Παρασκευή 22 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Απαίτησαν μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργατών

Με κινητοποίηση χτες στην Ελευσίνα συνεχίστηκαν οι αγωνιστικές παρεμβάσεις

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Να ληφθούν άμεσα και ολοκληρωμένα μέτρα για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς απαίτησαν χτες το απόγευμα συνδικάτα που δρουν στη Δυτική Αττική, πραγματοποιώντας κινητοποίηση στην Ελευσίνα, σε συνέχεια της αγωνιστικής δράσης που ξεδίπλωσαν το προηγούμενο διάστημα, με πολύμορφες παρεμβάσεις σε εργασιακούς χώρους, κρατικές υπηρεσίες και στο υπουργείο Εργασίας.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Μέλη των συνδικάτων, τηρώντας τα μέτρα προστασίας της υγείας, με πανό και πικέτες, με συνθήματα όπως «Πάρτε τώρα μέτρα στους χώρους εργασίας - Δεν θα γίνουν τάφοι εν μέσω πανδημίας», ανέδειξαν τον πραγματικό ένοχο για το γεγονός ότι η Δυτική Αττική βρίσκεται στο «κόκκινο» και σε ό,τι αφορά την πανδημία, κατήγγειλαν την πολιτική της κυβέρνησης που δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας επειδή αποτελούν «κόστος» για τους εργοδότες, την ίδια στιγμή που παίρνει νέα αντεργατικά μέτρα τσακίζοντας παραπέρα τα δικαιώματά τους.

Σε άλλη μια εργατική κινητοποίηση έκανε αισθητή την παρουσία της η αστυνομία, ζητώντας να σταματήσει η «κινητοποίηση που κλείνει το δρόμο», χωρίς αποτέλεσμα.

Στην κινητοποίηση μίλησαν ο Λάμπρος Χατζάρας, μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Θριασίου του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής, ο Σταύρος Χρηστίδης, γραμματέας του κλαδικού Σωματείου Ενέργειας και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής, ο Γιάννης Παπαδάς, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, ο Βαγγέλης Γκίνης, μέλος της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του υπό σύσταση Συλλόγου ΕΒΕ Ελευσίνας - Μάνδρας, και ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο.

Εκτός από τα προαναφερθέντα σωματεία συμμετείχαν επίσης τα Συνδικάτα Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, Φαρμάκου Αττικής, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο, οι Σύλλογοι Εργαζομένων ΟΤΑ Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Μάνδρας, Εργαζομένων «Lidl Ελλάς και Σία ΟΕ» Αττικής, Εργαζομένων «Praktiker Hellas», «HQF Kανάκης», η Πανελλήνια Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Αττικής, η Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, εργαζόμενοι της εταιρείας «Δημητρίου Κατασκευαστική», το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας.

Οι χώροι δουλειάς να γίνουν «εστίες μετάδοσης» του αγώνα

Ο Λ. Χατζάρας, μιλώντας για τον κλάδο του Μετάλλου, επεσήμανε ότι στην πλειοψηφία των εργοστασίων τα αναγκαία επαναλαμβανόμενα τεστ είναι... σύντομο ανέκδοτο, ενώ όπου πραγματοποιούνται και διαπιστώνεται κρούσμα «οι εργαζόμενοι μπαίνουν σε καραντίνα με εντολές της εργοδοσίας να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό, για να μην αναστατωθεί η παραγωγή. Στους μεγάλους ομίλους η τήρηση των ανεπαρκών τυπικών κανόνων υγιεινής κρύβει την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας».

Ο Στ. Χρηστίδης είπε πως «οι εργαζόμενοι που δουλεύουμε στο Θριάσιο γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η περιοχή είναι στο "κόκκινο" εδώ και χρόνια». Τα συνδικάτα πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, υπογράμμισε, και πρόσθεσε: «Εχουμε ευθύνη κάθε χώρος δουλειάς να γίνει "εστία μετάδοσης" αγωνιστικών κινητοποιήσεων, στενών επαφών (...) Βάζουμε σε "καραντίνα" τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό της περιοχής, που τάσσεται με τα συμφέροντα των επιχειρήσεων».

Ο Γ. Παπαδάς επεσήμανε ότι «στα σούπερ μάρκετ της περιοχής βγαίνουν νέα κρούσματα γιατί ακόμα και τώρα η εργοδοσία αρνείται, για χάρη του κέρδους της, να πάρει ουσιαστικά μέτρα». Τόνισε ότι περισσότεροι εργαζόμενοι πρέπει να συσπειρωθούν στα συνδικάτα και ανέδειξε την ανάγκη «να μπουν μπροστά για τη δημιουργία Επιτροπών Υγείας και Επιτροπών Αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς».

Ο Β. Γκίνης αναφέρθηκε στο διαρκές χτύπημα των μικρών επαγγελματιών της περιοχής από τα μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση και κατήγγειλε τους διάφορους συλλόγους - «σφραγίδες» της περιοχής, που είναι εξαφανισμένοι και «γι' αυτό δεν μπορούν ούτε να περπατήσουν στους δρόμους, στα μαγαζιά και τις γειτονιές μας. Ολος ο κόσμος τούς έχει γυρίσει την πλάτη. Μέσα σε όλο αυτό το σκοτάδι υπήρξε μια ακτίνα φωτός, ο υπό σύσταση Σύλλογος, στον οποίο για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες συσπειρώνονται όλοι οι συνάδελφοι της περιοχής. Αυτός ο Σύλλογος έκανε μέσα σε ένα μήνα ό,τι δεν έκαναν όλοι οι υπόλοιποι μαζί στα 30 χρόνια που υπάρχουν».

Ο Μ. Βαρδαβάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην απουσία σχεδιασμού για την αντιμετώπιση ενός ατυχήματος μεγάλης κλίμακας, σε μια περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο διυλιστήρια και όπου οι κατοικίες συνυπάρχουν με βιομηχανικές μονάδες. Στο κέντρο αυτής της περιοχής, είπε, βρίσκεται το Νοσοκομείο, που δεν μπορεί να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες, λόγω των μεγάλων ελλείψεών του σε προσωπικό. Τονίζοντας την ανάγκη συνέχισης του αγώνα, αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται το επόμενο διάστημα στην Υγεία.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Θέματα & αφιερώματα

Περισσότερα...

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org