Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Επιμένει στην αναστολή των χειρουργείων

Τις τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία, όπως και τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης, που αρνείται να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, έρχεται να επιβεβαιώσει και η απόφαση της διοίκησης της 5ης ΥΠΕ, που αρνείται την επαναλειτουργία των χειρουργείων στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, ακόμα και τώρα που καταγράφεται μια σχετική μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού και των εισαγωγών.

Υπενθυμίζεται ότι όλο αυτό το διάστημα στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας εφαρμοζόταν η απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης για μείωση των προγραμματισμένων χειρουργείων μέχρι και κατά 80%, καθώς το δήθεν «θωρακισμένο και ενισχυμένο ΕΣΥ» μετατρεπόταν ξανά σε σύστημα μίας νόσου, με σοβαρές συνέπειες στην αντιμετώπιση των υπόλοιπων ασθενειών.

Με το νέο έγγραφό της η 5η ΥΠΕ, επικαλούμενη επικείμενο τρίτο κύμα της πανδημίας, απαγορεύει να γίνεται ακόμα και αυτό το μικρό ποσοστό χειρουργείων, παραπέμποντας τους ασθενείς στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας και στα νοσοκομεία της υπόλοιπης Θεσσαλίας, που παραμένουν σε ασφυκτική κατάσταση και με το προσωπικό τους να είναι εξαντλημένο.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση συνεχίζει προκλητικά να αρνείται την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και τις προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, αφήνοντας εκτεθειμένο το λαό...

Σε συνέλευση της Ενωσης Ιατρών Νοσηλευτηρίων Κέντρων Υγείας Λάρισας, τη Δευτέρα, επισημάνθηκε ότι οι εντολές για συνέχιση της αναστολής των χειρουργείων είναι κινήσεις άμεσα συνδεδεμένες με τις τεράστιες ελλείψεις στις ΜΕΘ, με την πολιτική των μετακινήσεων και των επικίνδυνων «μπαλωμάτων». Το πρόβλημα, υπογραμμίστηκε, δεν αφορά μόνο τα χειρουργεία, αλλά και την ιατρική φροντίδα χιλιάδων ασθενών με χρόνιες νόσους, οι οποίοι μήνες τώρα ψάχνουν με το «κιάλι» ένα ραντεβού για να εξεταστούν, χωρίς αποτέλεσμα.

«Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που αντί να προσαρμόζει το δημόσιο σύστημα Υγείας στις λαϊκές ανάγκες, τις περιορίζει στο όριο των αντοχών του, για το οποίο ευθύνη έχουν όλες οι κυβερνήσεις», τονίζει η ανακοίνωση της Ενωσης Ιατρών. Και προσθέτει: «Εχουμε ήδη την αρνητική εμπειρία από την αντιμετώπιση των 2 κυμάτων της πανδημίας, όπου προκειμένου να εξοικονομηθούν προσωπικό και κρεβάτια, εκτός από την αναστολή λειτουργίας τακτικών χειρουργείων και εξωτερικών ιατρείων, είχαν γίνει εκτεταμένες συμπτύξεις, με αποτέλεσμα τον δραστικό περιορισμό της λειτουργίας των περισσότερων κλινικών».

«Δεν δεχόμαστε να πληρώσουμε για άλλη μια φορά τις συνέπειες της υποστελέχωσης και υποβάθμισης των δημόσιων μονάδων Υγείας», επισημαίνει η Ενωση Ιατρών και καταλήγει σε κάλεσμα των υγειονομικών σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο προαύλιο του νοσοκομείου τις επόμενες μέρες, απαιτώντας: Να προσληφθούν μαζικά γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ