Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΩΡΑ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ
Ακατάλληλο το νερό του δικτύου

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Σοβαρό πρόβλημα στην υδροδότηση του οικισμού της Χώρας στη Σαμοθράκη έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες, καθώς με απόφαση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης οι κάτοικοι κλήθηκαν από την Τρίτη 9 Φλεβάρη να διακόψουν μέχρι νεοτέρας την πόση νερού από το δίκτυο ύδρευσης, όπως επίσης τη χρήση του στη μαγειρική και την προσωπική υγιεινή, και πλέον καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες με εμφιαλωμένο νερό που διατίθεται από το δήμο.

Η απόφαση αυτή δημιουργεί αρκετούς προβληματισμούς. Αν και λήφθηκε «για καθαρά προληπτικούς λόγους» όπως αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση από το δήμο Σαμοθράκης, σύμφωνα με το έγγραφο της Περιφέρειας «η απόφαση ισχύει μέχρι να διαπιστωθεί η οριστική εξάλειψη του προβλήματος, όταν δηλαδή οι τιμές των μικροβιολογικών παραμέτρων στο αναφερθέν δίκτυο ύδρευσης θα βρίσκονται μετά από επανειλημμένες αναλύσεις σταθερά εντός των ορίων που καθορίζονται από τη σχετική ΚΥΑ».

Οι δειγματοληψίες στο νερό πραγματοποιήθηκαν ύστερα από εμφάνιση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στη Σαμοθράκη, κατόπιν ενημέρωσης της δημοτικής αρχής από τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας, την Κυριακή 31 Γενάρη. Από τον εργαστηριακό έλεγχο επιβεβαιώθηκε η ακαταλληλότητα του νερού.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Σαμοθράκης Νίκος Γαλατούμας απέδωσε το πρόβλημα στις έντονες βροχοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος και στις ζημιές και βλάβες που υπέστη το δίκτυο υδροδότησης από τις θεομηνίες του περασμένου Σεπτέμβρη. Πρόσθεσε μάλιστα ότι κάποιες από τις βλάβες αυτές παρέμειναν για αρκετό χρονικό διάστημα χωρίς να επιδιορθωθούν, καθώς η υπηρεσία ύδρευσης του δήμου διαθέτει μόλις έναν εργαζόμενο και έτσι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις καθημερινές βλάβες που σημειώνονται στο μεγάλο υδρευτικό δίκτυο του νησιού.

Το ζήτημα ανέδειξε στη Βουλή το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε τη Δευτέρα προς τον υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής του Κόμματος, Γιάννης Δελής.

Στην Ερώτηση τονίζονται οι σοβαρές ευθύνες της Τοπικής Διοίκησης, «που ποτέ δεν διεκδίκησε τα απαραίτητα κονδύλια για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση» ενός σύγχρονου δικτύου ύδρευσης, που να παρέχει άφθονο και υγιεινό νερό, αλλά και των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, «που ακολουθώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, αντιμετωπίζουν τους υδάτινους πόρους και το πόσιμο νερό ως εμπόρευμα, με στόχο την εξυπηρέτηση όχι των λαϊκών αναγκών, αλλά των συμφερόντων του κεφαλαίου».

Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε επείγουσες ενέργειες ώστε να διερευνηθούν πλήρως, να εντοπιστούν και να εξαλειφθούν τα αίτια του προβλήματος, ώστε να μην επαναληφθεί. Να δοθεί, με κεντρικούς δημόσιους πόρους και κρατική ευθύνη, μόνιμη και οριστική λύση στην υδροδότηση του οικισμού της Χώρας, αλλά και συνολικά της Σαμοθράκης, με τη δημιουργία σύγχρονου συστήματος υδροδότησης, με υγιεινό, φθηνό νερό για ανθρώπινη χρήση. Και να ενισχυθεί ο δήμος Σαμοθράκης με το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, ώστε να παρέχει τις αναγκαίες υπηρεσίες προς τους κατοίκους του νησιού.

Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης της Τετάρτης 10 Φλεβάρη, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης ζήτησε να γίνει ενημέρωση από τον περιφερειάρχη για το ζήτημα, δεδομένης της σοβαρότητάς του, κάτι όμως που αρνήθηκε η περιφερειακή αρχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μη πόσιμο το νερό σε 10 κοινότητες(2023-06-08 00:00:00.0)
Οξυμένα προβλήματα στην ποιότητα και την επάρκεια πόσιμου νερού στην Εύβοια(2021-07-01 00:00:00.0)
Μοιραία εξέλιξη όταν το νερό είναι εμπόρευμα(2018-04-03 00:00:00.0)
Θαμμένη κάτω από τόνους λάσπης(2017-09-29 00:00:00.0)
Διακοπή νερού(2002-06-18 00:00:00.0)
Απαρχαιωμένο δίκτυο - καθυστερούν τα έργα(1998-08-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ