Τετάρτη 23 Δεκέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ανοιχτά» δεδομένα για μπίζνες και «πάσαν χρήσιν»

Την πλατφόρμα του gov.gr για κινητά τηλέφωνα και την πλατφόρμα για τη διάθεση ανοιχτών δεδομένων του Δημοσίου παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυρ. Πιερρακάκης, στον πρωθυπουργό. «Πρωτοβουλίες» της κυβέρνησης, που, όπως τονίζουν, θα τονώσουν την «επιχειρηματική δραστηριότητα», καθώς «η ελεύθερη διάθεση των δεδομένων του Δημοσίου - από τις μετακινήσεις και τις βροχοπτώσεις μέχρι το δημογραφικό και την εγκληματικότητα - θα αποτελέσει πολύτιμο ερευνητικό εργαλείο και παράγοντα ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων», ενώ και η λεγόμενη «ψηφιοποίηση» υπηρεσιών του κρατικού μηχανισμού στόχο έχει να συμβάλει στην ακόμα πιο απρόσκοπτη υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής σε σειρά τομέων.

Τυπικά, η εφαρμογή του gov.gr, το govApp, επιτρέπει στους πολίτες να έχουν ανά πάσα στιγμή πρόσβαση και από φορητές συσκευές σε όλες τις ψηφιοποιημένες υπηρεσίες του Δημοσίου, θα μπορούν να μοιραστούν ψηφιακά έγγραφα που βρίσκονται στην ηλεκτρονική θυρίδα όπου θα διατηρούνται τα έγγραφα αυτά με άλλους πολίτες, ενώ σύντομα θα έχουν τη δυνατότητα να κοινοποιήσουν αρχεία και στην υπηρεσία με την οποία θέλουν να συνδιαλλαγούν.

Παραπέρα, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, στη νέα πύλη «όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ερευνητές, ιδιωτικές επιχειρήσεις και απλοί πολίτες, μπορούν να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε ανοιχτά δεδομένα», ενώ ήδη έχουν ενσωματωθεί 38 σειρές δεδομένων, οι οποίες υπάγονται σε 9 θεματικές ενότητες και με την πάροδο του χρόνου περισσότεροι φορείς του Δημοσίου αναμένεται να τροφοδοτήσουν το data.gov.gr με στοιχεία.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέφερε σχετικά ότι «αυτά τα ανοιχτά δεδομένα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν σημαντικό πλούτο, καθώς μπορούν να τύχουν αξιοποίησης από πολλές εταιρείες οι οποίες ειδικεύονται ακριβώς στην επεξεργασία τέτοιων δεδομένων», που αποτελούν νέο «χρυσωρυχείο» για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Θυμίζουμε πως πέρα από τα «ανοιχτά» δεδομένα, η κυβέρνηση με τις πρόσφατες συμφωνίες της με τη «Microsoft» για τη δημιουργία data centers στην Ελλάδα, έχει δεσμευτεί να της δώσει «προίκα» και όλα τα δεδομένα των τριών «υπολογιστικών νεφών», όπου θα συγκεντρώνονται υποχρεωτικά όλα τα στοιχεία από τη δημόσια διοίκηση, προς επιχειρηματική και κάθε άλλου είδους χρήση.

Την ίδια ώρα αναπάντητα παραμένουν τα πολύ σοβαρά ερωτήματα για τη συμφωνία που έχει υπογράψει η κυβέρνηση με την αμερικανική εταιρεία επεξεργασίας δεδομένων - με γνωστές διασυνδέσεις με τη CIA - «Palantir», για την οποία μέχρι και τώρα η κυβέρνηση αρνείται να ενημερώσει για το τι περιλαμβάνει, ποια δεδομένα και πώς αξιοποιούνται από τον αμερικανικό όμιλο, που έχει κατ' επανάληψη κατηγορηθεί για κάθε είδους παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων και συνεργασία με αμερικανικές και άλλες μυστικές υπηρεσίες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ