Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Χαμηλώνει ο πήχης, κλιμακώνονται οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Αύριο Πέμπτη αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις Χειμερινές Προβλέψεις 2021. Σε αυτή θα επιβεβαιώνεται το νέο χαμήλωμα του πήχη της ανάκαμψης τόσο στην Ευρωζώνη όσο και συνολικά στην ΕΕ, ενώ σε κάθε περίπτωση η βύθιση που καταγράφηκε στη διάρκεια του 2020 δεν πρόκειται να αναπληρωθεί από τους ισχνούς ρυθμούς ανάκαμψης που αναμένονται για τη διετία 2021-2022.

Στις 25 Φλεβάρη, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθήσουν οι επικαιροποιημένες «συστάσεις» προς τα κράτη - μέλη, στο πλαίσιο του φετινού κύκλου Ευρωπαϊκού Εξαμήνου που έχει «ποιοτικό χαρακτήρα», χωρίς να επικεντρώνεται στην ποσοτική συμμόρφωση με τους δημοσιονομικούς κανόνες (ελλείμματα, χρέη κ.ά.). Σε κάθε περίπτωση, η «επιλεκτική» πολιτική της λεγόμενης δημοσιονομικής χαλάρωσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ανάγκες στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων και του κεφαλαίου μέσα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, σε συνδυασμό βέβαια με τον προβλεπόμενο πακτωλό από το Ταμείο Ανάκαμψης και τους άλλους διακρατικούς μηχανισμούς της ΕΕ.

Επίσης στις 25 Φλεβάρη, παράλληλα με το «πακέτο» του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και η 9η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, που προβλέπεται σε ό,τι αφορά την πορεία των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας.

Σε υποχώρηση η βιομηχανική παραγωγή

Πτώση 2,1% σε ετήσια βάση κατάγραψε στο 12μηνο του 2020 ο όγκος της βιομηχανικής παραγωγής στην ελληνική οικονομία, ποσοστό βέβαια που είναι κατά πολύ χαμηλότερο από την κατρακύλα του ΑΕΠ, που αναμένεται στην περιοχή του 10% για το 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες η ΕΛΣΤΑΤ, οι κλάδοι της μεταποίησης κατέγραψαν πτώση 1,6%. Μεταξύ αυτών, η βιομηχανία τροφίμων με -2,6%, η ποτοποιία με -12%, η κατασκευή ειδών ένδυσης με -31,8%.

Αντίθετα, μεταξύ των κλάδων της εγχώριας βιομηχανίας που κατέγραψαν αύξηση του όγκου εμφανίζεται η «παραγωγή βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων» με άνοδο 14,6%, και μάλιστα σε συνέχεια της αύξησης 18,3% στο 12μηνο του 2019.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ