Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαμαρτυρία σκηνοθετών στη Βουλή

Ενάντια στα όσα επικίνδυνα προβλέπει το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

Διαμαρτυρία στη Βουλή πραγματοποίησαν σκηνοθέτες και εργαζόμενοι στο χώρο του οπτικοακουστικού, μετά από κάλεσμα της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, διαμαρτυρόμενοι για το άρθρο 8 του νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ, που προβλέπει μέτρα καταστολής για υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων που θα θεωρηθούν ότι εμπεριέχουν βία ή μίσος, και ξεκαθαρίζοντας με το πανό τους ότι «Η τέχνη δεν είναι δημόσια απειλή!».

Η «Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών» (ΔΕΣ) σημειώνει για το συγκεκριμένο άρθρο ότι «έχει ιδεολογική αποστολή του τον έλεγχο στο περιεχόμενο του οπτικοακουστικού έργου που προβάλλεται στο διαδίκτυο. Εναν έλεγχο που φτάνει έως την επιβολή των προβλεπόμενων στον "τρομονόμο" μέτρων καταστολής και ποινικής δίωξης, αν κριθεί ότι μέσα από αυτό υποκινείται η βία, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται στα κείμενα της ΕΕ η κοινωνική διαμαρτυρία, η ταξική πάλη γενικότερα. Πρόκειται για μία επικίνδυνη διάταξη!

Επιδιώκεται το καλλιτεχνικό - οπτικοακουστικό έργο να λογοκρίνεται ώστε να κριθεί αν αποτελεί δημόσια απειλή ή παρακινεί σε τρομοκρατική πράξη! Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπου έχει εφαρμοστεί η νέα αντιτρομοκρατική νομοθεσία (Ισπανία, Γερμανία) πολλοί καλλιτέχνες έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση επειδή θίγουν κοινωνικά ζητήματα και κρίνουν τις κυβερνήσεις τους μέσα από το έργο τους! Αυτό σημαίνει ελαχιστοποίηση παραγωγής και διανομής έργου με ριζοσπαστικό - προοδευτικό περιεχόμενο, υποβάθμιση της αισθητικής, καλλιτεχνικής και κοινωνικής αξίας του οπτικοακουστικού έργου. Οι διατάξεις αυτές αφορούν και τους χρήστες στις πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο που αναρτούν υλικό».

Παράλληλα οι σκηνοθέτες αντιδρούν στις διατάξεις των άρθρων 17 και 50, σχετικά με το 1,5% που όφειλαν μέχρι τώρα τα ΜΜΕ να καταβάλλουν για την ενίσχυση του ελληνικού κινηματογράφου, το οποίο πλέον θα καταβάλλεται μέσω του ΕΚΟΜΕ, ενός φορέα που αντιμετωπίζει τον οπτικοακουστικό τομέα με επιχειρηματικούς όρους, αποκλείοντας ουσιαστικά τους ανεξάρτητους δημιουργούς και μικρούς παραγωγούς που έπαιρναν χρηματοδότηση από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ