Παρασκευή 22 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΠΑ
Η «επόμενη μέρα» δείχνει όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου παρά τη διαφορετική τακτική θα συνεχίσει την επιθετική πολιτική του αμερικανικού ιμπεριαλισμού

Copyright 2021 The Associated

Ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου παρά τη διαφορετική τακτική θα συνεχίσει την επιθετική πολιτική του αμερικανικού ιμπεριαλισμού
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η «επόμενη μέρα» στις ΗΠΑ, με την «αλλαγή σκυτάλης» στην κυβέρνηση Μπάιντεν, εκτός από την ενδοαστική διαπάλη που προσπάθησε να αμβλύνει με τις εκκλήσεις περί «ενότητας» για «επούλωση των πληγών», δίνει το στίγμα της έντασης του ανταγωνισμού ιδιαίτερα με την Κίνα, που είναι και αυτή που απειλεί την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε το «μήνυμα» στο Πεκίνο, προσκαλώντας στην τελετή ορκωμοσίας την εκπρόσωπο της Ταϊβάν στις ΗΠΑ. Για πρώτη φορά από το 1979, όταν η Ουάσιγκτον επέλεξε να αναγνωρίσει τη «μια Κίνα»! Η παρουσία της εκπροσώπου προκάλεσε αμέσως την οργή της κινεζικής κυβέρνησης, που μέσω της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών υπενθύμισε ότι «είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε οποιαδήποτε επίσημη επαφή ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ταϊβάν».

Η εκπρόσωπος ζήτησε «εμφατικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να σεβαστούν με σοβαρότητα την αρχή της μίας Κίνας... και να μεταχειριστούν με σωφροσύνη και καταλλήλως τα θέματα που έχουν σχέση με την Ταϊβάν για να αποφύγουν να βλάψουν τις σινο-αμερικανικές σχέσεις και την ειρήνη στα Στενά της Ταϊβάν».

Προηγήθηκε (λίγο μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν) η επιβολή σινικών κυρώσεων σε βάρος 28 πρώην αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ, μεταξύ των οποίων ο Μάικ Πομπέο, ο Πίτερ Ναβάρο, η Κέλι Κραφ κ.ά.

Επίσης, αντιπαράθεση προκλήθηκε και με την παρέμβαση των ΗΠΑ για το θέμα της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στην Κίνα, που και η νέα κυβέρνηση μιλάει για «γενοκτονία», συμφωνώντας με την προηγούμενη. Σε αντίδραση της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον στο Twitter, η εταιρεία επικαλούμενη παραβίαση των όρων δημοσίευσης μπλόκαρε τον λογαριασμό της πρεσβείας, πράγμα που προκάλεσε την αντίδραση του κινεζικού ΥΠΕΞ που απορρίπτει τις αμερικανικές κατηγορίες.

Ταυτόχρονα, παρά τα θερμά συγχαρητήρια που δέχτηκε από το βράδυ της Τετάρτης από δεκάδες ηγέτες ο νέος ηγέτης των ΗΠΑ, πολλοί αναγνώρισαν τις δυσκολίες αλλά και τις ισχνές πιθανότητες για άμεση, ουσιαστική αλλαγή στις σχέσεις. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αναγνώρισε πως οι διατλαντικές σχέσεις έχουν υποστεί πολλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αλλά «η Αμερική έχει αλλάξει», όπως και ο τρόπος που γίνεται πλέον αντιληπτή από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Τόνισε πως ΗΠΑ και ΕΕ έχουν τις διαφορές τους και πως τα προβλήματα μεταξύ τους δεν μπορούν να λυθούν ως διά μαγείας. Επισήμανε πως ο κόσμος «είναι λιγότερο σταθερός». Χαρακτηριστική είναι επίσης η πρόθεση των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν και Γερμανίας Χάικο Μάας να ταξιδέψουν το επόμενο διάστημα από κοινού στην Ουάσιγκτον.

Επίσης, σε σχέση με την εξαγγελμένη επαναδιαπραγμάτευση με το Ιράν, από την πλευρά της κυβέρνησης Μπάιντεν στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος της κυβέρνησης στον Λευκό Οίκο Τζεν Ψάκι είπε πως οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να επανέλθουν στη συμφωνία του 2015, με την προϋπόθεση ότι πρώτα θα την τηρήσει πιστά το Ιράν. Τόνισε επίσης πως το προσεχές διάστημα ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα συνομιλήσει για το Ιράν με ξένους ηγέτες, επισημαίνοντας πως οι ΗΠΑ επιθυμούν να παρατείνουν και να ενισχύσουν τους πυρηνικούς περιορισμούς του Ιράν!

Επίσης ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου στο συγχαρητήριο μήνυμά του τόνισε ότι αναμένει περαιτέρω βήματα για στήριξη της συμμαχίας ΗΠΑ - Ισραήλ, κάτι εξάλλου που έχει διακηρυχθεί.

Χτες πάντως ο Μπάιντεν υπέγραψε το διάταγμα για την επαναφορά των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή (που συμβαδίζει με το σχέδιό του για την «πράσινη οικονομία» και εξυπηρετεί συγκεκριμένη μερίδα μονοπωλίων), αλλά προκάλεσε αντιδράσεις από τους Ρεπουμπλικάνους στη Γερουσία, που απαίτησαν να εγκριθεί μόνο εφόσον συγκεντρώσει τα 2/3 ψήφων του σώματος, που είναι μοιρασμένο σε 50 Δημοκρατικούς και 50 Ρεπουμπλικάνους.

Επίσης υπέγραψε την επαναφορά στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και έδωσε εντολή για τον τερματισμό εργασιών για το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό (προκαλώντας ικανοποίηση στη μεξικάνικη κυβέρνηση) και 100ήμερο μορατόριουμ στις απελάσεις παράτυπων μεταναστών. Η όποια διαφορετική τακτική της νέας κυβέρνησης και στο Μεταναστευτικό γίνεται με γνώμονα την εξασφάλιση φτηνού εργατικού δυναμικού για το κεφάλαιο.

Οσον αφορά την επικείμενη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία, αυτή φαίνεται πως θα καθυστερήσει για να δοθεί προτεραιότητα στους διορισμούς μελών της νέας κυβέρνησης. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπάιντεν εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς τη Γερουσία ότι διαθέτει τα φόντα για να ορίσει μόνη της τα χρονοδιαγράμματα και τον τρόπο διεξαγωγής της δίκης Τραμπ. Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι έως χτες δεν είχε αποστείλει την απόφαση παραπομπής του Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ