Παρασκευή 22 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Ψάχνουν τρόπους για να λειτουργήσει η «εσωτερική αγορά»

Με κοινώς πιστοποιημένα τεστ θα γίνεται η μετακίνηση από χώρα σε χώρα

Από τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη

Eurokinissi

Από τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη
Τα θέματα της πανδημίας και του εμβολιασμού συζητήθηκαν χτες το βράδυ σε τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών των κρατών - μελών της ΕΕ, στο φόντο τόσο των καθυστερήσεων στους εμβολιασμούς και των ανταγωνισμών, όσο και της καπιταλιστικής κρίσης που επιταχύνθηκε στο έδαφος της πανδημίας.

Στην τηλεδιάσκεψη δόθηκε έμφαση στη «λειτουργία της εσωτερικής αγοράς», ως αναγκαία προϋπόθεση για την ανάκαμψη. Σ' αυτό το έδαφος, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε την «καθιέρωση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού», δίνοντας προτεραιότητα στα κέρδη των τουριστικών εταιρειών, που «ανυπομονούν» για τη νέα σεζόν.

Οπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, το πιστοποιητικό είναι αναγκαίο «για να απαλλαγούν όσοι πολίτες εμβολιάζονται τόσο από την υποχρέωση τεστ πριν από κάθε ταξίδι όσο και από την υποχρεωτική καραντίνα στα κράτη όπου φτάνουν, να περιοριστούν οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες και να διευκολυνθεί η μετακίνηση από κράτος σε κράτος».

Προηγουμένως, σε άρθρο του στο «Euractiv» και στην ιστοσελίδα «Das Morning Briefing» ανέφερε ότι στόχος της πρότασης είναι «να δημιουργήσουμε μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια για όσους διαθέτουν το πιστοποιητικό», ώστε «να ανοίξουμε ξανά, αναζωογονώντας τον Τουρισμό και την ψυχαγωγία».

«Πρέπει να κινηθούμε τώρα, διότι πρέπει να προετοιμαστούμε για το καλοκαίρι, όταν ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός πολιτών θα έχει εμβολιαστεί», τόνισε. Πρόσθεσε ότι το πιστοποιητικό εντέλει «αφορά τη διεύρυνση της ελευθερίας μετακίνησης, με μια απλή, αξιόπιστη και ασφαλή ψηφιακή λύση, η οποία μπορεί να θέσει ξανά σε κίνηση τις οικονομίες μας».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε στην τηλεδιάσκεψη των «27» την πρόταση που ήδη έχει καταθέσει, μαζί με τον Αυστριακό καγκελάριο και την πρωθυπουργό της Δανίας, για «ταχύτερη προώθηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών έγκρισης των εμβολίων της "AstraZeneca" και άλλων εταιρειών», και ζήτησε την «ενεργοποίηση της Επιτροπής» για ταχύτερη παράδοση των προαγορασμένων εμβολίων.

Με τις ίδιες «έγνοιες», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Ταραντίλης τόνισε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «η λήψη σχετικής απόφασης θα είναι μείζονος σημασίας, ενόψει κυρίως της τουριστικής περιόδου».

Επεσήμανε δε με νόημα ότι η πρόταση Μητσοτάκη «ήδη υποστηρίζεται από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη Διεθνή Ενωση Αερομεταφορών (IATA), ο γενικός διευθυντής της οποίας κάλεσε τα κράτη - μέλη της ΕΕ να υιοθετήσουν την πρόταση του Ελληνα πρωθυπουργού και να συντονίσουν μια πολιτική που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να αποκομίσει οικονομικά και κοινωνικά οφέλη».

«Το θέμα του πιστοποιητικού αναπόφευκτα θα το βρούμε μπροστά μας», είπε ο Ταραντίλης, παραπέμποντας στην καλοκαιρινή περίοδο και στην ανάγκη να διασφαλίσουν την ανεμπόδιστη λειτουργία των μεγάλων τουριστικών ομίλων, των μονοπωλίων στις αερομεταφορές και τη ναυτιλία. Δεν απέκλεισε μάλιστα η κυβέρνηση να εφαρμόσει το πιστοποιητικό διμερώς, με άλλες χώρες, ακριβώς για να διευκολύνει τις τουριστικές ροές.

Σύμφωνα πάντως με τις ανακοινώσεις της ευρωπαϊκής τηλεδιάσκεψης, τα κράτη - μέλη αποφάσισαν τελικά ομόφωνα «τη θέσπιση κοινού πλαισίου για τη χρήση ταχειών δοκιμών αντιγόνου και την αμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσμάτων των δοκιμών Covid-19 σε ολόκληρη την ΕΕ», ως το «κεντρικό εργαλείο για τον μετριασμό της εξάπλωσης του ιού και την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς».

«Η αμοιβαία αναγνώριση των αποτελεσμάτων των δοκιμών για τη μόλυνση από SARS-CoV-2 από πιστοποιημένους οργανισμούς Υγείας είναι απαραίτητη προκειμένου να διευκολυνθούν η διασυνοριακή κυκλοφορία, ο εντοπισμός και η θεραπεία διασυνοριακών επαφών», αναφέρει το Συμβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ