Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κοστολόγιο

Στα 100 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα έξοδα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για να αντιμετωπίσουν την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο, τους τελευταίους μόνο μήνες. Η επιφυλακή πολλών ημερών του Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή ερευνών του «Ορούτς Ρέις», τα γεγονότα στον Εβρο και οι επιχειρήσεις αναχαίτισης στο Αιγαίο εκτίναξαν - σύμφωνα με δημοσιεύματα - τα λειτουργικά κόστη για τις Ενοπλες Δυνάμεις και δημιούργησαν «προβληματισμό» για το κατά πόσο μπορεί να συνεχίζεται αυτό «σε βάρος της οικονομίας της χώρας», την ώρα μάλιστα που πιέζεται από την πανδημία και τη νέα κρίση. «Επιβάλλεται η έντονη διπλωματική κινητικότητα από την πλευρά της Αθήνας ώστε οι διαφορές (με την Τουρκία) να επιλυθούν το ταχύτερο δυνατό» είναι η κατακλείδα όσων ανησυχούν για τον οικονομικό αντίκτυπο της έντασης με τη γείτονα. Το γεγονός ότι τέτοιες απόψεις ενισχύονται όσο «ζεσταίνεται» το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές, για μια εφ' όλης της ύλης διευθέτηση των Ελληνοτουρκικών, δημιουργεί ερωτήματα για την προσπάθεια των αστικών επιτελείων να παρουσιάσουν τις ευρωατλαντικές διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά ως προϋπόθεση «θωράκισης» και ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Η αλήθεια είναι πάντως ότι δεν έχουν το ίδιο άγχος όταν επιχειρηματολογούν υπέρ των νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων, που επίσης γίνονται στο όνομα της αντιμετώπισης του «τουρκικού κινδύνου» και μεταφράζονται σε δαπάνες πολλών δισ. ευρώ... Χώρια που τα καράβια και τα αεροπλάνα τα αγοράζει η Ελλάδα από «σύμμαχες» χώρες, που την εξοπλίζουν για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο ενός κοινού τους ...«σύμμαχου» στο ΝΑΤΟ!

Τύφλωση

Η τύφλωση ορισμένων ενάντια στις δίκαιες διεκδικήσεις των υγειονομικών και στους αγώνες του εργατικού - λαϊκού κινήματος την περίοδο της πανδημίας είναι «καθρέπτης» της αδιαλλαξίας της κυβέρνησης, που αντιπαραθέτει κατασταλτική πυγμή και συκοφαντίες, για να μην πάρει ούτε τα πιο στοιχειώδη μέτρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί χτεσινό δημοσίευμα στα «ΝΕΑ», όπου γνωστός αρθρογράφος επιτίθεται στους υγειονομικούς που καταγγέλλουν την πολιτική των μετακινήσεων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Πρόκειται για τη γνωστή τακτική της κυβέρνησης, που προσπαθεί να βουλώσει τρύπες εκεί που τα κρούσματα έχουν έξαρση, μεταφέροντας υγειονομικούς από περιοχές με μικρότερο υγειονομικό φορτίο, αντί να κάνει μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αυτό ζητάνε και οι υγειονομικοί, επισημαίνοντας μάλιστα το αυτονόητο, ότι από εκεί που φεύγει ένας συνάδελφός τους, το κενό μένει ακάλυπτο και το «λούζονται» ξανά οι ασθενείς. Αυτήν την αυταπόδεικτη αλήθεια, που επιβεβαιώνει ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν είναι η υγεία του λαού, αλλά οι «αντοχές της οικονομίας», ο αρθρογράφος και η εφημερίδα την χαρακτηρίζουν «κακό συνδικαλισμό» και ειρωνεύονται τους «ήρωες υγειονομικούς» ότι μόνη έγνοια τους είναι τα «συντεχνιακά» συμφέροντα. Η επίθεση αυτή δεν είναι μόνο άθλια. Είναι και εγκληματική, γιατί δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση να διατηρεί τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας και να εκθέτει υγειονομικούς και ασθενείς σε πολύ μεγάλους κινδύνους...

Θράσος

«Πάρτον και στο γάμο σου...», λέει η παροιμία και «πάει γάντι» στους κλινικάρχες της Θεσσαλονίκης. Αυτούς που η κυβέρνηση μπούκωσε με «δωράκια» το προηγούμενο διάστημα, παζαρεύοντας μαζί τους την ενοικίαση κλινών, την ώρα που κινδύνευαν ή χάνονταν ζωές, επειδή το ρημαγμένο δημόσιο σύστημα Υγείας είχε φρακάρει. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση είχε απευθυνθεί στους κλινικάρχες για την απόσπαση 200 κρεβατιών, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία. Συνάντησε όμως αρνήσεις και έτσι ανακοίνωσε μια γιαλαντζί «επίταξη» δύο κλινικών της πόλης, χρυσοπληρώνοντας τους ιδιοκτήτες τους. Τώρα, οι κλινικάρχες ζητάνε και τα ρέστα, επειδή στις επιχειρήσεις τους δεν νοσηλεύτηκαν ασθενείς Covid, αλλά άλλων νοσημάτων και επειδή θεωρούν ότι η «επίταξη» έγινε κάτω από πίεση, χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη. Ισχυρίζονται μάλιστα ότι η όλη υπόθεση δυσφήμισε τις επιχειρήσεις τους και ετοιμάζονται να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από το κράτος! Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα δυσκολευτούν να πετύχουν έναν ακόμη «έντιμο» συμβιβασμό με την κυβέρνηση, που δείχνει όλη την καλή διάθεση να τους εξασφαλίσει μερικά φιλοδωρήματα ακόμα. Είναι όμως προκλητικό να «φτύνουν» έτσι την αγωνία και τον πόνο χιλιάδων ασθενών, τον οποίο άλλωστε εμπορεύονται, επειδή δεν τους αποδίδει το προσδοκώμενο κέρδος. Η ευθύνη γι' αυτές τις προκλήσεις είναι όλη της κυβέρνησης και αναδεικνύει το δίκαιο αίτημα να επιταχθεί τώρα ο ιδιωτικός τομέας, χωρίς παζάρια και δωράκια, και να ενταχθεί σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αλχημείες

Δεν έχει τέλος η υποκρισία της κυβέρνησης σε βάρος όχι μόνο των συνταξιούχων, αλλά και της νέας γενιάς. Τον Φλεβάρη του 2019, με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, περίπου 3.500 νέοι πτυχιούχοι επιστήμονες προσλήφθηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες του Δημοσίου και 600 απ' αυτούς εργάστηκαν στον ΕΦΚΑ. Το βασικό επιχείρημα του προγράμματος ήταν η «απόκτηση εργασιακής εμπειρίας» προκειμένου οι νέοι, και ειδικά οι επιστήμονες, να μην εγκαταλείπουν τη χώρα και να τους δοθεί η δυνατότητα να εργαστούν στον τόπο τους. Με τη λήξη του προγράμματος, όμως, οι νέοι αυτοί ξαναμπήκαν στις λίστες των ανέργων, όπως και χιλιάδες άλλοι τέτοιων ληξιπρόθεσμων προγραμμάτων. Την περασμένη βδομάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων, η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή διάταξη με την οποία προβλέπεται η επαναφορά στον ΕΦΚΑ συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων για να «εκκαθαρίσουν» τις εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις! Αν μη τι άλλο, η κίνηση αυτή δείχνει την τεράστια έλλειψη προσωπικού στον ασφαλιστικό οργανισμό, που έχει αποψιλωθεί τα τελευταία χρόνια, στο όνομα της «δημοσιονομικής προσαρμογής», με τις γνωστές συνέπειες για ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Αντί λοιπόν να κάνει το ελάχιστο, να προσλάβει δηλαδή το αναγκαίο προσωπικό, η κυβέρνηση καταφεύγει στις γνωστές «αλχημείες», επαναφέροντας στον ΕΦΚΑ συνταξιούχους του οργανισμού, ως «φθηνότερη» λύση.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1524 Πεθαίνει ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα, ο πρώτος Ευρωπαίος που ανακάλυψε το θαλάσσιο πέρασμα από τον Ατλαντικό προς τις Ινδίες, νότια από το ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας.

1834 Πεθαίνει ο Βρετανός ιερωμένος και οικονομολόγος Τόμας Μάλθους, ο θεωρούμενος και «πατέρας» της δημογραφίας.

1861 Οι παραδουνάβιες ηγεμονίες της Βλαχίας και της Μολδαβίας ενώνονται και δημιουργούν τη Ρουμανία.

1909 Στην εφημερίδα «Εργάτης» του Βόλου αρχίζει να δημοσιεύεται σε συνέχειες το Κομμουνιστικό Μανιφέστο των Μαρξ και Ενγκελς.

1916 Γεννιέται ο Ιταλός σκηνοθέτης του κινηματογράφου Ντίνο Ρίζι.

1921 Ξεκινά τις εργασίες του το 9ο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ (23-28/12/1921).

1926 Οι ΗΠΑ επεμβαίνουν και πάλι στη Νικαράγουα. Οι Αμερικανοί πεζοναύτες θα παραμείνουν στη χώρα έως το 1933.

1931 Σ' όλη την Ελλάδα γίνονται μαζικές κινητοποιήσεις ανέργων για ψωμί, επιδόματα και δουλειά.

1944 Η κατάσταση στα μέτωπα της Αθήνας και του Πειραιά παραμένει λίγο πολύ στάσιμη. Ο ΕΛΑΣ ανακατέλαβε τις θέσεις του στη Δραπετσώνα, ενώ απέκρουσε με επιτυχία τις επανειλημμένες απόπειρες του εχθρού να καταλάβει το ύψωμα Καραβά. Επίσης ανατίναξε τις φυλακές Αβέρωφ. Από την άλλη μεριά, η Ορεινή Ταξιαρχία κατέλαβε το Θησείο και άρχισε να βάλλει κατά του Ψυρρή. Στην Ηπειρο, ο ΕΛΑΣ εκτόπισε τον ΕΔΕΣ και από τα Γιάννενα, φτάνοντας πλέον πολύ κοντά στην ολοκληρωτική συντριβή του. Ο στρατάρχης Αλεξάντερ μεταβαίνει για δεύτερη φορά στην Αθήνα.

1945 Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιείται στο γήπεδο του Παναθηναϊκού για την αναγνώριση της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Παρόμοιες συγκεντρώσεις έγιναν σε πολλές πόλεις της χώρας.

1945 Γεννιέται ο συνθέτης Γιώργος Απέργης.

1947 Στην Ελεύθερη Ελλάδα συγκροτείται η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση (ΠΔΚ). Πρώτος Πρόεδρος της ΠΔΚ καθώς και υπουργός Στρατιωτικών ορίστηκε ο στρατηγός του Δημοκρατικού Στρατού Μάρκος Βαφειάδης.

1956 Οι Βρετανοί και Γάλλοι στρατιώτες αποσύρονται από την Αίγυπτο μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο πλαίσιο της κρίσης του Σουέζ.

1963 Θαλάσσια τραγωδία στον Ατλαντικό. Το υπερωκεάνιο «Λακωνία», του εφοπλιστή Γουλανδρή, τυλίγεται στις φλόγες, καθώς έπλεε 500 ναυτικά μίλια από το Γιβραλτάρ. Διεθνής στόλος και ελικόπτερα σπεύδουν σε βοήθεια των 1.036 ατόμων που επιβαίνουν στο πλοίο. Στον τελικό απολογισμό: 96 νεκροί και 31 αγνοούμενοι.

1975 Η οργάνωση «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα Ρίτσαρντ Γουέλς.

1986 Με 264 καταδίκες και ύστερα από πέντε χρόνια ακροαματική διαδικασία, λήγει η δίκη 1.433 στελεχών της συνδικαλιστικής οργάνωσης «DISK» στην Τουρκία.

2013 Πεθαίνει ο αντιστράτηγος ε.α. του Κόκκινου Στρατού Μιχαήλ Καλάζνικοφ, σχεδιαστής του ομωνύμου όπλου (Βραβείο «Στάλιν» 1949, «Ηρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας», 1958 κ.ά.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ