Παρασκευή 22 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Στρατηγικός»...

Από τα μέσα Νοέμβρη και μετά, στην καρδιά του δεύτερου κύματος της πανδημίας, όταν η χώρα μετρούσε πάνω από 100 νεκρούς τη μέρα, με «φρακαρισμένες» τις ΜΕΘ και τα δημόσια νοσοκομεία, αντί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, παρουσίαζε για αντιπερισπασμό σχέδια επί χάρτου για τον «Εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό για τον εμβολιασμό». Χωρίς να πάρει ούτε ένα μέτρο ενίσχυσης σε προσωπικό και υποδομές, απαντούσε προκλητικά ότι «το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί όσο ποτέ άλλοτε»... Η ώρα των εμβολιασμών όμως ήρθε και οι συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι ήδη ορατές. Περιφερειακά Ιατρεία κλείνουν ξανά και στα ρημαγμένα Κέντρα Υγείας ακυρώνονται χιλιάδες ιατρικά ραντεβού - ενώ οι ανάγκες έχουν απογειωθεί μετά από τα δύο κύματα της πανδημίας - για να «στελεχωθούν» τα εμβολιαστικά κέντρα χωρίς καμία ενίσχυση.

... σχεδιασμός

Αντίστοιχα, κέντρα εμβολιασμού στήνονται στα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία, «τεντώνοντας» τους εξουθενωμένους υγειονομικούς, συχνά με όρους που αυξάνουν τους κινδύνους συγχρωτισμού και διασποράς. Κι όλα αυτά ενώ οι εμβολιασμοί διεξάγονται ακόμα με ρυθμούς χελώνας, λόγω και των ελλείψεων και καθυστερήσεων στην παράδοση των εμβολίων, η παραγωγή και η διανομή των οποίων υποτάσσονται στο κυνήγι του κέρδους και τους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς. Δεν εμβολιάζουν ακόμα ούτε 20.000 ανθρώπους τη μέρα και καταγράφονται όλες αυτές οι συνέπειες στην ΠΦΥ και τα νοσοκομεία. Δηλαδή, αν εμβολιάζονταν 2 εκατ. το μήνα, όπως έλεγε ο «εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός» της κυβέρνησης, τι ακριβώς θα γινόταν; Απ' όλες τις πλευρές επιβεβαιώνεται ότι όσο δεν παίρνονται άμεσα μέτρα πραγματικής θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, και η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται και η κρίσιμη διαδικασία του εμβολιασμού υπονομεύεται.

Μαθήματα

Τους «βασικούς άξονες» του αντεργατικού νομοσχεδίου, «με έμφαση στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας», παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας σε αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Στο πλαίσιο των τηλεδιασκέψεων που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες, ο Κ. Χατζηδάκης συζήτησε με τους εκπροσώπους του ΣΕΤΕ για τις «δράσεις των επόμενων μηνών», για την αξιοποίηση των κονδυλίων του «Ταμείου Ανάκαμψης» και του ΕΣΠΑ με στόχο να στηριχτούν οι επιχειρήσεις του Τουρισμού, αλλά και για το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο. Ειδικά για το τελευταίο, όμως, η κυβέρνηση και το υπουργείο είναι αλήθεια πως ...έχουν να «διδαχθούν» πολλά από τους μεγαλοεπιχειρηματίες του Τουρισμού και την προσπάθειά τους εδώ και χρόνια να βάλουν ταφόπλακα στο 8ωρο και να επιβάλουν πλήρη «ευελιξία» στον εργάσιμο χρόνο. «Εξτρα» εργαζόμενοι, που δουλεύουν με συμβάσεις μιας μέρας, «διαλείπουσα» εργασία που προσαρμόζει τις μέρες εργασίας κάθε μήνα, δουλειά χωρίς ρεπό για το προσωπικό στα ξενοδοχεία κατά τους μήνες της αυξημένης τουριστικής κίνησης, «σπαστό» ωράριο που κρατά τους εργαζόμενους όλη μέρα στο πόδι, είναι τα βάθρα του τουριστικού «θαύματος». Τα «μαθήματα» που παραδίδουν οι εργοδότες για τον εργάσιμο χρόνο - «λάστιχο», που τεντώνει και μαζεύει ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεών τους, είναι πολλά και ίσως η κυβέρνηση χρειαστεί και νέα τηλεδιάσκεψη για να τα εμπεδώσει, ώστε να τα μεταλαμπαδεύσει με επιτυχία και σε άλλους κλάδους...

Ξεπεσμός

Τηλεμαραθώνιοι, απευθείας συνδέσεις, συγκίνηση και δέος, αναλύσεις για την «αμερικανική δημοκρατία, που τελικά αντέχει» και για τους «συμμάχους μας, που ευτυχώς δεν χάνουν τον βηματισμό τους». Απ' όλα είχε η κάλυψη της ορκωμοσίας Μπάιντεν από τα ελληνικά ΜΜΕ. Μέχρι και αναλύσεις για τα «υψηλά νοήματα» της καλλιτεχνικής παρουσίας των Lady Gaga και J. Lopez στο Καπιτώλιο ακούσαμε, μαζί με κάτι ενοχικά σχόλια ότι «δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει τόση ωριμότητα (!) και δεν καλούνται ποπ τραγουδιστές σε τέτοιες τελετές...». Με λίγα λόγια, ο εργατόκοσμος που δεν ξέρει τι του ξημερώνει αύριο, μπούχτισε δυο μέρες από γκλαμουριά και ...«υπέροχες στιγμές της αμερικανικής δημοκρατίας». Μέχρι και «νουθεσίες» διαβάσαμε σε εφημερίδες, για το πώς καλύτερα να τα φέρει βόλτα ο νέος Πρόεδρος! Εκτός από τον ξεπεσμό των ΜΜΕ της αστικής τάξης, στα μηνύματα που εκπέμπουν αποτυπώνεται και η αγωνία της να θωρακίσει το αφήγημα του «προτιμώμενου» ή του «προβλέψιμου» εταίρου, τίτλοι που κατέκτησαν «με το σπαθί τους» οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ. Και, βέβαια, τα αστικά επιτελεία δεν θα άφηναν ανεκμετάλλευτη μια τέτοια ευκαιρία για πολύωρη «πλύση εγκεφάλου» και εξωραϊσμού του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, με το σχεδιασμό του οποίου η αστική τάξη συνδέει άρρηκτα τα συμφέροντά της στην περιοχή, εκθέτοντας τον λαό σε μεγάλους κινδύνους. Σε κάθε περίπτωση, το τηλεοπτικό σόου που στήθηκε με την ορκωμοσία Μπάιντεν και στη χώρα μας, είναι άλλη μια επιβεβαίωση ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτα καλό να προσδοκούν από την κυβερνητική εναλλαγή στις ΗΠΑ και ότι πρέπει τώρα να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1561 Γεννιέται ο Αγγλος φιλόσοφος και συγγραφέας Φράνσις Μπέικον, βασικός θεμελιωτής του υλισμού στον σύγχρονο κόσμο. Ο υλισμός του Μπέικον, ωστόσο, προϊόν της εποχής του, ήταν μηχανιστικός. Ο δρόμος ήταν ακόμα μακρύς έως τον διαλεκτικό υλισμό των Μαρξ και Ενγκελς.

1788 Γεννιέται ο Αγγλος φιλέλληνας ποιητής λόρδος Βύρωνας (Τζορτζ Γκόρντον Νόελ Μπάιρον).

1830 Η Διάσκεψη του Λονδίνου διακηρύσσει την ανεξαρτησία της Ελλάδας (Πρωτόκολλο του Λονδίνου).

1849 Πεθαίνει ο κοτζάμπασης Πανούτσος Νοταράς, μέλος της Φιλικής Εταιρείας και ηγετική μορφή της Επανάστασης του 1821.

1905 Χιλιάδες εργάτες της Πετρούπολης, με επικεφαλής τους έναν παπά, τον Γκαπόν, που ήταν πράκτορας της Ασφάλειας, ξεκινούν από τις εργατικές συνοικίες για τα Χειμερινά Ανάκτορα, προκειμένου να υποβάλουν υπόμνημα στον τσάρο με τα αιτήματά τους. Η πομπή ήταν απολύτως ειρηνική. Ωστόσο, τα τσαρικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ, δολοφονώντας δεκάδες διαδηλωτές. Η Κυριακή αυτή θα μείνει στην Ιστορία ως «Ματωμένη Κυριακή». Απευθυνόμενοι στους εργάτες, οι μπολσεβίκοι θα τονίσουν τότε σε προκήρυξή τους: «Δεν πρέπει να παρακαλούμε τον τσάρο, δεν πρέπει να ταπεινωνόμαστε μπροστά στον άσπονδο εχθρό μας, αλλά να τον γκρεμίσουμε από το θρόνο (...) Η απελευθέρωση των εργατών μπορεί να είναι έργο μόνο των ίδιων των εργατών. Μην περιμένετε την ελευθερία ούτε από τους παπάδες ούτε από τους τσάρους». Μετά τη «Ματωμένη Κυριακή», η επανάσταση απλώθηκε σ' ολόκληρη τη Ρωσία, με αποκορύφωση την ένοπλη δεκεμβριανή εξέγερση των εργατών της Μόσχας.

1924 Οι Εργατικοί της Βρετανίας σχηματίζουν την πρώτη τους κυβέρνηση (μειοψηφίας), με πρωθυπουργό τον Ρ. Μακντόναλντ και με την ανοχή - στήριξη του Κόμματος των Φιλελευθέρων.

1951 Εκτελούνται στου Γουδή οι στρατιώτες Σταύρος Κασσάνδρας και Νίκος Πιτσίκας, καταδικασμένοι από το Εκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών επί εσχάτη προδοσία, επειδή αρνήθηκαν να πολεμήσουν στην Κορέα.

1960 Η Βουλή απορρίπτει ως αντισυνταγματική την πρόταση νόμου, την οποία υπέβαλε η ΕΔΑ, για τη χορήγηση σύνταξης σε όλους τους αγρότες.

1976 Το Αναθεωρητικό Στρατοδικείο μειώνει τις ποινές των 14 στρατιωτικών επικεφαλής της απόπειρας πραξικοπήματος το Φλεβάρη του 1975, σε 1 - 8,5 χρόνια φυλάκισης.

1977 Πεθαίνει ο συγγραφέας Μενέλαος Λουντέμης (πραγματικό όνομα Δημήτρης Βαλασιάδης). Βασικά έργα του: «Οδός Αβύσσου αριθμός 0», «Οι κερασιές θ' ανθίσουν και φέτος», «Ενα παιδί μετράει τ' άστρα» και πολλά άλλα.

1984 Η κυβέρνηση της Τυνησίας ανακοινώνει ότι 200 νεκροί και 800 τραυματίες είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων, που ξέσπασαν με αφορμή την απόφαση για τον τερματισμό των κρατικών επιδοτήσεων στα αγροτικά προϊόντα και το κύμα της ακρίβειας που εξανέμισε τα λαϊκά εισοδήματα.

2005 Πεθαίνει η Μεξικανή συνθέτρια και πιανίστρια Κονσουέλο Βελάσκεζ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org