Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΙΟΝΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Αντιμέτωποι με μεγάλες καταστροφές και ανεπαρκείς αποζημιώσεις

Μεγάλες ζημιές προκάλεσαν οι χιονοπτώσεις και ιδίως ο παγετός στις γεωργικές καλλιέργειες αλλά και στην κτηνοτροφία, σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, καθώς λόγω του ψύχους η παραγωγή γάλακτος μειώνεται, ενώ ζώα που εγκυμονούν αποβάλλουν και νεογέννητα πεθαίνουν. «Αυτό είναι επειδή είμαστε πάνω στην παραγωγή και δεν επανέρχεται εύκολα όταν φτιάχνει ο καιρός. Αν το χάσει το γάλα το πρόβατο δύσκολα το επαναφέρει», σημείωσαν κτηνοτρόφοι της Ελασσόνας στον «Ριζοσπάστη».

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση σε πολλούς αγρότες. Χαρακτηριστικά, ζημιές έχουν παρατηρηθεί σε αμυγδαλιές, σιτηρά αλλά και σε ορισμένα εσπεριδοειδή. Μεγάλες ζημιές εντοπίζονται σε Κεντρική Μακεδονία, Κρήτη, Τύρναβο, Ηλεία κ.α.

Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για «άμεση αποτίμηση των ζημιών» και «δίκαιες αποζημιώσεις», οι φτωχοί αγρότες ξέρουν ότι έχουν απέναντί τους τον αντιδραστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, ενώ και τα όποια ψίχουλα δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση.

Εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, Αγροτικών Συλλόγων πραγματοποιούν αυτές τις μέρες περιοδείες σε χωριά για τα προβλήματα αυτά και καλούν τους βιοπαλαιστές αγρότες σε οργανωμένη διεκδίκηση, για να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, επαρκή κρατική χρηματοδότηση του ΕΛΓΑ, έργα υποδομής και προστασίας της παραγωγής.

Αντίστοιχες επισκέψεις έκαναν κλιμάκια στελεχών του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα, ενώ παρεμβάσεις έγιναν από τους εκλεγμένους με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» κομμουνιστές σε δήμους και Περιφέρειες.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org