Η τύφλωση ορισμένων ενάντια στις δίκαιες διεκδικήσεις των υγειονομικών και στους αγώνες του εργατικού - λαϊκού κινήματος την περίοδο της πανδημίας είναι «καθρέπτης» της αδιαλλαξίας της κυβέρνησης, που αντιπαραθέτει κατασταλτική πυγμή και συκοφαντίες, για να μην πάρει ούτε τα πιο στοιχειώδη μέτρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί χτεσινό δημοσίευμα στα «ΝΕΑ», όπου γνωστός αρθρογράφος επιτίθεται στους υγειονομικούς που καταγγέλλουν την πολιτική των μετακινήσεων από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Πρόκειται για τη γνωστή τακτική της κυβέρνησης, που προσπαθεί να βουλώσει τρύπες εκεί που τα κρούσματα έχουν έξαρση, μεταφέροντας υγειονομικούς από περιοχές με μικρότερο υγειονομικό φορτίο, αντί να κάνει μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Αυτό ζητάνε και οι υγειονομικοί, επισημαίνοντας μάλιστα το αυτονόητο, ότι από εκεί που φεύγει ένας συνάδελφός τους, το κενό μένει ακάλυπτο και το «λούζονται» ξανά οι ασθενείς. Αυτήν την αυταπόδεικτη αλήθεια, που επιβεβαιώνει ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης δεν είναι η υγεία του λαού, αλλά οι «αντοχές της οικονομίας», ο αρθρογράφος και η εφημερίδα την χαρακτηρίζουν «κακό συνδικαλισμό» και ειρωνεύονται τους «ήρωες υγειονομικούς» ότι μόνη έγνοια τους είναι τα «συντεχνιακά» συμφέροντα. Η επίθεση αυτή δεν είναι μόνο άθλια. Είναι και εγκληματική, γιατί δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση να διατηρεί τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας και να εκθέτει υγειονομικούς και ασθενείς σε πολύ μεγάλους κινδύνους...
«Πάρτον και στο γάμο σου...», λέει η παροιμία και «πάει γάντι» στους κλινικάρχες της Θεσσαλονίκης. Αυτούς που η κυβέρνηση μπούκωσε με «δωράκια» το προηγούμενο διάστημα, παζαρεύοντας μαζί τους την ενοικίαση κλινών, την ώρα που κινδύνευαν ή χάνονταν ζωές, επειδή το ρημαγμένο δημόσιο σύστημα Υγείας είχε φρακάρει. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση είχε απευθυνθεί στους κλινικάρχες για την απόσπαση 200 κρεβατιών, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία. Συνάντησε όμως αρνήσεις και έτσι ανακοίνωσε μια γιαλαντζί «επίταξη» δύο κλινικών της πόλης, χρυσοπληρώνοντας τους ιδιοκτήτες τους. Τώρα, οι κλινικάρχες ζητάνε και τα ρέστα, επειδή στις επιχειρήσεις τους δεν νοσηλεύτηκαν ασθενείς Covid, αλλά άλλων νοσημάτων και επειδή θεωρούν ότι η «επίταξη» έγινε κάτω από πίεση, χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη. Ισχυρίζονται μάλιστα ότι η όλη υπόθεση δυσφήμισε τις επιχειρήσεις τους και ετοιμάζονται να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από το κράτος! Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα δυσκολευτούν να πετύχουν έναν ακόμη «έντιμο» συμβιβασμό με την κυβέρνηση, που δείχνει όλη την καλή διάθεση να τους εξασφαλίσει μερικά φιλοδωρήματα ακόμα. Είναι όμως προκλητικό να «φτύνουν» έτσι την αγωνία και τον πόνο χιλιάδων ασθενών, τον οποίο άλλωστε εμπορεύονται, επειδή δεν τους αποδίδει το προσδοκώμενο κέρδος. Η ευθύνη γι' αυτές τις προκλήσεις είναι όλη της κυβέρνησης και αναδεικνύει το δίκαιο αίτημα να επιταχθεί τώρα ο ιδιωτικός τομέας, χωρίς παζάρια και δωράκια, και να ενταχθεί σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Δεν έχει τέλος η υποκρισία της κυβέρνησης σε βάρος όχι μόνο των συνταξιούχων, αλλά και της νέας γενιάς. Τον Φλεβάρη του 2019, με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, περίπου 3.500 νέοι πτυχιούχοι επιστήμονες προσλήφθηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες του Δημοσίου και 600 απ' αυτούς εργάστηκαν στον ΕΦΚΑ. Το βασικό επιχείρημα του προγράμματος ήταν η «απόκτηση εργασιακής εμπειρίας» προκειμένου οι νέοι, και ειδικά οι επιστήμονες, να μην εγκαταλείπουν τη χώρα και να τους δοθεί η δυνατότητα να εργαστούν στον τόπο τους. Με τη λήξη του προγράμματος, όμως, οι νέοι αυτοί ξαναμπήκαν στις λίστες των ανέργων, όπως και χιλιάδες άλλοι τέτοιων ληξιπρόθεσμων προγραμμάτων. Την περασμένη βδομάδα, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων, η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή διάταξη με την οποία προβλέπεται η επαναφορά στον ΕΦΚΑ συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων για να «εκκαθαρίσουν» τις εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις! Αν μη τι άλλο, η κίνηση αυτή δείχνει την τεράστια έλλειψη προσωπικού στον ασφαλιστικό οργανισμό, που έχει αποψιλωθεί τα τελευταία χρόνια, στο όνομα της «δημοσιονομικής προσαρμογής», με τις γνωστές συνέπειες για ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Αντί λοιπόν να κάνει το ελάχιστο, να προσλάβει δηλαδή το αναγκαίο προσωπικό, η κυβέρνηση καταφεύγει στις γνωστές «αλχημείες», επαναφέροντας στον ΕΦΚΑ συνταξιούχους του οργανισμού, ως «φθηνότερη» λύση.