Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ανακοίνωσε νέα περιοριστικά μέτρα και συνέστησε ... υπομονή, αντί για μέτρα προστασίας

Eurokinissi

Νέα περιοριστικά μέτρα για την Αττική, από αύριο μέχρι 28 Φλεβάρη, ανακοίνωσε χτες το απόγευμα ο Κυρ. Μητσοτάκης, πάνω στις παλινωδίες της κυβέρνησης και την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων θωράκισης της δημόσιας Υγείας, όπως και σε χώρους δουλειάς, σχολεία, ΜΜΜ, στοιχεία που οδήγησαν σε νέα έξαρση κρουσμάτων και σε οριακή κατάσταση τα νοσοκομεία.

Υποστηρίζοντας την τακτική του «ακορντεόν», που επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση συνειδητά δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας, ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του επέμεινε ότι «ήταν μεγάλη ανάσα για την αγορά και την κοινωνία να μείνει 2 εβδομάδες ανοιχτή και 2 κλειστή, από το να είναι 4 εβδομάδες αποκλεισμένη». Τόνισε ωστόσο ότι «σήμερα (...) ο κίνδυνος επανεμφανίζεται», «αφενός με την αύξηση των νοσηλειών στην Αττική, όπου σταδιακά γεμίζουν οι δομές Υγείας, και αφετέρου με τις μεταλλάξεις του ιού, που φαίνεται να επιταχύνουν τη μεταδοτικότητά του».

Εβαλε ως στόχο «να χτυπηθεί η έξαρση του Covid-19 πριν εξαπλωθεί, μειώνοντας συνολικά την κινητικότητα. Και να δοθεί χρόνος στο σύστημα Υγείας, καθώς θα προχωρούν γρήγορα οι εμβολιασμοί», τους οποίους και πάλι εμφάνισε ως άλλοθι για να μην ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, την ώρα που ισχύει το ακριβώς αντίθετο.

Ισχυριζόμενος ότι τα σκληρά περιοριστικά μέτρα είναι «ώστε να προλαμβάνουμε και να μην ακολουθούμε το πρόβλημα», αποσιωπώντας ότι δεν εκμεταλλεύτηκε όλο αυτό το πολύμηνο διάστημα από το πρώτο κύμα για πραγματικά μέτρα θωράκισης του συστήματος Υγείας, μέτρα στα ΜΜΜ και τους χώρους δουλειάς, ουσιαστικά προέταξε ξανά τη λεγόμενη ατομική ευθύνη και συνέστησε «υπομονή», καλώντας «να αμυνθούμε στην ύστατη επίθεση του ιού πριν από την οριστική νίκη του εμβολιασμού», υποσχόμενος ότι «από τον Απρίλιο θα είμαστε πολύ καλύτερα».

Μπροστά στις συνέπειες του νέου lockdown και καθώς τσακίζονται ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενοι, αντέτεινε ότι «δεν υπάρχει οικονομία χωρίς υγεία. Ούτε καλοί πελάτες χωρίς υγιείς πολίτες. Αλλωστε, μία προσπάθεια δύο εβδομάδων τώρα μπορεί να φέρει νωρίτερα το πλήρες άνοιγμα της αγοράς», είπε, προσπαθώντας να «χρυσώσει το χάπι».

Την ...κατανόησή του εξέφρασε και για γονείς και μαθητές τώρα που ξανακλείνουν τα σχολεία, αφού πρώτα άνοιξαν όπως έκλεισαν, χωρίς στοιχειώδη μέτρα για αραίωση στις τάξεις και επαρκή καθαριότητα, λέγοντάς τους πως «όποιες θυσίες καλούμαστε να κάνουμε τώρα, είναι στο χέρι μας να είναι και οι τελευταίες».

Σε μια δόση «αυτοκριτικής» για το θεαθήναι και για να κρύψει πως ό,τι ζει ο λαός οφείλεται στη συνειδητή πολιτική της κυβέρνησης, είπε ότι «στην κοινή προσπάθεια υπάρχουν λάθη, σύγχυση και αβλεψίες». «Ομως, δεν πρέπει να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα», πρόσθεσε αμέσως μετά, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα και δηλώνοντας «περισσότερο παρά ποτέ πεπεισμένος ότι έχει αρχίσει να γράφεται ο επίλογος αυτής της πρωτοφανούς περιπέτειας».

Εν είδει πανάκειας, άλλωστε, παρέπεμψε στους εμβολιασμούς λέγοντας ότι «σε λίγο (...) θα φτάσουν τις 500.000», επιμένοντας επίσης ότι «οι παραδόσεις των εμβολίων θα αυξηθούν ραγδαία το επόμενο διάστημα», αλλά βάζοντας ο ίδιος τον πήχη τόσο χαμηλά και μακριά, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού για την υγεία του λαού:

«Η πολιτεία έχει το σχέδιο ώστε μέχρι τα τέλη της άνοιξης οι πιο ευάλωτοι Ελληνες να έχουν θωρακιστεί», είπε χαρακτηριστικά, παραπέμποντας δηλαδή για κάποια βελτίωση ένα τετράμηνο αργότερα, στο Μάη, και μόνο για κάποιες μερίδες του πληθυσμού.

Επιπλέον, οι ίδιοι οι κυβερνητικοί παράγοντες λένε ότι οι ρυθμοί εμβολιασμού - άρα και το λεγόμενο τείχος ανοσίας - δεν προχωρούν όπως προγραμμάτιζαν, λόγω καθυστερήσεων στις παραδόσεις των δόσεων από τις φαρμακευτικές εταιρείες, συνέπεια των ανταγωνισμών και του Φαρμάκου - εμπόρευμα, χώρια τα άλλα μέτρα που δεν παίρνονται.

Σε αυτό το φόντο, ίσως, δεν μπόρεσε να αποκρύψει ότι «στο δίμηνο που ακολουθεί η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού», αποδίδοντάς το βέβαια ξανά στην ατομική ευθύνη: «Από μας εξαρτάται τι θα συμβαίνει κάθε φορά».

Σήμερα η «εξειδίκευση» των μέτρων

Για την ώρα, από αύριο Πέμπτη και έως τις 28/2 στην Αττική κλείνει κάθε μορφή λιανεμπορίου και στο εξής όλες οι βαθμίδες Εκπαίδευσης θα λειτουργούν εξ αποστάσεως, εκτός από την Ειδική Αγωγή, που θα συνεχιστεί με φυσική παρουσία.

Για εξειδίκευση των μέτρων ο πρωθυπουργός παρέπεμψε σε ανακοινώσεις που θα γίνουν σήμερα από τους αρμόδιους, στις 12 το μεσημέρι όπως ανακοίνωσε αργότερα η Πολιτική Προστασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από τα σχολεία και το λιανεμπόριο κλειστά θα μείνουν κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και εκκλησίες, ενώ ανοιχτά σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, συνεργεία και delivery.

Σημειωτέον, των ανακοινώσεων Μητσοτάκη είχε προηγηθεί έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου «για την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων», υπό την προεδρία του και με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, του καθηγητή Σ. Τσιόδρα, του προέδρου του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέα και άλλων παραγόντων. Κατ' εντολή Μητσοτάκη ακολούθησε έκτακτη σύγκληση της επιτροπής των επιστημόνων, ώστε να εξεταστεί η λήψη μέτρων για την Αττική.

Στη σύσκεψη φέρεται να συζητήθηκε και η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, αποφάσεις για την οποία - όπως και για την Πάτρα - αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες μέρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπούμερανγκ(2021-02-05 00:00:00.0)
Μεταλλάξεις(2021-01-26 00:00:00.0)
Εικονική πραγματικότητα - εφιάλτης για το λαό, με πυξίδα τα συμφέροντα του κεφαλαίου(2021-01-16 00:00:00.0)
Στο «ζύγι» του κεφαλαίου η υγεία του λαού(2020-12-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ