεστ που προωθεί η κυβέρνηση. Για την εξασφάλιση όλων των μέσων θεραπείας και φαρμάκων, όλων των ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων - όπου και αν παράγονται - για τον μαζικό και έγκαιρο εμβολιασμό όλου του λαού.

«Αυτός ο αγώνας πρέπει να δοθεί σήμερα, τώρα, ενταγμένος στην προοπτική ανάπτυξης ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος Υγείας - Πρόνοιας - Φαρμάκου, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, που θα αντιστοιχεί στις σύγχρονες ανάγκες του λαού. Με κοινωνικοποίηση όλων των επιχειρηματικών νοσοκομειακών, διαγνωστικών μονάδων του ιδιωτικού τομέα. Με την ένταξη όλων των ιδιωτών γιατρών στο κρατικό σύστημα Υγείας που θα αξιοποιεί και θα προάγει τις τεράστιες δυνατότητες της έρευνας, της τεχνολογίας και του επιστημονικού δυναμικού στην Υγεία, στην Πρόνοια και το Φάρμακο, ως κατοχυρωμένο και δωρεάν δικαίωμα, που θα παρέχεται από το κράτος ισότιμα σε όλους», σημείωσε και ανέπτυξε αναλυτικά την πρόταση του ΚΚΕ, τονίζοντας: «Οι αποκλειστικά κρατικές και δωρεάν παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας - Φαρμάκου, αναμφίβολα απαιτούν κεντρικά σχεδιασμένη παραγωγή και υπηρεσίες, βαθύτερες αλλαγές στην κοινωνία και την οικονομία, όπου κουμάντο θα κάνουν αυτοί που παράγουν τον πλούτο, οι εργαζόμενοι.

Θα σχεδιάζουν και θα ελέγχουν το λαϊκό σχέδιο ανάπτυξης, ώστε η Υγεία, η πρόληψη, οι συνθήκες δουλειάς, η διατροφή, η στέγαση, ο ελεύθερος χρόνος να υπηρετούν ένα ανώτερο επίπεδο συνολικά της ζωής του λαού.

Γι' αυτό το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και στο χώρο της Υγείας σε αγωνιστική συμπόρευση, σε ισχυροποίηση της πάλης για τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία που σήμερα είναι η μόνη ρεαλιστική και αναγκαία για την κοινωνική πρόοδο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ