Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εργαλείο θωράκισης του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων ο «Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας»

Εργαλείο της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων για την ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, με τους εργαζόμενους να πληρώνουν ήδη την κρίση, χαρακτηρίζει τον «Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου παρενέβη ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, τονίζοντας τα παρακάτω:

«Ο "Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας" είναι ένα από τα εργαλεία της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων για να ενισχύσουν την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων συγκεκριμένων κλάδων - στη λεγομένη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση κ.ά. - που ιεραρχούν, με στόχο να ξεπεράσουν τη νέα καπιταλιστική κρίση που επιτάχυνε η πανδημία και να επωφεληθούν στον διεθνή ανταγωνισμό, κυρίως με τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Επιχορηγήσεις ή δάνεια δεν είναι "τζάμπα χρήμα", όπως ισχυρίζεται η ΝΔ, ή "προίκα" της χώρας, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι χρήματα των λαών, που σε συνθήκες γενικευμένου χτυπήματος των μισθών και των εργατικών δικαιωμάτων, προορίζονται για τη θωράκιση των μονοπωλίων. Συνδέονται με νέα σκληρά μέτρα - "εθνικά σχέδια" τύπου Πισσαρίδη, με νέους μηχανισμούς ελέγχου των "στόχων και μεταρρυθμίσεων" που προστίθενται στο αντιλαϊκό οπλοστάσιο Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, συστάσεων ανά χώρα, "αξιολογήσεων".

Καλούμε τους εργαζομένους της χώρας μας να απορρίψουν παλιά και νέα μνημόνια, να οργανώσουν την πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες τους, να συγκρουστούν με τη στρατηγική της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, που τους φορτώνουν τις βαριές συνέπειες της κρίσης».

Το ξήλωμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων προϋπόθεση για τη στήριξη στους επιχειρηματίες

Παράλληλα, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τη «μείωση των ανισοτήτων, με ειδική έμφαση στη φτώχεια των εργαζομένων» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο Λ. Νικολάου - Αλαβάνος τόνισε ότι «το ξήλωμα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση της στρατηγικής που "ταΐζει" τους επιχειρηματίες ζεστό χρήμα».

Οπως σημείωσε: «Η συζήτηση για "μέτρα κατά των ανισοτήτων" στην πραγματικότητα στοχεύει να προσαρμόσει τα εργατικά δικαιώματα στις απαιτήσεις των μονοπωλίων της λεγόμενης πράσινης - ψηφιακής οικονομίας, τη στιγμή που η νέα καπιταλιστική κρίση, τα μέτρα που πήραν οι αστικές κυβερνήσεις και επιχειρούν να μονιμοποιήσουν, με πρόσχημα την πανδημία, έχουν φέρει τους εργαζόμενους σε δεινή θέση.

Στην Ελλάδα η πολιτική ΕΕ - κυβέρνησης ΝΔ μείωσε το εργατικό εισόδημα περαιτέρω κατά 12%, ενώ προετοιμάζεται νέα επίθεση για 10ωρη δουλειά, κατάργηση υπολογισμού υπερωριών, ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και της απεργίας, με βάση δηλαδή τις ορέξεις της εργοδοσίας και κάτω από το φόβο της ανεργίας.

Η έκθεση παρουσιάζει σαν εγγύηση τον "Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων", έναν αντεργατικό μηχανισμό που συμπιέζει τα λαϊκά δικαιώματα στα ελάχιστα, εδραιώνοντας την εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Ασφάλισης, της Παιδείας.

Το ξήλωμα επομένως των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την υλοποίηση της στρατηγικής που "ταΐζει" τους επιχειρηματίες ζεστό χρήμα.

Οι εργαζόμενοι έχουν επιλογή: Να παλέψουν οργανωμένα για τις σύγχρονες ανάγκες και δικαιώματά τους, για να μην πληρώσουν και πάλι αυτοί την καπιταλιστική κρίση, ενάντια στην εκμετάλλευση και στο σύστημα που τη γεννά».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κανονικότητα» για τους εργαζόμενους η ζωή με τα ελάχιστα(2021-02-18 00:00:00.0)
Να απορρίψει ο λαός τους μεσάζοντες μονοπωλιακών συμφερόντων(2014-04-30 00:00:00.0)
Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ(2014-01-30 00:00:00.0)
Κόντρα στην αέναη αντιλαϊκή επίθεση(2010-11-02 00:00:00.0)
Τώρα πάλη για τις λαϊκές ανάγκες(2009-12-15 00:00:00.0)
Ατέλειωτη λίστα(2000-05-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ