Παρασκευή 22 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Πολλαπλά νέα προβλήματα από την πολιτική που αφήνει αθωράκιστο το δημόσιο σύστημα Υγείας

Eurokinissi

Το ντόμινο νέων προβλημάτων που δημιουργεί στα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία, στην απογυμνωμένη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, στους εξουθενωμένους υγειονομικούς και σε όλο το λαό η άρνηση της κυβέρνησης να πάρει οποιοδήποτε μέτρο ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, για την κρίσιμη διαδικασία του εμβολιασμού για τον κορονοϊό, αποκαλύπτεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο.

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει και σήμερα τη δημοσίευση χαρακτηριστικών καταγγελιών και παραδειγμάτων από όλη τη χώρα.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Στην Κεντρική Μακεδονία, με δυσκολία μπορεί να «βγει» ο σχεδιασμός για τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων στα Κέντρα Υγείας, λόγω της σοβαρής υποστελέχωσης.

Ενδεικτική είναι η εικόνα από Κέντρα Υγείας της Πέλλας, π.χ. το ΚΥ Κρύας Βρύσης, που καλείται να λειτουργήσει τρία εμβολιαστικά κέντρα όταν μετά βίας και με πολλή δυσκολία μπορεί να καλυφθεί η λειτουργία δύο. Αντίστοιχη κατάσταση και στο ΚΥ Αριδαίας. Οι γιατροί σημειώνουν πως ακόμα δεν έχουν δοθεί απαντήσεις σχετικά με τους γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, π.χ. νευρολόγους, που καλούνται να στελεχώσουν τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων και να παρακολουθούν τους εμβολιασθέντες, γιατί ο αριθμός των παθολόγων και γενικών ιατρών δεν επαρκεί για να «βγει» το πρόγραμμα του μήνα.

Στην περίπτωση του ΚΥ Κουφαλίων στη Θεσσαλονίκη, καταγγέλλεται ότι αν και είχε οριστεί ως εμβολιαστικό κέντρο για ηλικιωμένους άνω των 85 ετών, τελικά δεν λειτούργησε, λόγω έλλειψης εμβολίων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ηλικιωμένων, που καλούνται να μετακινηθούν σε μεγάλη απόσταση, είτε προς το ΚΥ Διαβατών είτε προς το Νοσοκομείο Γιαννιτσών.

Παρέμβαση - εξόρμηση στο Κέντρο Υγείας Θέρμης πραγματοποίησε η Τομεακή Οργάνωση Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας την ανάγκη ενίσχυσής του. Μοίρασε σε εργαζόμενους και ασθενείς την ανακοίνωσή της και τους κάλεσε σε συσπείρωση και αγώνα για μέτρα προστασίας της υγείας του λαού. Οπως αναφέρει, το ΚΥ Θέρμης καλύπτει τις ανάγκες πολλαπλάσιου κόσμου από ό,τι μπορεί να αντέξει, στην περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Από πέρυσι έχουν συνταξιοδοτηθεί 4 γιατροί, οι οποίοι δεν αντικαταστάθηκαν, ενώ υπάρχει έλλειψη και νοσηλευτικού προσωπικού. Με λειψό και εξαντλημένο προσωπικό, καλείται να λειτουργήσει και ως εμβολιαστικό κέντρο. Η Κομματική Οργάνωση καλεί το λαό να διεκδικήσει πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, ώστε να καταγραφεί άμεσα όλος ο πληθυσμός, οι χρονίως πάσχοντες, ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο Covid-19, τα ΑμεΑ.

Στην Ανατολική Στερεά - Εύβοια

Τη μη λειτουργία εμβολιαστικού κέντρου σε ολόκληρη την περιοχή της βορειοκεντρικής Εύβοιας και τον αποκλεισμό του λαού από το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού καταγγέλλουν οι Κομματικές Οργανώσεις Βορειοκεντρικής Εύβοιας του ΚΚΕ.

«Αυτήν τη στιγμή σε ολόκληρη την περιοχή της βορειοκεντρικής Εύβοιας, μια έκταση με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους, δεν λειτουργεί κανένα εμβολιαστικό κέντρο, όπως είχε διακηρυχθεί. Ούτε στο ΚΥ Μαντουδίου, όπου απαιτείται και επιπλέον προσωπικό, ούτε στο ΚΥ Ιστιαίας», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι ΚΟ της περιοχής.

Επισημαίνουν επίσης ότι οι ηλικιωμένοι κάτοικοι της περιοχής, που βάσει προγράμματος εμβολιάζονται αυτήν την περίοδο, θα πρέπει να μετακινηθούν σε απόσταση ακόμη και 250 χιλιομέτρων (!) προκειμένου να προσεγγίσουν τα εμβολιαστικά κέντρα στο Νοσοκομείο Χαλκίδας και στο ΚΥ Ψαχνών. Επιπρόσθετο πρόβλημα αποτελεί και η δυσκολία μετακίνησης εξαιτίας του οδικού δικτύου, στο οποίο η κυκλοφορία και η σύνδεση με την υπόλοιπη Εύβοια διακόπτονται συνεχώς, λόγω έλλειψης έργων υποδομής.

Τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για αυτήν την κατάσταση, οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ απαιτούν να παρθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση των δομών ΠΦΥ της περιοχής, να ξεκινήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για τις μετακινήσεις των ευπαθών ομάδων, με ευθύνη του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης.

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι που ζουν στις ορεινές και δυσπρόσιτες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, όπως τα Αγραφα και το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρυτανίας, τα δεκάδες χωριά της ορεινής δυτικής Φθιώτιδας και η περιοχή της Φωκίδας.

Μέχρι στιγμής στη Στερεά Ελλάδα εμβολιαστικά κέντρα λειτουργούν μόνο στα Νοσοκομεία και στο Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες ηλικιωμένοι κάτοικοι των ορεινών και απομακρυσμένων χωριών να είναι αναγκασμένοι είτε να διανύσουν τεράστιες αποστάσεις, είτε να μην εμβολιαστούν.

Ακόμα κι αν ξεκινήσει ο εμβολιασμός στα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας της Στερεάς Ελλάδας, θα πρέπει να καλυφθούν αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων από αυτά τα χωριά, χωρίς κανένα κρατικό σχέδιο οργανωμένης μετακίνησης και με κατάλληλη ιατρική επίβλεψη. Ταυτόχρονα, η υποστελέχωση και σε πολλές περιπτώσεις απουσία δομών ΠΦΥ καθιστά ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα την ιατρική παρακολούθηση όσων θα εμβολιαστούν, και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων.

Στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία της Αττικής

Την ίδια ώρα, στο Νοσοκομείο Νίκαιας, γιατρός ο οποίος είχε τοποθετηθεί στο εμβολιαστικό κέντρο και παράλληλα παρακολουθούσε και ασθενείς στην κλινική του, διαγνώστηκε θετικός στον ιό.

«Ποιος θα ευθύνεται αν έγινε ή γίνει διασπορά του ιού σε υγιή πληθυσμό που έρχεται να εμβολιαστεί; Που ανήκει μάλιστα στις ευπαθείς ομάδες; Είναι ασφαλές να συνεχιστεί ο εμβολιασμός στο νοσοκομείο μας υπό αυτές τις συνθήκες;», ρωτά με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» ΓΝ Νίκαιας.

Και καταγγέλλει: «Σε μία περίοδο που η ενδονοσοκομειακή διασπορά είναι στο ζενίθ, με θετικά κρούσματα σε ασθενείς και προσωπικό στα περισσότερα τμήματα του νοσοκομείου, είναι εγκληματικό να τοποθετείται προσωπικό να κάνει βάρδιες και στις κλινικές και στο εμβολιαστικό κέντρο (...) Στο Νοσοκομείο Νίκαιας, με εντολή διοικητή, προχωράει το εμβολιαστικό πλάνο με ανακύκλωση προσωπικού από τα τραγικά υποστελεχωμένα τμήματα και τεράστιο μπάχαλο στον σχεδιασμό. Καλούνται παρατασιακοί ειδικευόμενοι, ειδικευμένοι και νοσηλευτές από διάφορα τμήματα να δουλέψουν υπερωριακά σε κάτι άσχετο με τα καθήκοντα και την εκπαίδευσή τους. Δεν γνωρίζουν ότι όταν κάποιος από το προσωπικό μεταφέρεται σε άλλο τμήμα, η κλινική στην οποία ανήκει στενάζει ακόμα περισσότερο; Πώς θα βγουν τα προγράμματα του επόμενου μήνα;».

Στο ΨΝΑ «Δαφνί»,«με fast track διαδικασίες τα εξωτερικά ιατρεία (καρδιολογικό, χειρουργικό, γυναικολογικό και νευρολογικό) του Νοσοκομείου μετατράπηκαν σε εμβολιαστικό κέντρο για τον γενικό πληθυσμό, παρακωλύοντας τη λειτουργία τους για τους ψυχικά ασθενείς, χωρίς τις απαραίτητες προσλήψεις για παράδειγμα αναισθησιολόγου, αλλεργιολόγου για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες και αντιμετώπιση, αλλά και χωρίς την κάλυψη ασθενοφόρου», καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» ΨΝΑ. Στο μεταξύ «έχουν επιβληθεί στο νοσοκομείο 5 επιπλέον εφημερίες στο τετράμηνο, με το νέο εφημεριακό σύστημα, δημιουργώντας συνθήκες εντατικοποίησης για όλους τους εργαζόμενους και επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς, αφού θα αυξηθούν οι εισαγωγές των τμημάτων».

Στο φόντο και αυτών των προβλημάτων, την Τρίτη 26/1 στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στο ΨΝΑ.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία απαιτούν: Μαζικές προσλήψεις προσωπικού. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και υποχρεωτική ένταξη του συνόλου των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο του εμβολιασμού, στην παρακολούθηση των τυχόν παρενεργειών και στην περίθαλψη της γενικής νοσηρότητας. Εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων (προσωπικό, εξοπλισμός, γραμματειακή υποστήριξη, χώροι) και της αναγκαίας εκπαίδευσης του προσωπικού για την ασφαλή διενέργεια του εμβολιασμού. Οι εργαζόμενοι που εμπλέκονται στον εμβολιασμό και καλύπτουν την απογευματινή βάρδια των εμβολιαστικών κέντρων να αποζημιώνονται για τις ώρες που εργάζονται πέραν του τακτικού ωραρίου. Να επεκταθεί το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Ενταξη στα ΒΑΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλήγμα από τη μετατροπή του σε εμβολιαστικό κέντρο(2022-01-11 00:00:00.0)
Σε «πήλινα πόδια» ο εμβολιασμός και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού(2021-02-06 00:00:00.0)
Σήμερα η μέρα δράσης για την ενίσχυση της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας(2021-02-03 00:00:00.0)
Πολλαπλές αρνητικές συνέπειες από τα νέα «μπαλώματα» για τα εμβολιαστικά κέντρα(2021-01-21 00:00:00.0)
Χιλιάδες ακυρώσεις ιατρικών ραντεβού με τη «μετατροπή» τους σε εμβολιαστικά κέντρα χωρίς καμία ενίσχυση(2021-01-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ