Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΜΟΥ
Ζητά μέτρα για την προστασία των προσφύγων στο ΚΥΤ στο Βαθύ

Να παρθούν τώρα μέτρα για την προστασία από τις καιρικές συνθήκες για πρόσφυγες - μετανάστες που μένουν στο ΚΥΤ στο Βαθύ Σάμου, ζητά το Εργατικό Κέντρο Σάμου.

Συγκεκριμένα, σημειώνει: «Πέρα από τα προβλήματα που δημιουργεί η κακοκαιρία στον ντόπιο πληθυσμό, σε κτίρια καταπονημένα από το σεισμό και τις πρόσφατες βροχές, και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για την προστασία του πληθυσμού από κτίρια ετοιμόρροπα και μισοκατεστραμμένα εξαιτίας του σφοδρού αέρα, στο Βαθύ υπάρχουν και 3.500 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν εγκλωβισμένοι στο ΚΥΤ κάτω από άθλιες συνθήκες, σε παραπήγματα, αυτοσχέδιες σκηνές, κυριολεκτικά πεταμένοι στο κρύο και την κακοκαιρία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και τη ζωή τους, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας.

Κυβέρνηση και τοπικές αρχές, δήμοι και Περιφέρεια, έχουν ευθύνη για το γεγονός ότι γνώριζαν εδώ και καιρό για τις καιρικές συνθήκες και όχι μόνο δεν πήραν κανένα μέτρο αλλά εξακολουθούν να έχουν αυτούς τους ανθρώπους εκτεθειμένους, αλλά και επειδή όπως όλα δείχνουν προσδοκούν ότι η νέα τους φυλακή στου Ζερβού θα λύσει όλα τα προβλήματα. Λύση όμως δεν είναι ο μόνιμος εγκλωβισμός αυτών των ανθρώπων σε άλλη περιοχή του νησιού και όχι στο Βαθύ, αλλά το να μπορέσουν με τα κατάλληλα ταξιδιωτικά έγραφα να πάνε σε όποια χώρα επιθυμούν, και να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και η λεηλασία των χωρών τους.

Κυβέρνηση, δήμοι και Περιφέρεια, τώρα κιόλας, χωρίς καμία καθυστέρηση, να πάρουν μέτρα για την προστασία των προσφύγων και μεταναστών από το κρύο. Κανένας να μη μείνει σε σκηνές και εκτεθειμένος στον καιρό. Ιδιαίτερη φροντίδα για ευπαθείς ομάδες, εγκύους, παιδιά, ηλικιωμένους. Ζεστό νερό και φαγητό για όλους. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας από τον Covid-19 σε πρόσφυγες - μετανάστες, εργαζόμενους στο ΚΥΤ και στον ντόπιο πληθυσμό. Μαζικά και συχνά τεστ. Απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα. Κανένα ΚΥΤ, κλειστό ή ανοιχτό - να κλείσει στο Βαθύ. Να σταματήσουν τα έργα στου Ζερβού».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org