Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Κλιμακώνεται το ιμπεριαλιστικό παζάρι

Copyright 2018 The Associated

Την άμεση διαπραγμάτευση μιας επικαιροποίησης της Συμφωνίας του 2016 για το Μεταναστευτικό ζήτησε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, κατά την προχτεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, η οποία και επιβεβαίωσε ότι το ευρωτουρκικό παζάρι οξύνεται σε πολλά μέτωπα. Ο Ερντογάν σημείωσε μάλιστα ότι η προσεχής Σύνοδος της ΕΕ (Μάρτη) πρέπει να ασχοληθεί επισταμένα με το θέμα. Ακόμα, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν συνολικά τρόπους βελτίωσης των ευρω-τουρκικών σχέσεων.

Στο μεταξύ, μιλώντας στη «Χουριέτ» ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, επανέλαβε ότι ένα από τα πιο «ευαίσθητα» θέματα για τη βελτίωση των σχέσεων της χώρας του με τις ΗΠΑ είναι η στήριξη της Ουάσιγκτον προς τις κουρδικές οργανώσεις YPG και σημείωσε: «Οι Αμερικανοί μάς λένε ότι συνεργάζονται με τους YPG για να αντιπαλέψουν το Ισλαμικό Κράτος. Και εμείς τους είπαμε να συνεργαστούν μαζί μας για να αντιπαλέψουμε το Ισλαμικό Κράτος. Και τους είπαμε 100 φορές ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για να διασφαλιστεί ειρήνη και άνεση στην περιοχή...».

Στο μεταξύ, ο Ακάρ ανέφερε ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να μη χρησιμοποιήσει το σύστημα πυραύλων «S-400», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε ανοικτοί σε μια διαπραγμάτευση πάνω σ' ένα μοντέλο παρόμοιο με εκείνο που ισχύει για τους "S-300" που βρίσκονται στο νησί της Κρήτης, στην Ελλάδα», αλλά και ότι «αυτά τα συστήματα (σ.σ. αντιαεροπορικής άμυνας) χρησιμοποιούνται ανάλογα με την απειλή. Θα αποφασίσουμε γι' αυτό».

Την ίδια ώρα, μιλώντας σε τουρκικές εφημερίδες ο Τούρκος υπουργός Αμυνας επανέφερε τα περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, λέγοντας πως «οι Ελληνες στρατιωτικοποίησαν 16 από τα 23 νησιά που πρέπει να είναι σε καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης. Παρά τις συνθήκες Λοζάνης και Παρισίων. Ρώτησα στην υπουργό Αμυνας της Γερμανίας: Ποιος έχει επεκτατικές βλέψεις;» προσθέτοντας: «(Ελληνες) αξιωματούχοι πραγματοποίησαν 78 επισκέψεις στα νησιά που βρίσκονται μπροστά μας, δίπλα μας. Αυτές είναι προκλήσεις! Αφού μιλάτε για φιλία, τότε αποστρατιωτικοποιήστε τα νησιά!».

Στο μεταξύ, ενδεικτικό του πλαισίου μέσα στο οποίο θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα τόσο οι διαβουλεύσεις για το Αιγαίο όσο και για το Κυπριακό είναι δημοσίευμα της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ), που παρέπεμψε σε μελέτη του Ιδρύματος Μελετών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Sudosteuropa-Gesellschaft), σύμφωνα με την οποία «η αλληλεγγύη την οποία δικαίως η Ελλάδα ζητά από την ΕΕ λόγω της τουρκικής επιθετικότητας, δεν μπορεί επ' ουδενί να σημαίνει ότι οι εταίροι θα πρέπει να συστρατευθούν με ελληνικούς στόχους, οι οποίοι δεν καλύπτονται από το διεθνές δίκαιο». Η ίδια μελέτη ανέφερε ακόμα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «θα μπορούσε να επικρίνει πιο πειστικά τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις της γείτονος χώρας, εάν δεν διατύπωνε και η ίδια από την πλευρά της μαξιμαλιστικές θέσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με «απλωμένη» την ατζέντα, πάνω στα ΝΑΤΟικά προτάγματα(2022-12-07 00:00:00.0)
Νέο κάλεσμα ΗΠΑ σε «εποικοδομητικό διάλογο» για τις «εντάσεις στο Αιγαίο»(2022-07-27 00:00:00.0)
Φουντώνει το ιμπεριαλιστικό παζάρι, με τα κυριαρχικά δικαιώματα σε αμφισβήτηση(2020-05-19 00:00:00.0)
Διευρύνεται η τουρκική στρατιωτική επέμβαση(2020-02-14 00:00:00.0)
Συμφωνία Τουρκίας - ΗΠΑ για «ζώνη ασφαλείας»(2019-08-08 00:00:00.0)
Νέες εμπορικές συμφωνίες με το Ιράν(2019-01-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ