Παρασκευή 22 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Αντιπαραθέσεις στη σκιά των καθυστερήσεων στους εμβολιασμούς

Το ζήτημα των καθυστερήσεων στις παραδόσεις εμβολίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες οξύνει τις ανησυχίες και τις αντιπαραθέσεις. Χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση της Ιταλίας που βρίσκεται σε κατάσταση σχετικής αστάθειας, αφήνει να εννοηθεί ότι θα κινηθεί νομικά «τις επόμενες μέρες» εναντίον της φαρμακοβιομηχανίας «Pfizer/ΒioNTech» λόγω της καθυστέρησης στην παράδοση των εμβολίων.

Θυμίζουμε ότι η εν λόγω σύμπραξη εταιρειών που έχει συμφωνία με την ΕΕ, την Παρασκευή 15 Γενάρη ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι δεν είναι σε θέση να προσφέρει τις ποσότητες των εμβολίων για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

Και η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, εξέφρασε τις ανησυχίες της λέγοντας: «Δεν διευθύνω εργοστάσιο παραγωγής, αλλά κάνουμε τα πάντα για να στηρίξουμε την παραγωγή και τη διεύρυνσή της». Πρόσθεσε πως ήταν γνωστό «ότι αρχικά δεν θα υπήρχαν πολλά εμβόλια» και επιχείρησε να καθησυχάσει ότι «κατά το πρώτο τρίμηνο θα εκτελεστούν τελικά κανονικά οι παραγγελίες».

Πάντως, αναφερόμενη στην μη πρόσβαση των φτωχότερων χωρών στο εμβόλιο, την απέδωσε στις ...δυσκολίες αποθήκευσης (στους -70 βαθμούς) και βέβαια στο πραγματικό γεγονός ότι οι πλούσιες χώρες έχουν καπαρώσει και περίσσευμα εμβολίων.

Ενδιαφέρον πάντως έχει ότι το Ρωσικό Ταμείο Αμεσων Επενδύσεων (RDIF) υπέβαλε αίτηση για την έγκριση του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αναμένει την επανεξέτασή της τον Φλεβάρη, επιδιώκοντας να μπει και σε αυτήν την αγορά. Η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν θα είχε αντίρρηση να παράγεται στην ΕΕ εφόσον πρώτα πάρει έγκριση.

Εως τώρα η ουγγρική κυβέρνηση είναι αυτή που αγνοεί την ευρωενωσιακή τακτική για μη προμήθεια από άλλες πηγές εκτός από αυτές που έχουν υπογράψει συμβάσεις και έχει παραγγείλει παρτίδες από το ρωσικό εμβόλιο, όπως και από το βρετανικό της «Astra/Zeneca», που επίσης δεν έχει πάρει έγκριση από την ΕΕ.

Πυρκαγιά σε μονάδα παραγωγής εμβολίων στην Ινδία

Στο μεταξύ, ερωτήματα προκύπτουν για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χτες στο Serum Institute of India, τη μεγαλύτερη μονάδα παρασκευής εμβολίων στον κόσμο που βρίσκεται στη Δυτική Ινδία, όπου παρασκευάζονται εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της «Astra/Zeneca». Τραγικό θάνατο βρήκαν 5 εργαζόμενοι και σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές, ωστόσο η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι δεν θα επηρεαστεί σημαντικά η παραγωγή, γιατί «υπάρχουν εφεδρικές εγκαταστάσεις».

Χτες, πάντως, σε όλο τον κόσμο τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν τις 670.000 και οι νεκροί τις 17.000, και έφταναν συνολικά τα 97,3 εκατ. και 2,089 εκατ., αντίστοιχα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ