Παρασκευή 22 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Κανένας σχεδιασμός ενίσχυσης από την κυβέρνηση

Χωρίς καμία ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές και με πολύ αργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί ενάντια στον κορονοϊό, με την κυβερνητική πολιτική των «μπαλωμάτων» να δημιουργεί νέα προβλήματα και κινδύνους για το λαό.

Σε αυτό το πλαίσιο, από τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς το προηγούμενο διάστημα περί «ετοιμότητας για πάνω από 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα», στη χτεσινή επίσημη ενημέρωση ανακοινώθηκε ότι μέχρι στιγμής το... «ημερήσιο ρεκόρ» είναι μόλις 15.290 εμβολιασμοί και η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού μόλις 1,13%. Μάλιστα, ακόμα και αυτοί οι εμβολιασμοί γίνονται με κλείσιμο Περιφερειακών Ιατρείων, αναστολή λειτουργιών σε Κέντρα Υγείας, ακύρωση και αναβολή χιλιάδων ιατρικών ραντεβού στη δημόσια ΠΦΥ...

Κι όμως, και χτες ο υπουργός Υγείας ισχυρίστηκε ότι «η διαδικασία των εμβολιασμών, παράλληλα με τη στήριξη του ΕΣΥ, είναι τα "όπλα" με τα οποία θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες», τη στιγμή που ακόμα και τώρα η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο ουσιαστικής στήριξης του δημόσιου συστήματος Υγείας και της κρίσιμης διαδικασίας των μαζικών εμβολιασμών, της παρακολούθησης των εμβολιασμένων κ.ο.κ.

Συνολικά από τις 27 Δεκέμβρη μέχρι χτες έχουν γίνει 123.077 εμβολιασμοί (μεταξύ των οποίων σε περίπου 81.000 υγειονομικοί, 32.701 ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών και 7.000 στους οίκους ευγηρίας).

Σήμερα ανοίγουν τα ραντεβού για την επόμενη ηλικιακή ομάδα, τους πολίτες 80 - 84 ετών.

Παράλληλα, παρουσιάστηκε το «πλάνο εμβολιασμού νησιών», το οποίο αποτελείται από 4 φάσεις. Στην 1η φάση έχει ξεκινήσει ο εφοδιασμός 18 νησιών που έχουν νοσοκομειακές μονάδες. Στη 2η φάση, στις 28/1 εφοδιάζονται με το εμβόλιο 12 νησιά με πληθυσμό άνω των 3.500 (Σαλαμίνα, Θάσος, Πάρος, Αίγινα, Ανδρος, Τήνος, Σκόπελος, Μήλος, Μύκονος, Πόρος, Σπέτσες, Σκιάθος), ξεκινώντας με τους κατοίκους που είναι άνω των 85 ετών, και θα συνεχιστεί στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες βάσει της προτεραιοποίησης. Η 3η φάση ξεκινά στις 10/2, αφορά 19 νησιά με πληθυσμό 1.000 - 3.500 κατοίκους (Πάτμος, Ιθάκη, Σύμη, Σκύρος, Σαμοθράκη, Αλόννησος, Σίφνος, Κέα, Παξοί, Ιος, Υδρα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Αστυπάλαια, Φούρνοι, Αντίπαρος, Αγκίστρι, Κάσος) και ο εμβολιασμός αναμένεται να επεκταθεί σε περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες. Η 4η φάση αφορά 42 νησιά με πληθυσμό κάτω των 1.000 και ο εμβολιασμός θα αφορά το σύνολο των κατοίκων άνω των 18 ετών, με έναρξη στο Καστελόριζο στις 27/1.

Και σε αυτήν την περίπτωση βέβαια έμεινε αναπάντητο ποιοι, πού και πώς θα πραγματοποιήσουν τους εμβολιασμούς αυτούς, όπως και ποιοι θα παρακολουθούν την πορεία των εμβολιαζόμενων, τη στιγμή μάλιστα που στις δημόσιες δομές Υγείας - όπου αυτές υπάρχουν - οι ελλείψεις είναι τις περισσότερες φορές ακόμα πιο εκρηκτικές.

Κατά τ' άλλα, σε σχέση με τις ελλείψεις και τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων ο υπουργός έπιασε ξανά το γνωστό τροπάρι για την «ευρωπαϊκή οικογένεια», τη στιγμή που έχουν βγει τα μαχαίρια των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών γύρω και από το θέμα των εμβολίων. Εκφράστηκε επίσης η «ελπίδα» να μπουν γρήγορα στο πρόγραμμα εμβολιασμού οι ευπαθείς ομάδες, χωρίς όμως η κυβέρνηση να δίνει καμία ημερομηνία για το πότε θα γίνει αυτό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ