Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ CEEC 17+1
Προχωρούν οι «δουλειές» με την Κίνα, οξύνονται οι ανταγωνισμοί

Στην πρώτη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας Συνεργασίας της Κίνας με 17 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης μετείχε χτες, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρωθυπουργός. Θυμίζουμε ότι η Πρωτοβουλία είναι ένα από τα βασικά σχήματα για τη διείσδυση της Κίνας σε Βαλκάνια, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, και προώθησης της στρατηγικής της «One Belt, One Road», που οξύνει τους σφοδρούς ανταγωνισμούς κυρίως με τις ΗΠΑ.

Η Ελλάδα έγινε μόνιμο μέλος της CEEC 17+1, τον Απρίλη του 2019. «Είναι το νεότερο μέλος αλλά και το παλαιότερο μέλος της ΕΕ που συμμετέχει στην Πρωτοβουλία», είπε στην τηλεδιάσκεψη ο Κυρ. Μητσοτάκης, θυμίζοντας, επίσης, ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να διοργανώσει φέτος την 6η Σύνοδο Υψηλού Επιπέδου για την Τουριστική Συνεργασία (οργανώνεται από το υπουργείο Τουρισμού) και το 3ο Φόρουμ Εμπειρογνωμόνων για την Προστασία της Αϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (οργανώνεται από το υπουργείο Πολιτισμού).

Ακόμη, υποστήριξε πως «αν η πανδημία απέδειξε κάτι, είναι ότι η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και των σημαντικών οικονομικών συνεπειών της απαιτεί τολμηρές αποφάσεις», ενώ μπαίνοντας στο «ψητό» του κεφαλαίου τόνισε ότι «οι επενδύσεις, το εμπόριο και οι διαπροσωπικοί δεσμοί συγκαταλέγονται στα πιο αποτελεσματικά μέσα σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του κόσμου μας την επομένη της πανδημίας».

Ανέφερε επ' αυτού «το παράδειγμα της κινεζικής επένδυσης από την COSCO στο λιμάνι του Πειραιά», λέγοντας ότι «υπογραμμίζει αυτή την προσέγγιση win-win, μιας επενδυτικής πρωτοβουλίας που είναι αμοιβαία ευεργετική και για τις δύο χώρες».

Δεν περνά απαρατήρητη, βέβαια, η επισήμανσή του περί «δέσμευσης» της κυβέρνησης «να θεσπίσουμε ισότιμους όρους ανταγωνισμού για όλους», κάτι που μπαίνει ως πίεση από πλευράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, ώστε να μη χάσει ο ευρωατλαντικός άξονας στρατηγικές υποδομές, λιμάνια κ.ά. που πέφτουν στα χέρια κινεζικών ομίλων.

Ταυτόχρονα, με στόχο «να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας», έβαλε στόχο τη «διευκόλυνση» τουρισμού και ταξιδιών μετά την πανδημία, όπως είπε. Θύμισε επ' αυτού ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει την ιδέα του «πιστοποιητικού εμβολιασμού», «ως ένα εργαλείο για να διευκολυνθεί η επανέναρξη των ταξιδιών και οι τουρίστες να μπορούν είτε να επισκέπτονται την Κίνα είτε να έρχονται στην Ευρώπη από την Κίνα», διαβεβαίωσε. Ολα αυτά τους αμέσως επόμενους μήνες, από τον Απρίλη, και ακριβώς όπως πέρυσι, χωρίς δηλαδή τα αναγκαία μέτρα προστασίας για το λαό και με τα «ξεχειλωμένα» πρωτόκολλα του κεφαλαίου. Με αργούς ρυθμούς εμβολιασμού, χώρια τα άλλα μέτρα που δεν παίρνονται, ενώ άγνωστο είναι αν οι εμβολιασμένοι, πέρα απ' το ότι δεν νοσούν, μεταδίδουν τον ιό.

Τέλος, ο Μητσοτάκης έβαλε κι άλλα πεδία όπου οσμίζεται κερδοφορία το κεφάλαιο, λέγοντας ότι «η συνδεσιμότητα, η καινοτομία και η πράσινη οικονομία μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία», προσπερνώντας βέβαια το γεγονός των σφοδρών αντιπαραθέσεων των επιχειρηματικών ομίλων γύρω από αυτά τα πεδία, που πληρώνει ακριβά ο λαός.

Στο μεταξύ, στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, είπε ότι η χώρα του σκοπεύει τα επόμενα 5 χρόνια να εισαγάγει αγαθά αξίας 170 δισ. δολαρίων από τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπως και να αυξήσει κατά 50% το διμερές εμπόριο γεωργικών προϊόντων.

Σε ό,τι αφορά τα «κορμιά» που πέφτουν γύρω από τα «πράσινα» πεδία κερδοφορίας, σημείωσε πως η Κίνα και οι 17 χώρες έχουν από κοινού εγκρίνει τη Συμφωνία του Παρισιού και «βαθαίνουν τις ανταλλαγές και τη συνεργασία σε πεδία, συμπεριλαμβανομένων της πράσινης οικονομίας και της καθαρής Ενέργειας». Ενώ ισχυρίστηκε πως η πρωτοβουλία της Κίνας «δεν έχει πολιτικά κίνητρα» και πως «παίρνοντας υπόψη τις αμοιβαίες ανησυχίες, έχουμε καταρτίσει σχέδια βασισμένα στις εθνικές πραγματικότητες κάθε χώρας, ενθαρρύνοντας όλες τις χώρες να βρουν τους καλύτερους τρόπους να συνδυάσουν τις δυνάμεις τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ