Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΙΟΣ
Ξεκάθαρο «όχι» στη δημιουργία νέας δομής - φυλακής για πρόσφυγες και μετανάστες

Νέα κινητοποίηση των κατοίκων και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Ξεκάθαρο «όχι» στη δημιουργία νέας δομής - φυλακής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί, στην περιοχή Μπαμπακιές στο Αίπος, είπε την περασμένη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο της Χίου. Αρνητικοί ήταν το σύνολο των 29 δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, ενώ υπέρ τάχθηκαν 13 σύμβουλοι.

Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Μάρκος Σκούφαλος, αφού υπενθύμισε τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, σήμερα της ΝΔ, χτες του ΣΥΡΙΖΑ, που υλοποίησαν και υλοποιούν τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες και τις ευθύνες τους στη λειτουργία των κολαστηρίων, επισήμανε πως έξω από τη ΒΙΑΛ βρίσκονταν τότε, δυστυχώς, μόνο οι δυνάμεις της ΑΔΕΔΥ, φορέων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, τα μέλη του ΚΚΕ. Ανέδειξε ως κύριο πρόβλημα τις συμφωνίες της ΕΕ που εγκλωβίζουν στα νησιά και στη χώρα τους ξεριζωμένους, τόνισε ότι αυτές πρέπει να καταργηθούν, να αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός, να κλείσει η ΒΙΑΛ, να αποσυμφορηθεί άμεσα και δραστικά το νησί. Να απεγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες παίρνοντας άσυλο είτε στην ηπειρωτική χώρα είτε στις χώρες προορισμού τους με την καταγραφή, ταυτοποίηση και αίτηση ασύλου να γίνονται πριν φθάσουν στη χώρα μας, με ευθύνη της κυβέρνησης και του ΟΗΕ. Για όσους φτάνουν εδώ, να γίνονται μονάχα καταγραφή και ταυτοποίηση σε ανθρώπινες συνθήκες και άμεσα να αποχωρούν.

Το λόγο πήραν και οι πρόεδροι της τοπικής Κοινότητας Συκιάδας, Κώστας Μαυρέλος, και Λαγκάδας, Μάρκος Κούνουπας, εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μεταφέροντας τις αποφάσεις των δυναμικών και μαζικών λαϊκών συνελεύσεων των χωριών τους για καμία νέα δομή στο νησί, αναδεικνύοντας τους πραγματικούς υπεύθυνους του προβλήματος και τονίζοντας την ανάγκη με ευθύνη της κυβέρνησης η καταγραφή, ταυτοποίηση και αίτηση ασύλου να γίνονται στην Τουρκία.

Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, Π. Νικήτας, στάθηκε αναλυτικότερα στα αίτια των προσφυγικών ροών, τα οποία δεν είναι άλλα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που οργανώνουν και διεξάγουν τα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα και συμμαχίες, όπως η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, με τις κυβερνήσεις που εκπροσωπούν τα ανταγωνιστικά συμφέροντα μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων για το μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου, των δρόμων μεταφοράς του. Σε αυτά τα σχέδια συμμετέχει και η κυβέρνηση, η οποία βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας για λογαριασμό των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου και την προσδοκία του να λάβει κομμάτι από την «πίτα», με τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό αλλά και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Η Κλαίρη Κωστάλα, δημοτική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», έθεσε το ζήτημα της απάνθρωπης τοποθεσίας που προτείνεται ως προς τις καιρικές συνθήκες αλλά και την πολιτισμική και οικολογική της αξία, αφού εκεί υπάρχει ένα από τα τελευταία εναπομείναντα δάση του νησιού.

Απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος του «Δικτύου Πολιτών» (ΣΥΡΙΖΑ), Μ. Στάθης, φάνηκε να αντιδρά στην ανάδειξη των αιτιών του Προσφυγικού, που όντως είναι οι πόλεμοι όπως είπε, αλλά τόνισε ότι αυτά αφορούν κάποια άλλη, «φιλολογική συζήτηση» και όχι το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο, μονάχα, καλείται να διαχειριστεί το πρόβλημα. Με την τοποθέτησή του αυτή συγκάλυψε τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ και τις συμφωνίες που υπέγραψε ως κυβέρνηση και συνεχίζει σήμερα η ΝΔ, οι οποίες οδήγησαν στον εγκλωβισμό, στη δημιουργία φυλακών στα νησιά καθώς και στην πολιτική βαθύτατης εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, μετατρέποντας τη χώρα σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, που γεννούν και αναπαράγουν το θάνατο και την προσφυγιά.

Ο δήμαρχος, Σ. Κάρμαντζης, προσπάθησε να αναποδογυρίσει την πραγματικότητα, εμφανίζοντας την πρόταση για τις Μπαμπακιές ως τήρηση της ομόφωνης προηγούμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για μια μόνο δομή καταγραφής και ταυτοποίησης μέχρι 500 ατόμων.

Η νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ενάντια στην πολιτική εγκλωβισμού της ΕΕ και της κυβέρνησης ρίχνει στο κενό όλες εκείνες τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του υπουργού της Ν. Μηταράκη να ενεργοποιήσουν τον λεγόμενο κοινωνικό αυτοματισμό ειδικά με τους κατοίκους του Χαλκειού, όπου λειτουργεί η δομή της ΒΙΑΛ, με το «τυράκι» του κλεισίματος της ΒΙΑΛ αν βρεθεί νέος χώρος. Ερχεται, επίσης, ως απάντηση των προσπαθειών του ίδιου του υπουργού με διάφορες παρεμβάσεις, να πείσει τον χιώτικο λαό ότι η νέα συμφωνία - μνημόνιο με την ΕΕ θα είναι προς όφελός του. Η απόφαση αυτή μπορεί να παίξει θετικό ρόλο στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που συνεχίζονται και κλιμακώνονται ώστε και πάλι να ανατραπούν αυτά τα σχέδια.

Νέα μαζική κινητοποίηση

Νωρίτερα, κατά την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε, παρά το τσουχτερό κρύο, μαζική και δυναμική κινητοποίηση με αυτοκινητοπομπή στην κεντρική πλατεία και γύρω από την πόλη. Στην κινητοποίηση καλούσαν το ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αιρετών και Κατοίκων Χίου, σωματεία και τοπικοί φορείς. Πήραν δυναμικά μέρος κάτοικοι από τα χωριά Συκιάδα, Λαγκάδα, Βροντάδο και άλλες περιοχές του νησιού. Να σημειωθεί ότι ήταν η τρίτη σε σειρά κινητοποίηση ύστερα από τον συμβολικό αποκλεισμό της περιοχής του Θόλου και την άλλη, ιδιαίτερα μαζική αυτοκινητοπομπή προς το κέντρο της πόλης.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org