Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πάρτε τώρα ουσιαστικά μέτρα για όλες τις πραγματικές αιτίες της έξαρσης της πανδημίας

Επείγουσα ανοιχτή επιστολή της Ομοσπονδίας προς την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας

RIZOSPASTIS

Τις πραγματικές αιτίες και τις ευθύνες της κυβέρνησης για την ανησυχητική εξάπλωση της πανδημίας στην Αττική και στη νότια Ελλάδα αναδεικνύει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) με επείγουσα ανοιχτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, απαιτώντας να παρθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής του λαού.

Μεταξύ άλλων, οι νοσοκομειακοί γιατροί απαιτούν πραγματική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τον εμβολιασμό του πληθυσμού, επίταξη του ιδιωτικού τομέα, να μη μειωθούν εκ νέου τα χειρουργεία και το υπόλοιπο ιατρικό έργο στα δημόσια νοσοκομεία, μέτρα προστασίας, επιτήρησης και ιχνηλάτησης στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία κ.α., πύκνωση των δρομολογίων των ΜΜΜ.

Για όλα τα παραπάνω, με την επιστολή τους ζητούν την πραγματοποίηση τηλεδιάσκεψης με τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Αναλυτικά η επιστολή της ΟΕΝΓΕ έχει ως εξής:

«Οι γιατροί των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην επιδημία, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Η επιδημία, ειδικότερα στην Αττική και στη νότια Ελλάδα, αλλά και συνολικά, παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Πιο συγκεκριμένα:

-- Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (7/2/2021) ο αριθμός ενεργών κρουσμάτων είναι ίδιος, κατ' ελάχιστο με τον αντίστοιχο αριθμό την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, δηλαδή πριν την έξαρση της πανδημίας το εφιαλτικό δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου.

-- Ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Αττική υπερδιπλασιάστηκε τις τελευταίες 14 ημέρες.

-- Τις τελευταίες 15 ημέρες οι εισαγωγές ασθενών με Covid-19 έχουν αυξηθεί κατά 50%. Ειδικότερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής και στην Αχαΐα παρατηρείται πολύ σημαντική αύξηση του αριθμού των εισαγωγών ασθενών με Covid-19.

-- Παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου που μετριέται στα λύματα της Ψυτάλλειας από εργαστηριακούς επιστήμονες του ΕΚΠΑ. Υπενθυμίζουμε πως παρόμοιες προειδοποιήσεις από την Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και από τους εργαστηριακούς επιστήμονες του ΑΠΘ είχαν διατυπωθεί στα μέσα Οκτωβρίου όσον αφορά την τότε κατάσταση στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν είχε λάβει υπόψη της τις προειδοποιήσεις τους.

-- Ιδιαίτερα ανησυχούμε για τις επιπτώσεις στη λοιπή νοσηρότητα και θνητότητα από τη μετατροπή του δημόσιου συστήματος Υγείας σε σύστημα μίας νόσου. Χιλιάδες επισκέψεις στα τακτικά ιατρεία και προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις αναβάλλονται. Παράλληλα με την πανδημία του κορονοϊού εξελίσσονται και άλλες πανδημίες "μη μεταδοτικών" θανατηφόρων ασθενειών που στοιχίζουν κάθε χρόνο τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης, νεοπλασίες κ.λπ.). Ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε αύξηση των θανάτων από καρκίνο, εξαιτίας της καθυστερημένης διάγνωσης και της υποθεραπείας ογκολογικών ασθενών.

Παραμένουν όλες οι πραγματικές αιτίες για την έξαρση της πανδημίας

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα κινδυνεύει να εξελιχθεί ακόμα χειρότερα και από την κατάσταση που είχαμε στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα το δίμηνο Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2020.

Αυτό γιατί:

1. Στην Αττική υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση και πυκνότητα πληθυσμού, καθώς και μεγάλη συγκέντρωση χώρων εργασίας. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι χρησιμοποιούν καθημερινά τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τη μετακίνησή τους προς και από την εργασία τους.

2. Παραμένουν οι μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό στα νοσοκομεία. Παραμένουν ακόμα και τώρα ελλείψεις σε άκρως απαραίτητο εξοπλισμό για τη νοσηλεία ασθενών στις πτέρυγες Covid-19, π.χ. συστήματα χορήγησης οξυγόνου υψηλής ροής (high flow) που αποδεδειγμένα μειώνουν σημαντικά την αναγκαιότητα διασωλήνωσης των ασθενών Covid-19. Στα περισσότερα μεγάλα νοσοκομεία είναι πρακτικά αδύνατον να γίνεται διαχωρισμός (χωροταξικός και φυσικός) των κρουσμάτων της επιδημίας από τα περιστατικά της λοιπής νοσηρότητας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος της ενδονοσοκομειακής διασποράς.

3. Παραμένουν οι τραγικές ελλείψεις υγειονομικού προσωπικού τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα Κέντρα Υγείας. Το ίδιο κατάκοπο, γερασμένο και αποδεκατισμένο υγειονομικό προσωπικό εδώ και δέκα μήνες "ανακυκλώνεται" με αναγκαστικές μετακινήσεις από Κέντρα Υγείας σε νοσοκομεία και από τμήμα σε τμήμα. Εκατοντάδες υγειονομικοί έχουν ασθενήσει, ενώ το φαινόμενο του burn out (επαγγελματική εξουθένωση) αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις.

4. Τα νοσοκομεία έχουν επιφορτιστεί και με το έργο του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού, γεγονός που εγκυμονεί τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου στον προσερχόμενο γενικό πληθυσμό, ειδικότερα στις ευπαθείς ομάδες, π.χ. ηλικιωμένοι, και επιπλέον επιτείνει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα των ελλείψεων.

5. Αντί για καθολική επιδημιολογική επιτήρηση με δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ και ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης εκεί που γεννιέται και φουντώνει ο ιός, εφαρμόζονται περιοδικά οριζόντια τυφλά περιοριστικά μέτρα, που τελικά το τίμημα το πληρώνει για μία ακόμη φορά ο λαός.

Μέτρα που σε αρκετές περιπτώσεις βρίθουν από αντιφάσεις (κάποια από αυτά πρώτα εξαγγέλλονται και μετά ανακαλούνται), ενώ άλλα στερούνται οποιαδήποτε υγειονομική λογική. Μέτρα που σε κάθε περίπτωση αφήνουν έξω από το κάδρο τις βασικές εστίες διασποράς του ιού, όπως τα ΜΜΜ και τους μεγάλους εργασιακούς χώρους (εργοστάσια, μεγάλες εμπορικές αλυσίδες, σούπερ μάρκετ), στους οποίους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας καταπατώνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, αποκρύπτονται τα κρούσματα, απουσιάζουν οι κρατικές ελεγκτικές υπηρεσίες για την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Αυτές είναι οι πραγματικές αιτίες για την έξαρση της πανδημίας.

Ουσιαστικά μέτρα εδώ και τώρα απέναντι στην επικίνδυνη κατάσταση

Μπροστά στην επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται, επιβάλλεται άμεσα:

-- Να ενισχυθούν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Ενα χρόνο μετά και ακόμα εκκρεμούν οι προσλήψεις για τις 940 θέσεις μόνιμων γιατρών που προκηρύχθηκαν τον Φεβρουάριο του 2020. Ακόμα εκκρεμούν οι προσλήψεις για τις θέσεις των γενικών γιατρών που προκηρύχθηκαν το 2019. Είναι επιτακτική ανάγκη άμεσα να διοριστεί με κατεπείγουσες διαδικασίες, σε μόνιμες θέσεις και με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων, το σύνολο των υποψήφιων γιατρών για τις θέσεις που έχουν προκηρυχθεί.

-- Αμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού. Ανάπτυξη του αναγκαίου αριθμού εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της ΠΦΥ και στελέχωσή τους με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές, επισκέπτες Υγείας κ.λπ.). Προμήθεια όλων των διαθέσιμων, ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων.

-- Καμία σκέψη για εκ νέου μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων και του λοιπού τακτικού ιατρικού έργου στα δημόσια νοσοκομεία. Υπάρχει ήδη μεγάλη αύξηση της βαριάς νοσηρότητας και της θνητότητας από λοιπές παθήσεις.

-- Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

-- Δωρεάν, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του κράτους, σε συνδυασμό με επιδημιολογική επιτήρηση με πολλαπλά σταθερά σημεία περιοδικής παρακολούθησης της επιδημίας στην κοινότητα (τύπου Sentinel).

-- Εκτεταμένη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και των συρροών κρουσμάτων στους εργασιακούς χώρους, στις μονάδες Υγείας, στις σχολικές μονάδες, και εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος (απομόνωση κ.λπ.) σε συνδυασμό με την εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων (μισθών κ.λπ.) των εργαζομένων που νοσούν ή μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα.

-- Πύκνωση των δρομολογίων στα ΜΜΜ.

Συνεχίζουμε τον αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής

Οι γιατροί του δημόσιου συστήματος Υγείας, τα συλλογικά τους όργανα, η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις - μέλη της, από την πρώτη στιγμή, με αποκλειστικό γνώμονα την προστασία της υγείας και της ζωής των ασθενών μας, προειδοποιούσαμε για τη γύμνια του ΕΣΥ, αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της εμπορευματοποίησης της Υγείας, που εφαρμόζουν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, και καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις.

Ωστόσο, όχι μόνο έχετε διακόψει κάθε επικοινωνία με την ΟΕΝΓΕ και τις Ενώσεις των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά και ακολουθείτε μία διαρκή τακτική διάψευσης κάθε επισήμανσής μας, συκοφάντησης και στοχοποίησης των υγειονομικών. Μάλιστα υπάρχει σε εξέλιξη σωρεία απαράδεκτων αυταρχικών εισαγγελικών και πειθαρχικών διώξεων καθώς και εκδικητικών μετακινήσεων - απολύσεων ενάντια σε υγειονομικούς (πρόεδρο ΟΕΝΓΕ, πρόεδρο ΠΟΕΔΗΝ, πρόεδρο ΕΝΙΘ, εκπροσώπους υγειονομικών νοσοκομείων Εδεσσας και Γιαννιτσών, διευθύντρια Παθολογικής Νοσοκομείου Ρεθύμνου, πρόεδρο Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου "Αγιος Σάββας" κ.λπ.).

Εχουμε ευθύνη να συνεχίσουμε τον αγώνα στο πλευρό των ασθενών μας για την υπεράσπιση της υγείας και της ζωής τους.

Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να "καταδεχτεί" επιτέλους να συζητήσει με τους νοσοκομειακούς γιατρούς της χώρας και να ακούσει τις επισημάνσεις και τα αιτήματά τους».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org