Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΙΟΝΙΑ
Απαράδεκτη και επικίνδυνη η στάση του υπουργείου για τους διανομείς

Από το «ατύχημα» που είχε διανομέας την περασμένη Δευτέρα
Από το «ατύχημα» που είχε διανομέας την περασμένη Δευτέρα
Ως απαράδεκτη και επικίνδυνη καταγγέλλει τη στάση του υπουργείου Εργασίας, σχετικά με τα μέτρα προστασίας για τους διανομείς, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Το Συνδικάτο, μπροστά στις μετεωρολογικές προβλέψεις, είχε απαιτήσει να απαγορευτεί η διανομή με μηχανάκι για όσες μέρες διαρκέσει η κακοκαιρία, χωρίς η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να προχωρήσουν στην παραμικρή ενέργεια. Ετσι, το βράδυ της Δευτέρας και παρά τη χιονόπτωση, μια σειρά από επιχειρήσεις συνέχιζαν τη διανομή, με αποτέλεσμα να προκληθεί και «ατύχημα» με διανομέα στο κέντρο της Αθήνας. Ακόμα και την Τρίτη κυκλοφόρησαν βίντεο και φωτογραφίες με διανομείς να κινούνται με το μηχανάκι μέσα στον χιονιά, μεταφέροντας π.χ. με τα χέρια το δίκυκλο για να συνεχιστεί η διανομή.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία «συνέστησε» στους εργοδότες να εφοδιάσουν τους εργαζόμενους διανομείς με «τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας» ώστε «υπό αυτές τις καιρικές συνθήκες να διασφαλίζεται επαρκώς η υγεία και η ασφάλειά τους», λες και ένα κράνος, ένα ζευγάρι γάντια και ένα αδιάβροχο μπορούν να προστατέψουν τους διανομείς από τη χιονόπτωση, την ολισθηρότητα του οδοστρώματος και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Αντί το υπουργείο «να απαγορεύσει τη διανομή με μηχανάκι σε συνθήκες παγετού, σε συνθήκες που ούτε καν τα αυτοκίνητα δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν, κάνει απλές συστάσεις στους εργοδότες», σχολιάζει το Συνδικάτο. Οπως υπενθυμίζει, οι αποδέκτες των ...συστάσεων είναι οι εργοδότες που «δεν τηρούν κανένα απολύτως μέτρο προστασίας», «επιβάλλουν στους εργαζόμενους διανομείς να δουλεύουν με ασυντήρητα οχήματα», ευθύνονται για τα δεκάδες ατυχήματα διανομέων, με πιο πρόσφατο αυτό της περασμένης Δευτέρας. Οι ίδιοι εργοδότες μέχρι χτες «καλούσαν για δουλειά τους διανομείς, απειλώντας τους ότι θα χάσουν το μεροκάματο».

«Η κυβέρνηση έχει την πρώτη ευθύνη για τις θανατηφόρες συνθήκες εργασίας των διανομέων», ξεκαθαρίζει το Συνδικάτο και απαιτεί κυβέρνηση και εργοδότες να πάρουν μέτρα για την προστασία και την ασφάλεια των διανομέων.

Ατύχημα με διανομέα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Τον κίνδυνο που αντιμετώπισαν οι διανομείς που εξαναγκάστηκαν να δουλέψουν μέσα στον παγετό και το χιόνι, διακινδυνεύοντας άλλη μια φορά τη ζωή τους, αναδεικνύει και το ΣΕΤΕΠΕ Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, με αφορμή «ατύχημα» συναδέλφου τους που έγινε το βράδυ της Τρίτης (12 τα μεσάνυχτα) στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Και καταγγέλλει την υποκριτική στάση της κυβέρνησης που εξαντλεί την αυστηρότητά της σε ...συστάσεις προς τους εργοδότες.

«Οι συστάσεις που γίνονται δεν είναι τίποτα άλλο από στάχτη στα μάτια μας. Επιβεβαιώνεται ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες, από αυτές της προστασίας των εργαζομένων. Κάνουν με εμφατικό τρόπο πλάτες στην εργοδοσία», αναφέρει το ΣΕΤΕΠΕ και απαιτεί από κυβέρνηση και εργοδοσία να πάρουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων για τις επόμενες μέρες, σε συνθήκες ολικού παγετού. Ειδικότερα: Να απαγορευτεί η διανομή με μηχανάκι για όσες μέρες διαρκέσει η κακοκαιρία, χωρίς καμία αλλαγή στα μισθολογικά δικαιώματα των διανομέων. Να διασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα της υγείας και της ασφάλειας των διανομέων με ευθύνη της εργοδοσίας. Τώρα να ενταχτούν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα οι διανομείς.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org