Παρασκευή 22 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Στρατηγικός»...

Από τα μέσα Νοέμβρη και μετά, στην καρδιά του δεύτερου κύματος της πανδημίας, όταν η χώρα μετρούσε πάνω από 100 νεκρούς τη μέρα, με «φρακαρισμένες» τις ΜΕΘ και τα δημόσια νοσοκομεία, αντί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, παρουσίαζε για αντιπερισπασμό σχέδια επί χάρτου για τον «Εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό για τον εμβολιασμό». Χωρίς να πάρει ούτε ένα μέτρο ενίσχυσης σε προσωπικό και υποδομές, απαντούσε προκλητικά ότι «το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί όσο ποτέ άλλοτε»... Η ώρα των εμβολιασμών όμως ήρθε και οι συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι ήδη ορατές. Περιφερειακά Ιατρεία κλείνουν ξανά και στα ρημαγμένα Κέντρα Υγείας ακυρώνονται χιλιάδες ιατρικά ραντεβού - ενώ οι ανάγκες έχουν απογειωθεί μετά από τα δύο κύματα της πανδημίας - για να «στελεχωθούν» τα εμβολιαστικά κέντρα χωρίς καμία ενίσχυση.

... σχεδιασμός

Αντίστοιχα, κέντρα εμβολιασμού στήνονται στα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία, «τεντώνοντας» τους εξουθενωμένους υγειονομικούς, συχνά με όρους που αυξάνουν τους κινδύνους συγχρωτισμού και διασποράς. Κι όλα αυτά ενώ οι εμβολιασμοί διεξάγονται ακόμα με ρυθμούς χελώνας, λόγω και των ελλείψεων και καθυστερήσεων στην παράδοση των εμβολίων, η παραγωγή και η διανομή των οποίων υποτάσσονται στο κυνήγι του κέρδους και τους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς. Δεν εμβολιάζουν ακόμα ούτε 20.000 ανθρώπους τη μέρα και καταγράφονται όλες αυτές οι συνέπειες στην ΠΦΥ και τα νοσοκομεία. Δηλαδή, αν εμβολιάζονταν 2 εκατ. το μήνα, όπως έλεγε ο «εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός» της κυβέρνησης, τι ακριβώς θα γινόταν; Απ' όλες τις πλευρές επιβεβαιώνεται ότι όσο δεν παίρνονται άμεσα μέτρα πραγματικής θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, και η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται και η κρίσιμη διαδικασία του εμβολιασμού υπονομεύεται.

Μαθήματα

Τους «βασικούς άξονες» του αντεργατικού νομοσχεδίου, «με έμφαση στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας», παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας σε αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Στο πλαίσιο των τηλεδιασκέψεων που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες, ο Κ. Χατζηδάκης συζήτησε με τους εκπροσώπους του ΣΕΤΕ για τις «δράσεις των επόμενων μηνών», για την αξιοποίηση των κονδυλίων του «Ταμείου Ανάκαμψης» και του ΕΣΠΑ με στόχο να στηριχτούν οι επιχειρήσεις του Τουρισμού, αλλά και για το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο. Ειδικά για το τελευταίο, όμως, η κυβέρνηση και το υπουργείο είναι αλήθεια πως ...έχουν να «διδαχθούν» πολλά από τους μεγαλοεπιχειρηματίες του Τουρισμού και την προσπάθειά τους εδώ και χρόνια να βάλουν ταφόπλακα στο 8ωρο και να επιβάλουν πλήρη «ευελιξία» στον εργάσιμο χρόνο. «Εξτρα» εργαζόμενοι, που δουλεύουν με συμβάσεις μιας μέρας, «διαλείπουσα» εργασία που προσαρμόζει τις μέρες εργασίας κάθε μήνα, δουλειά χωρίς ρεπό για το προσωπικό στα ξενοδοχεία κατά τους μήνες της αυξημένης τουριστικής κίνησης, «σπαστό» ωράριο που κρατά τους εργαζόμενους όλη μέρα στο πόδι, είναι τα βάθρα του τουριστικού «θαύματος». Τα «μαθήματα» που παραδίδουν οι εργοδότες για τον εργάσιμο χρόνο - «λάστιχο», που τεντώνει και μαζεύει ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεών τους, είναι πολλά και ίσως η κυβέρνηση χρειαστεί και νέα τηλεδιάσκεψη για να τα εμπεδώσει, ώστε να τα μεταλαμπαδεύσει με επιτυχία και σε άλλους κλάδους...

Ξεπεσμός

Τηλεμαραθώνιοι, απευθείας συνδέσεις, συγκίνηση και δέος, αναλύσεις για την «αμερικανική δημοκρατία, που τελικά αντέχει» και για τους «συμμάχους μας, που ευτυχώς δεν χάνουν τον βηματισμό τους». Απ' όλα είχε η κάλυψη της ορκωμοσίας Μπάιντεν από τα ελληνικά ΜΜΕ. Μέχρι και αναλύσεις για τα «υψηλά νοήματα» της καλλιτεχνικής παρουσίας των Lady Gaga και J. Lopez στο Καπιτώλιο ακούσαμε, μαζί με κάτι ενοχικά σχόλια ότι «δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει τόση ωριμότητα (!) και δεν καλούνται ποπ τραγουδιστές σε τέτοιες τελετές...». Με λίγα λόγια, ο εργατόκοσμος που δεν ξέρει τι του ξημερώνει αύριο, μπούχτισε δυο μέρες από γκλαμουριά και ...«υπέροχες στιγμές της αμερικανικής δημοκρατίας». Μέχρι και «νουθεσίες» διαβάσαμε σε εφημερίδες, για το πώς καλύτερα να τα φέρει βόλτα ο νέος Πρόεδρος! Εκτός από τον ξεπεσμό των ΜΜΕ της αστικής τάξης, στα μηνύματα που εκπέμπουν αποτυπώνεται και η αγωνία της να θωρακίσει το αφήγημα του «προτιμώμενου» ή του «προβλέψιμου» εταίρου, τίτλοι που κατέκτησαν «με το σπαθί τους» οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Και, βέβαια, τα αστικά επιτελεία δεν θα άφηναν ανεκμετάλλευτη μια τέτοια ευκαιρία για πολύωρη «πλύση εγκεφάλου» και εξωραϊσμού του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, με το σχεδιασμό του οποίου η αστική τάξη συνδέει άρρηκτα τα συμφέροντά της στην περιοχή, εκθέτοντας τον λαό σε μεγάλους κινδύνους. Σε κάθε περίπτωση, το τηλεοπτικό σόου που στήθηκε με την ορκωμοσία Μπάιντεν και στη χώρα μας, είναι άλλη μια επιβεβαίωση ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτα καλό να προσδοκούν από την κυβερνητική εναλλαγή στις ΗΠΑ και ότι πρέπει τώρα να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org