Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΙΟΝΙΑ
ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
Βυθισμένα στο σκοτάδι και τον πάγο για τρίτη μέρα πάνω από 40.000 νοικοκυριά
  • Αθλιο παιχνίδι μετατόπισης ευθυνών ανάμεσα σε κυβέρνηση, Περιφέρεια, ΔΕΔΔΗΕ και δήμους. Εχουν όλοι τους βαρύτατες ευθύνες
  • Ανοιξε η Εθνική μετά από δύο μέρες!

Copyright 2021 The Associated

Βυθισμένα στο σκοτάδι για τρίτο 24ωρο, εν έτει 2021, βρίσκονται πάνω από 40.000 νοικοκυριά μόνο στην Αττική, σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια ο αριθμός παραμένει άγνωστος, ενώ σε πολλές περιπτώσεις σε αυτές τις περιοχές δεν υπάρχει νερό.

Ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 6, αφού προστέθηκαν ένας 71χρονος που καταπλακώθηκε από δέντρο στις Κεχριές στην Εύβοια, μία ηλικιωμένη στο Γαλάτσι επειδή δεν μπόρεσε να φτάσει έγκαιρα ασθενοφόρο εξαιτίας της ακαταλληλότητας του δρόμου και ένας άστεγος στη Θεσσαλονίκη.

Μπροστά σε αυτήν την τραγική κατάσταση, κυβέρνηση, Περιφέρεια Αττικής, ΔΕΔΔΗΕ και δήμοι επιδίδονται σε ένα απαράδεκτο παιχνίδι μετατόπισης ευθυνών σχετικά με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης για τρίτη μέρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, παραμένουν εκτός λειτουργίας 22 γραμμές μέσης τάσης σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας. Με βάση αυτούς τους υπολογισμούς, περίπου 40.000 νοικοκυριά στην Αττική εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα. Πρόκειται για τις περιοχές Διόνυσο, Αγιο Στέφανο, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Παπάγου, Πετρούπολη, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Πεύκη, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Κάτω Κηφισιά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία.

Με βάση τις εκτιμήσεις του ΔΕΔΔΗΕ - που υποεκτιμούν το πρόβλημα - χτες το πρωί το σύνολο των νοικοκυριών με προβλήματα ηλεκτροδότησης ήταν 70.000, άρα είχαν ηλεκτροδοτηθεί περίπου 30.000 νοικοκυριά. Τα στοιχεία αυτά όμως αφορούν μόνο την Αττική, καθώς υπάρχουν δεκάδες χωριά που παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σε Εύβοια, Κρήτη, νησιά του Αιγαίου και αλλού.

Νωρίς χτες το πρωί έγινε μία ακόμα κυβερνητική σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας, την ώρα που η κατάσταση εξακολουθούσε να είναι άθλια. Το «μεγάλο στοίχημα» είναι πλέον η ηλεκτροδότηση, δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, μεταθέτοντας για αργά χτες το βράδυ το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης για τη «συντριπτική πλειονότητα» των περιοχών της Αττικής. Ακρως προκλητικά η κυβέρνηση ρίχνει την ευθύνη στα «ακραία» καιρικά φαινόμενα, με τον Ν. Χαρδαλιά να μιλάει μετά τη σύσκεψη για μία «από τις σφοδρότερες χιονοπτώσεις της τελευταίας εικοσαετίας».

Προκλητικός και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδης, που σε χτεσινή του συνέντευξη και σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για το γεγονός ότι χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται ακόμα στο σκοτάδι, ανέφερε το προηγούμενο των 100 νεκρών από τη φωτιά στο Μάτι για να πει ότι όλα πήγαν καλά. Στην πραγματικότητα, σε κάθε Μάτι, σε κάθε Μάνδρα, σε κάθε Εύβοια με τους νεκρούς από πλημμύρες τον Αύγουστο του 2020, οι ευθύνες των κυβερνήσεων είναι εγκληματικές και οι όποιοι συμψηφισμοί δεν είναι ικανοί να κρύψουν ότι ο κρατικός μηχανισμός έχει συνέχεια στο να αφήνει το λαό απροστάτευτο και αβοήθητο.

Μπαλάκι ευθυνών

Την ίδια στιγμή λοιπόν που εργατικές - λαϊκές οικογένειες περιμένουν ακόμα το ρεύμα για να ζεσταθούν, κυβέρνηση, Περιφέρεια Αττικής, ΔΕΔΔΗΕ και δήμοι έχουν στήσει ένα άθλιο παιχνίδι μετατόπισης ευθυνών.

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, σε δηλώσεις του ανέφερε πως «αποκλειστικός υπεύθυνος για τη φροντίδα των καλωδίων, από όπου προέκυψαν τα μεγάλα προβλήματα με τις διακοπές ρεύματος, είναι ο ΔΕΔΔΗΕ» και πρόσθεσε ότι δεν είναι αληθή όσα υποστήριξαν για την αδυναμία πρόσβασης σε αρκετές περιοχές. Η αλήθεια είναι ότι σε εκατοντάδες σημεία στην Αττική δεν υπήρχε καμία δυνατότητα πρόσβασης, και είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή είναι η αιτία που δεν πρόλαβε ασθενοφόρο να φτάσει στο σπίτι της ηλικιωμένης στο Γαλάτσι, η οποία έχασε τη ζωή της.

Από την πλευρά τους, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, προσπαθώντας να κρύψουν την υποστελέχωση των υπηρεσιών και τις περικοπές στη συντήρηση, έδειξαν ως κύριο υπεύθυνο για τις ζημιές που υπέστη το δίκτυο μεταφοράς την Τοπική Διοίκηση, επειδή «οι δήμοι δεν είχαν φροντίσει έγκαιρα, πριν χτυπήσει η κακοκαιρία, να κόψουν τα κλαδιά των δέντρων, τα οποία λύγισαν από το βάρος του χιονιού και στη συνέχεια έσπαγαν και έπεφταν στα καλώδια και τους μετασχηματιστές της ΔΕΗ».

Η αλήθεια είναι ότι οι δήμοι έχουν τεράστια ευθύνη, η οποία όμως δεν περιορίζεται στις προληπτικές κοπές των κλαδιών και των δέντρων: Ακόμα χειρότερα, τους τελευταίους μήνες έχουν αποδεχτεί και έχουν ψηφίσει τα σχέδια Πολιτικής Προστασίας στα οποία συμμετέχουν και σύμφωνα με τα οποία μειώνονται το προσωπικό και η χρηματοδότηση, στο όνομα της εμπλοκής ιδιωτών και ΜΚΟ στο κομμάτι της Πολιτικής Προστασίας. Αλλωστε, αυτά προβλέπει ο νέος νόμος της κυβέρνησης για την Πολιτική Προστασία και αυτά ενέκριναν στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια, όπως για παράδειγμα τα ΒΟΡΕΑΣ (αφορά τις χιονοπτώσεις) ΔΑΡΔΑΝΟΣ, ΙΟΛΑΟΣ κ.λπ. Και όταν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» προειδοποιούσαν γι' αυτό που έρχεται, πανηγύριζαν για τον εκσυγχρονισμό της Πολιτικής Προστασίας και την αναβάθμιση του ρόλου τους!

Στο γαϊτανάκι της αθλιότητας μπήκε και η κυβέρνηση. Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, υποστήριξε με θράσος ότι «δεν υπήρξαν βασικά προβλήματα, όπως εγκλωβισμός οδηγών στο δρόμο», όταν η Ελλάδα για δύο μέρες κόπηκε στα δύο, με απόφαση της κυβέρνησης. Σχετικά με το ζήτημα της κοπής των δέντρων έριξε την ευθύνη σε δήμους και δασαρχεία, που ...«πρέπει να συνεννοούνται», όπως είπε.

Εξάλλου, σε άλλη μια κοκορομαχία επιδόθηκαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις συνέπειες από τη χιονόπτωση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Ταραντίλης, μίλησε χτες ξανά για «πρωτοφανή κακοκαιρία» και επέλεξε να απαντήσει στον Αλ. Τσίπρα (που έβαλε θέμα στη Βουλή) με φωτογραφίες και βίντεο από τη χιονόπτωση το Δεκέμβρη του 2017, με ουρές αυτοκινήτων στην Αθηνών - Λαμίας. Αποσιώπησε έτσι ότι τέτοιες εικόνες επαναλαμβάνονται συνεχώς, επί όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, καθώς προτεραιότητά τους είναι τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και όχι οι ανάγκες του λαού. Εξ ου και οι τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, του σχεδιασμού και των υποδομών...

Ανοιξε η Εθνική μετά από δύο μέρες!

Μετά από δύο μέρες άνοιξε, χτες τα χαράματα, η Εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας, η οποία είχε κλείσει, αποκόπτοντας την Αθήνα από την υπόλοιπη Ελλάδα, παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις και συσκέψεις περί ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού.

Χτες το πρωί πάντως υπήρχαν αρκετές διακοπές στην κυκλοφορία στην Αττική. Στις αστικές συγκοινωνίες, σε ορισμένες τοπικές γραμμές, κυρίως στις περιοχές Κηφισιάς, Πεντέλης, Αχαρνών, Θρακομακεδόνων και Φυλής, εντοπίζονταν προβλήματα στις μετακινήσεις με τα λεωφορεία.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι όλα τα χωριά του δήμου Ζαγορίου, και τα 46, είναι χωρίς ρεύμα για τρίτη μέρα. Η νέα βλάβη εντοπίζεται στην περιοχή της Ελάτης, ενώ κάτοικοι της περιοχής τονίζουν ότι τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα της ανύπαρκτης συντήρησης του δικτύου της ΔΕΗ, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τρίτη μέρα και το αίσχος συνεχίζεται...(27/1/2022)
Από την πρώτη ώρα της κακοκαιρίας στο πλευρό του λαού(26/1/2022)
Χιλιάδες σπίτια δίχως ρεύμα εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας(25/1/2022)
Να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των κατοίκων(19/2/2021)
Επικαλείται «ακραία φαινόμενα» και συνιστά «υπομονή»(17/2/2021)
Πέντε μέρες χωρίς ρεύμα ένας οικισμός στα Βίλια Αττικής(3/1/2020)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org