...την ώρα που απέρριψε ασυζητητί την τροπολογία του ΚΚΕ για τη μονιμοποίηση των 4.000 εργαζομένων στον ΟΑΕΔ
Eurokinissi |
Ούτε οι επιχειρηματικοί όμιλοι στους οποίους έχουν παραδοθεί τα λιμάνια της χώρας έμειναν «παραπονεμένοι»... |
Παράλληλα, δεν έλειψαν και τα έξτρα δωράκια προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως στους εφοπλιστές, στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις μεταφορές, αλλά και όσους εκμεταλλεύονται τις λιμενικές υποδομές, πληρωμένα και αυτά από το λεηλατημένο πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, για τους οποίους δεν δίνεται «μία» ακόμα και για την προστασία τους από την πανδημία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση την ώρα που με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, αλλά και με τροπολογίες που κατέθετε μέχρι την τελευταία στιγμή, πρόσφερε απλόχερα «ζεστό» χρήμα από όλες τις πλευρές στους μεγαλοεπιχειρηματίες, απέρριψε και αυτήν τη φορά ασυζητητί την τροπολογία που είχε καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε αυτό το νομοσχέδιο και προέβλεπε την αυτονόητη άμεση μονιμοποίηση των 4.000 εργαζομένων που προσλήφθηκαν από την αρχή του 2017 με το ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για να καλύψουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δημόσιου συστήματος Υγείας.
Ενδεικτική για τις υποτίθεται χαοτικές διαφορές που έχουν με τη ΝΔ ήταν η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, όχι μόνο όσον αφορά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου αλλά και απέναντι στην τροπολογία του ΚΚΕ.
Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, την επομένη της κατάθεσης της τροπολογίας του ΚΚΕ, έφερε δική του τροπολογία για τους ίδιους εργαζόμενους, με την οποία αντί για την άμεση μονιμοποίησή τους, πρότεινε την επέκταση των συμβάσεών τους, δηλαδή συνέχιση της ομηρίας τους και διαγωνισμό του ΑΣΕΠ στον οποίο θα μπορούσαν να λάβουν μέρος και οι 4.000 με αυξημένη μοριοδότηση.
Στο μεταξύ, στη βροχή των τροπολογιών μέχρι και το τελευταίο λεπτό, εντοπίστηκε ευνοϊκή ρύθμιση και για τους επιχειρηματικούς ομίλους στους οποίους έχουν παραδοθεί τα λιμάνια της χώρας (COSCO για το λιμάνι του Πειραιά, γερμανική DIEP GmΒH, ναυτιλιακός κολοσσός CMA CGM, και «Belterra» του ομίλου Σαββίδη για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης κ.ο.κ.).
Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι «οι παραχωρησιούχοι δικαιωμάτων χρήσης λιμένα προς εγκατάσταση ή λειτουργία επιχείρησης η οποία πλήττεται οικονομικά από την πανδημία κορονοϊού Covid-19, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργού Οικονομικών (...) δύναται να απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής μέρους του οικονομικού ανταλλάγματος, το οποίο (μέρος) δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 30% του συνολικού οικονομικού ανταλλάγματος για τους μήνες Σεπτέμβρη του 2020 και Οκτώβρη του 2020 κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων».
Ακόμα, στην επόμενη παράγραφο, για τους ίδιους ομίλους, «σε περίπτωση που εδρεύουν σε περιφερειακή ενότητα η οποία εντάσσεται σε επιδημιολογικό επίπεδο αυξημένου κινδύνου (βλέπε Θεσσαλονίκη) ή σε περιφερειακή ενότητα για την οποία έχουν εκδοθεί έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας (...) απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού οικονομικού ανταλλάγματος, αρχής γενομένης από το μήνα Νοέμβριο 2020, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων».
Μάλιστα, στην ειδική έκθεση που συνοδεύει τη ρύθμιση αναφέρεται ότι «για την εκτίμηση του ύψους της εν λόγω μείωσης εσόδων δεν εστάλησαν στοιχεία από το αρμόδιο υπουργείο».
Υπενθυμίζεται ότι στους όρους της σύμβασης παραχώρησης των λιμανιών τόσο του Πειραιά όσο και της Θεσσαλονίκης προβλέπεται ότι οι όμιλοι ή αλλιώς «παραχωρησιούχοι», όπως αναφέρονται στη διάταξη, θα πρέπει να δίνουν στο Δημόσιο ως αντάλλαγμα (ενοίκιο ας πούμε) το 3,5% του κύκλου εργασιών ανά έτος.
Με άλλη τροπολογία προβλέπεται συμπλήρωμα στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2020 με 200 εκατ. ευρώ που θα πάνε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στη ρύθμιση αναφέρεται γενικά και αόριστα ότι προορίζονται για την «ανάσχεση της πανδημίας» και στην ειδική έκθεση ότι «αναμένονται θετικές συνέπειες στη δημόσια υγεία και την οικονομία»...