Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΙΟΝΙΑ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Μέτρα τώρα για την προστασία των κατοίκων Διονύσου και Ωρωπού

«

Εδώ και τώρα πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους», τονίζει ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, με αφορμή την τραγική κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι των δήμων Διονύσου και Ωρωπού.

Ολόκληρη η δήλωσή του έχει ως εξής: «Το τελευταίο διήμερο στους δήμους Διονύσου και Ωρωπού χιλιάδες κάτοικοι βρίσκονται στο έλεος του χιονιά, μένοντας χωρίς ρεύμα, θέρμανση και νερό για μέρες, ανάμεσά τους ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά. Κάτοικοι με προβλήματα υγείας, όπως νεφροπαθείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση και που έπρεπε να μεταφερθούν στα νοσοκομεία, έμειναν αποκλεισμένοι από το χιόνι, ενώ όταν απευθύνονταν στις υπηρεσίες των δήμων δεν δινόταν καμία λύση παρά μόνο η απάντηση της αδυναμίας απεγκλωβισμού τους.

Οι δρόμοι παρέμειναν για ώρες κλειστοί, με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα της Εθνικής οδού, ενώ ακόμα πολλοί δρόμοι στις κοινότητες των δύο δήμων παραμένουν απροσπέλαστοι.

Στη Μαλακάσα, για ακόμα μια φορά, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ανάμεσά τους ηλικιωμένοι και παιδιά, παρέμειναν επί ώρες σε συνθήκες συγχρωτισμού, εκτεθειμένοι στο χιόνι και το ψύχος, σε σκηνές και κοντέινερ, χωρίς θέρμανση, ρεύμα, νερό και τροφοδοσία.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Η χιονόπτωση που σημειώθηκε, και η οποία μάλιστα είχε προβλεφθεί εδώ και μέρες, δεν μπορεί να βαφτίζεται ακραίο καιρικό φαινόμενο για να κρυφτούν οι τεράστιες ελλείψεις σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας, η παράδοση κρίσιμων υποδομών σε ιδιώτες κ.λπ., για τα οποία ευθύνονται η σημερινή κυβέρνηση, οι προηγούμενες, αλλά και οι διοικήσεις Περιφέρειας και δήμων.

Εδώ και τώρα πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους.

  • Να λυθούν άμεσα τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στην υδροδότηση. Να παρθούν μέτρα ώστε να μην προκληθούν νέες διακοπές ρεύματος και νερού.
  • Να εξασφαλιστούν η πρόσβαση προς τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής, η αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και η ασφαλής διακομιδή ασθενών. Να εξασφαλιστεί με κρατική ευθύνη η μετακίνηση στα εμβολιαστικά κέντρα.
  • Να καθαριστεί όλο το οδικό δίκτυο σε όλες τις κοινότητες των δύο δήμων, ώστε να μην αποκλειστεί κανένας κάτοικος. Και για όσους κατοίκους παραμένουν αποκλεισμένοι, να εξασφαλιστεί η τροφοδοσία τους.
  • Να μεταφερθούν άμεσα οι πρόσφυγες που μένουν σε σκηνές, ή σε κοντέινερ χωρίς θέρμανση, σε ξενοδοχεία ή σε άλλους κατάλληλους χώρους, που εξασφαλίζουν την τήρηση των μέτρων προστασίας από την Covid-19. Να εξασφαλιστούν η θέρμανση και η τροφοδοσία σε όλους τους υπάρχοντες οικίσκους των δομών».

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Βόρειου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα: «Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Η χιονόπτωση που σημειώθηκε δεν μπορεί να βαφτίζεται ακραίο καιρικό φαινόμενο για να κρυφτούν οι τεράστιες ελλείψεις σε επίπεδο πολιτικής προστασίας, η υποστελέχωση υπηρεσιών, η παράδοση κρίσιμων υποδομών σε ιδιώτες κ.λπ., για τα οποία ευθύνονται η σημερινή κυβέρνηση, οι προηγούμενες αλλά και οι διοικήσεις Περιφέρειας και δήμων».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org